Lásd át a cégedet 1 perc alatt!

 Valld be nyugodtan, ennek Te is örülnél és milyen jó, úgy dolgozni, hogy a végén örülhetünk az eredménynek. Ez olyan lesz! Minden bizonnyal ismered azt az érzést, amikor az alapos, profi könyvelőd a hó végén eláraszt rengeteg dokumentummal és még több adattal, Neked pedig órákig tart megtalálni azt a pár számot, ami tényleg érdekel.

3_lasd_at_1_perc_alatt.jpg

 Ezen a helyzeten egyszerű változtatni. Először is kérd meg a könyvelődet, hogy ezentúl készítsen számodra egy maximum 1 oldalas úgynevezett havi riportot, amit Te 1 perc alatt átlátsz. Ez tartalmazza a lényeget, számok, grafikonok, rövid magyarázatok, frappáns és világos.

A következő 5 dolog jó, ha benne van:

  1. lezárt tárgyhavi adózás előtti eredmény és az éves eddigi kumulált (pl. márciusban a január-február-március összesen) eredmény,
  2. EBITDA – azaz a cash-termelő indikátor (azaz az üzleti eredményed összege még az értékcsökkenés levonása előtt) – hasonlóan legalább az előzőekben leírt 2 időszakra,
  3. lezárt tárgyhavi árbevétel és az éves eddigi kumulált árbevétel,
  4. nettó adósság, ami lényegében a hitelállomány összege csökkentve a pénzeszközökkel,
  5. megkötött, de még ki nem számlázott szerződésállomány összege az adott évre (pl. 2019-re).

  +1 tipp: mindezeket nagyon hasznos a tervezett adatokkal összevetve bemutatni. (Ugye készítettél éves tervet? Ha nem, itt az ideje bepótolni.)

Amikor ezt már elérted, megkérhetnéd az asszisztensedet, hogy a kollégáktól gyűjtsön be pár hasznos információt, ami hónapról hónapra jól mutatja a céged helyzetét. Gondolok arra például, hogy hány ajánlatot, megrendelést küldtetek ki az adott hónapban és azokból mennyi szerződés lett végül, vagy beletehetitek azt is, hogy hány projektet sikerült befejezni és kiszámlázni.

Úgy gondolom, hogy ez már egy jó kiindulási alap, ami fejleszthető, további mutatók kiválasztásához azonban a vállalkozás konkrét ismeret szükséges. Látni fogod, hogy megéri rászánni az időt, mert azt követően tényleg 1 perc alatt látod a lényeget és gondolj bele hány órát takarítasz meg vele évente. Ugye, hogy örülsz?

süti beállítások módosítása