Hogyan részesülhet a te céged is a 100 milliárdos pénzesőből?
Amit tudni akarsz a 2022. januári pályázati támogatásról

A világ más államaihoz hasonlóan Magyarország vezetése is számos gazdaságvédelmi intézkedést hoz a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság fékezése és enyhítése érdekében, amelynek része a vállalkozások támogatása is.

A napokban olvashattunk például egy új pályázati lehetőségről, amely extra pénzügyi forrást kínál a kkv-knak. „A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása a leghátrányosabb helyzetű régiókban” elnevezésű, GINOP Plusz-1.2.3-21 kódszámú felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése november végéig lezajlott. A pályázatra érdemes minél előbb felkészülni, mert a kérelmeket várhatóan csak egy héten át, 2022. január 17-től 24-ig lehet majd benyújtani. 

30_brahim-boran-kkacmu0gyko-unsplash.jpeg

Tekintsük át a pályázat legfőbb jellemzőit!

 

  1. Kik nyújthatják be a pályázatot?

 Azok a mikro-, kis- és középvállalkozások, akik a következő öt kritérium mindegyikének megfelelnek.

  1. Rendelkeznek legalább egy lezárt, teljes üzleti évvel. Ez szerintem nagyon kedvező feltétel. Sokkal általánosabb, hogy minimum két lezárt üzleti évet kérnek alapfeltételként.
  2. Éves átlagos statisztikai állományi létszámuk a támogatási kérelem benyújtását megelőző lezárt, teljes, de 2019-nél nem korábbi üzleti évben legalább 3 fő volt.
  3. Magyarországi székhellyel rendelkező, kettős könyvitelt vezető gazdasági társaságok, kettős könyvitelt vezető egyéni cégek vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező, kettős könyvitelt vezető gazdasági társaságok fióktelepei.
  4. Nem tartoznak a KATA hatálya alá.
  5. A Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld régiók egyikében vagy ezen régiókon kívül eső szabad vállalkozási zónának minősülő településen valósítják meg a fejlesztéseiket.

 

  1. Milyen tevékenységek támogathatók?

 

  1. Technológiai fejlesztést eredményező új eszközök beszerzése.
  2. Infrastrukturális és ingatlanberuházás. (A támogatás a projekt elszámolható összköltségének legfeljebb 70 százalékát érheti el).
  3. Tanácsadási szolgáltatások igénybevétele. (Előre rögzített szolgáltatói listán szereplő, nyílt kiválasztáson, valamint részletes szakmai előminősítésen átesett szolgáltatóktól igénybe vett meghatározott szolgáltatástípusok. Legfeljebb 50 millió forint értékben, a képzésekkel együtt legfeljebb a projekt elszámolható összköltségének 20 százalékát érheti el.)
  4. Képzési szolgáltatások igénybevétele. (A vállalat fejlődéséhez szükséges, illetve a munkavállalók magasabb szintű munkavégzését elősegítő képzés. Legfeljebb 5 millió forint értékben.)
  5. Megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása. (Célja a gazdasági-termelési folyamatok és az üzemi, üzleti építmények energiaigényének fedezése megújuló energia előállításával. Legfeljebb a projekt elszámolható összköltségének 50 százalékát érheti el.)
  6. Információstechnológia-fejlesztés. (Beleértve az üzleti felhőszolgáltatások igénybevételét. Legfeljebb a projekt elszámolható összköltségének 20 százalékát érheti el.)

 

A pályázat kiírói a fő jellemzőkön túl számos részletes feltételt is szabnak. Ezekre a részletekre terjedelmi okok miatt itt nem térek ki, de a véleményezésre közzétett kiírásban elolvashatók. 

Az információstechnológia-fejlesztés kategória remek lehetőséget ad sok alapvető vállalati funkció fejlesztésére is. A kiírás ebbe a fogalomba tartozónak gondolja például a vállalati CRM (customer relationship management, azaz ügyfélkapcsolat-kezelés) kialakítását, amire szinte minden szolgáltató cégnek szüksége van. Felsorolja továbbá a kontrolling és döntéstámogatás területét támogató szoftvereket, a beszerzési, logisztikai, a gyártásirányítási, pénzügyi és számviteli megoldásokat támogató szoftvereket, de az online marketinget támogatókat is, sőt az internetes értékesítés (vállalati webáruház) kialakítását szolgáló szoftvereket is. Számos valóban hasznos fejlesztést, amely növelheti az üzleti működés hatékonyságát és a profittermelést.

Mindegyik informatikai megoldás lehet akár telepített szoftver, akár felhőalapú megoldás.

 

  1. Mely költségek számolhatók el és melyek nem?

Ez az egyik legfontosabb kérdés, amelyben jó minél tisztábban látni. A véleményezésre közzétett kiírás tartalmazza a várható követelményeket. A pályázati kérelem részeként be kell nyújtani egy költségtervet is. Támogatható költségek azok, amelyek a projekt támogatható tevékenységéhez tartoznak. Elképzelhető, hogy egy vállalkozás egy nagy informatikai fejlesztést tervez, de annak csak egy részére tud ebből a pályázati forrásból támogatásban részesülni, mert csak ennek a célja egyezik a korábbiakban felsorolt tevékenységekkel. Elszámolhatók például beruházási költségek, közöttük eszközbeszerzési költségek – akár új szerszámok költségei is. Mindemellett megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazásához kapcsolódó eszközök beszerzési költségére is forrást kínálhat a pályázat.

