A pénzügyi tudatosság növekedése lenne a COVID-19 egyik pozitív hozadéka?
Jó lett volna persze más módon elérni, de ha már így alakult, lássuk....

Az utóbbi hónapokban azt figyeltem meg az ismerőseim, barátaim és az ügyfeleim körében is, hogy mintha egyre többen egyre tudatosabban élnének. Nektek is feltűnt? Egyre több a környezettudatos termék, szolgáltatás és hozzáállás, de nem csak ez, hanem szerencsére az egészségtudatosság és a pénzügyi tudatosság is erősödik, amelyeknek személy szerint én nagyon örülök. A bizonytalanság is közre játszhat benne. Erre figyelmeztet az egyik kedvenc idézetem is: “Ha olyan dolgokat veszel meg, amelyekre nincs szükséged, hamarosan azokat a dolgokat kell majd eladnod, amire szükséged van.” (Warren Buffett)
penzugyi_tudatossag_blog.jpg

 

A pörgős élet – még ha csak átmeneti – lelassulása is, több időt ad a gondolkodásra, a hozzáállásunk megváltoztatására, fejlődésére. Ehhez szeretnék itt most pár gondolatot, tanácsot megosztani veletek. Remélem ezek egy vállalkozás vezetőjeként a hasznodra válnak. Kezdjük is el!

  1. Szerintem a tudatosság ott kezdődik, hogy megtapasztalod a fentiekben már említett lelassulást, elgondolkodást, ami úgy vélem lehetővé teszi, hogy ne csak belülről, hanem valamivel objektívebb módon kívülről is megfigyeld a vállalkozásban zajló folyamatokat. Lásd, hogy miből áll egy napotok, egy hetetek, egy hónapotok. Figyelmed meg és írd össze, hogy mi okozza a legtöbb problémát, mivel is töltitek az időtöket, de azt is, hogy mi megy jól. Mivel elégedettek az ügyfelek és mit kifogásolnak. Szóval itt az idő egy tudatos, mélyebb folyamat-analízisre.
  2. Ha ezzel elkészültél valószínűleg megkérdezted magadtól, hogy mire megy el a pénz és miből van a bevételed többsége. Mire lenne jó fókuszálnod és mit kellene elhagynod, hogy az eredményességed még jobb legyen. Az is lehet, hogy ezek a kérdések már az előző feladat közben felmerültek benned, ha igen, végezheted párhuzamosan is az analízist, egyrészt a folyamati kérdéseket, észrevételeket írd össze, másrészt a sok pénzügyi hatásait. Biztosan lesz olyan, amely hosszabb időt igényel, de ne vessz el a részletekben egyelőre, fókuszálj a lényegre, a többit hagyd későbbre.
  3. Változtass! Mikor, ha nem most? Mit veszíthetsz? Gondold ki, hogy mi a legrosszabb, ami történhet? Kitaláltad, hogy hogyan kerülheted el? Bele mersz kezdeni? Ha olyan, ami orvosolható és igazából nem okoz megoldhatatlan problémát, akkor kezdj bele, mert ezzel jobb lehet a céged élete. Válaszd ki a 3 legjobb, a 3 legrosszabb és a 3 legnagyobb hatású kérdést. A 3 legnagyobb hatásúval kezd a változtatást. Ugye csak úgy özönlenek az ötletek a gondolataid között? Érzed, hogy egyre kreatívabb vagy? Jó úton jársz.
  4. Beszélgess a kollégáiddal (on-line is lehet, sőt!), tudd meg, hogy ők mit gondolnak az általad feltárt kérdésekről. Vond be őket a megoldások keresésében. A pénzügyi tudatosságot nem csak benned, hanem a pénzügyekkel közvetlenül nem foglalkozó kollégákban is jó, ha fejleszted. Keressetek on-line tanfolyamokat és fejlesszétek a tudásotokat általuk. Ha nem találtok a kérdéseitekre vonatkozót, keressetek bátran és örömmel segítek benne.
  5. Tegyük fel, hogy eltelt pár hét vagy 1 hónap. Mit tapasztalsz? Ugye megérte időt szánni erre?

Ha még nem készítettél üzleti tervet 2021-re, akkor épp itt az ideje és ez az analízis remek alapot ad hozzá. Ha lesz terved, lesznek megfogalmazott konkrét céljaid leírva és számokban is megadva, akkor még jobban tudod mérni a 2021. évi teljesítményedet. Tudom, nehéz egy ennyire bizonytalan környezetben tervezni, de hidd el, ha nem tervezel, úgy még nehezebb.

+ 1 tipp: Ha van terved, akkor pályázati forrásokat is könnyebben el tudsz érni, hiszen azok esetében is szinte mindig kérik ezt, és így megspórolod a kapkodást és idegeskedést, ami csökkenti a stresszt, azaz nem csak pénzügyileg váltál tudatosabbá, de máris egészségtudatosabb is vagy, ami véleményem szerint a legfontosabb!

süti beállítások módosítása