Nézzünk néhány példát olyan tételekre, amelyek nem számolhatók el. Ilyenek többek között: a franchise-díj, a támogatási kérelem benyújtása előtt felmerült költségek, a biztosíték nyújtásához kapcsolódó költségek, a reprezentációs költségek, az utazási- és szállásköltségek, a fordítási költségek, az eszközök leszerelési költsége, az irodabútorok és a pályázatírás költségei.

Ez is jól mutatja, hogy valóban részletes költségtervet érdemes készítened, akár a várható számlákra lebontva, hogy elkerüld a nagyobb meglepetéseket, mert csak így tudod jól tervezni a kiadásaid forrásait.

 

  1. További fontos jellemzők

Örvendetes, hogy az igényelhető összeg nem aprópénz, hiszen mértéke projektenként 10 és 150,5 millió forint közötti lehet. A tervek szerint 800-2500 projektet támogatnának a 100 milliárd forintos keretösszegből.

A támogatáshoz önerő is szükséges, amelynek mértéke minimum 30 százalék. Nagyon kedvező feltétel, hogy előleg is igényelhető, akár 100 százalékos mértékben. A projekt fizikai befejezésére a megkezdéstől számított maximum 24 hónap áll rendelkezésre.

A visszatérítendő támogatás összege bizonyos feltételek teljesülése mellett részben vagy egészben vissza nem térítendővé válik. A kiírás úgy fogalmaz, hogy főszabályként a támogatás visszatérítendő támogatás, azonban minden feltétel sokkal inkább arra utal, hogy az előre meghatározott eredményességi célok elérése esetén részben vagy egészben vissza nem térítendő lesz. Például csak azt részletezik, hogy szabálytalanság és nem megfelelő eredményesség esetén hogyan történik a visszafizetés. Arról nem írnak, hogyan kellene normál körülmények között visszafizetni a támogatást. Természetes mindez a maximum 70 százalékos támogatási részre vonatkozik, a 30 százaléknyi minimálisan előírt kötelező önrészt nem érinti. Ha az eredményességi célok csak részben teljesülnek, akkor a vissza nem térítendő rész is arányosan csökken.

Egy pályázati kérelem elkészítése még a közgazdászok számára sem mindig könnyű. A kitöltendő dokumentumok, az igényelt benyújtandó anyagok listája még nem ismert. Amikor pedig publikussá válik, a kérelem benyújtásához nagyon rövid idő áll majd rendelkezésre. Valószínűleg készíteni kell egy projekttervet mérföldkövekkel, és be kell nyújtani az előző év vagy évek számviteli beszámolóit, a különféle adóigazolásokat és még számos adminisztratív jogi dokumentumot.

Ha pályázni szeretnél, azt javaslom, minél előbb fordulj pályázatírásban jártas szakemberhez. Gazdasági vezetőként dolgoztam olyan nagyvállalatnál, ahol egy teljes osztály foglalkozott a pályázatok benyújtásával. Azért is, mert az előkészítésen túl a megnyert pályázati pénzek adminisztratív elszámolása, dokumentálása, folyósítása sem egyszerű. Rengeteg részletes szabályt szükséges betartani, mivel senki sem szeretne egy szabálytalanság miatt támogatást visszafizetni még töredékrészben sem. Ez azonban ne riasszon el a pályázástól, mert akár a vállalkozásod jövője múlhat rajta. Ha még nem próbáltad, elsőre ijesztőnek tűnhet a sok adminisztráció, de hidd el, megéri. Ráadásul a megszerzett pályázatírási tudás a későbbiekben újra hasznosítható. Rutinos pályázóként akár évről évre hozzájuthatsz így a versenyképességedet és a profitodat jelentősen növelő összegekhez.

Az új pályázati lehetőségekkel kapcsolatos legfrissebb híreket is folyamatosan követem, és időről-időre megosztom őket az olvasóimmal és az ügyfeleimmel. Ha gyakrabban szeretnél hasznos tippeket kapni, kövesd a @hofernoemi.hu oldalamat az Instagramon. 

Remélem, a leírtakkal sikerül hozzájárulnom vállalkozásod sikeréhez. Ezek a tanácsok általánosságban értendők. Az, hogy a te vállalkozásodra miként alkalmazhatók, függ a vállalkozásod konkrét, általam nem ismert helyzetétől.

Ha az a célod, hogy a vállalkozásodat jobbá, sikeresebbé tedd, és ahhoz gazdasági, pénzügyi, üzleti probléma megoldásával kapcsolatosan lenne kérdésed hozzám, látogass el a hofernoemi.hu oldalra, ahol részletesebben is megismerheted a szolgáltatásaimat és írhatsz nekem. De akár itt, a blogom Kapcsolat oldalán található elérhetőségemen is megkereshetsz.

Jogi szakokleveles közgazdászként és nemzetközi adószakértőként, 20 éves gazdasági felsővezetői tapasztalattal a hátam mögött kis és nagy cégeknek kínálok gazdasági, pénzügyi, üzletviteli tanácsadást. Néhány éve a Forbes magazin a 20 legbefolyásosabb nő közé sorolt az üzleti életben.

süti beállítások módosítása