Alkalmazottból vállalkozó: álom vagy rémálom?
Mérlegelj, mielőtt váltanál!

Ugráltat a főnököd? Túlóráztat? Ha a magad ura leszel, senki nem ugráltathat többé! Senki nem túlóráztathat! Csak te saját magadat.

És fogod is, garantálom.

2023_04_kevin-fitzgerald-wzmtaadpulg-unsplash_szerk.jpg

A vállalkozóvá válás az egyik legmeghatározóbb döntés a legtöbb ember életében. Van, aki irtózik tőle. Van, aki folyton csak kacérkodik vele. És van, aki bártan beleugrik a mélyvízbe.

Ez a cikk elsősorban a második vagy a harmadik csoportnak szól, akik épp életük nagy döntését szeretnék meghozni. De akkor is tanulhatsz belőle, ha te nem tartozol közéjük. A folytatásban megismerheted a vállalkozói és a munkavállalói lét előnyeit és hátrányait, illetve megosztok néhány hasznos tudnivalót azokkal, akik a váltáson gondolkodnak.

TIPP: Ha rendszeresen szeretnél közérthető, gyakorlati pénzügyi, gazdasági tippeket, ötleteket olvasni, kövesd az @hofernoemi.hu Instagram-oldalamat is gazdasági ismereteid bővítéséhez és a vállalkozásod fejlesztéséhez. Ott elmondhatod a véleményedet is, egyre izgalmasabb és aktívabb beszélgetések alakulnak ki a blogcikkeim témáiban is.

 

5 ok, amiért jobb vállalkozónak lenni, mint munkavállalónak

 

1. Nagyobb szabadság

Vállalkozóként magad dönthetsz arról, hogy mikor, hol, kivel és mennyit dolgozol. Nem kell alkalmazkodnod a munkaadódhoz, a főnöködhöz. Nem kell olyan munkatársakkal dolgoznod, akik nem szimpatikusak. Ha akarod, szerdán nem dolgozol, hanem uszodába mégy, és majd bepótolod a munkát vasárnap.

 

2. Több pénz

Vállalkozóként általában nagyobb bevételre számíthatsz, mint munkavállalóként. Az ok egyszerű: ha alkalmazott vagy, a munkaadód nyereséget szeretne elérni a munkádon. Azaz drágábban adja el, mint amennyit neked fizet. Ha vállalkozó vagy, ez a profitrész is nálad marad. Persze ehhez az kell, hogy pénzügyileg tudatosan vezesd a vállalkozásodat. Legalább olyan jól, mint a korábbi munkaadód vezette az övét.

 

3. Innovatív és kreatív lehetőségek

Ha saját vállalkozásod van, sokkal könnyebben valósíthatod meg ötleteidet, próbálhatsz ki új megoldásokat és stratégiákat. Nem áll az utadban egy bürokratikus rendszer, amelyben mindenki attól fél, hogy ha az ötleted mögé áll, ami elbukik, akkor ők is bukhatnak vele. Arról nem is beszélve, hogy az újítások hasznát magadnak termeled, nem a munkaadódnak.

 

4. Döntési pozíció

Ha szeretsz és tudsz másokat irányítani, ha van víziód, amit meg szeretnél valósítani, akkor döntéshozói pozícióban érzed igazán jól magad. Bár alkalmazottként is lehetsz vezető beosztásban, semmi nem ér fel azzal a döntési szabadsággal, amivel a saját vállalkozásodat vezetve rendelkezel.

Te határozhatod meg, mivel foglalkozol és mivel nem. Te választhatod meg, merre menjen a vállalkozásod. Te hozod meg a végső döntést szinte minden kérdésben. Nem kell többé fognod a fejed, amiért a főnökeid rossz irányba viszik a céget. Nem kell magadban dohognod, hogy te sokkal jobban tudnád csinálni.

 

5. Magad irányítod a sorsodat

Nemcsak a vállalkozásod irányítása van a kezedben, hanem rajta keresztül a személyes életedé, jövődé is. A saját vállalkozásodból sosem fognak elbocsátani azért, mert a cég megszorításokra kényszerül vagy mert kivonul az országból. Olyan irányba fejlesztheted a vállalkozásodat, amely összhangban van a privát céljaiddal, értékeiddel, terveiddel. Például ha ötvenéves korodra szeretnél a tengerparton élni, akkor már évekkel azelőtt elkezdheted a vállalkozásod tevékenységét ennek megfelelően alakítani.

 

A vállalkozói létforma 5 hátránya

 

Mielőtt azt hinnéd, hogy a vállalkozói lét csupa napsütés, hadd mutassam meg az árnyoldalt is. Ha eddig csak munkavállalóként dolgoztál, és a családodban, közvetlen környezetedben sem láttad, milyen egy vállalkozó élete, hétköznapjai, akkor számíthatsz egy-két kellemetlen meglepetésre.

 

1. Nem mindenki alkalmas vállalkozónak

Sokan csak a kezdeti lépések megtétele után jönnek rá, hogy a vállalkozással járó szabadság mellé egy nagy adag felelősség is társul. A döntéshozatal szabadsága a döntéshozatal kötelezettségével is jár. Nap mint nap olyan választások elé állít az élet, amelyeken a saját és az alkalmazottjaid megélhetése múlik. Nincs mögötted egy bejáratott gépezet, amelynek te csak egy kicsi fogaskereke vagy, és amely akkor is eldöcög, ha te éppen nem a csúcsformádat hozod.

Mivel a legtöbb vállalkozás csak néhány év elteltével válik stabilan nyereségessé – ha egyáltalán kihúzza addig –, kitartónak kell lenned, tántoríthatatlanul követve az eredeti célodat. Ha csak bele-belekapsz dolgokba, ha csapongó az érdeklődésed, ha nem tudsz éveken át szenvedélyesen küzdeni valamiért, vállalkozóként nem lesz könnyű dolgod.

 

2. Nagyobb kockázat

Munkavállalóként a havi fizetésed többé-kevésbé garantált és kiszámítható. Elbocsáthatnak, csökkenthetik a fizetésedet, késhet a fizetéssel a munkaadód – de ezek nem mindennapos félelmek.

Vállalkozóként sokkal nagyobb kockázatot vállalsz. A saját pénzedet fekteted be, amelyet akár el is bukhatsz. A jövedelem – különösen kezdetben – egyáltalán nem garantált. Sőt, gyakori, hogy a kezdeti tőkebefektetés után további összegeket kell beleölnöd a működésbe. Vagyis a vállalkozás nemhogy hozza a pénzt, hanem egyenesen viszi.

Ha korábban jól kereső munkavállaló voltál, ez akár komoly átmeneti életszínvonal-esést is jelenthet. Készen állsz lemondani akár egy-két éven át is a megszokott „luxusról”?

Azt sem árt tudnod, hogy a bevétel és a nyereség bizonytalansága a legjobban működő cégeknél is adottság. Ezért vállalkozóként sokkal nagyobb tartalékot kell képezned a vállalkozásodon belül és a személyes megtakarításaid tekintetében is.

 

3. Magasabb költségek

„Költség? Milyen költség?” Ha alkalmazott vagy, a munkaadód kiadásai miatt nem kell fájjon a fejed. Ha azonban saját vállalkozásba vágsz, egyszerre megtapasztalod, milyen feneketlen bendője van, amely csak úgy nyeli a pénzt. Erre is kell költeni, arra is kell költeni. Könyvelő, ügyvéd, rengeteg adó és járulék, biztosítások, elszálló rezsiszámlák, gépek és eszközök, szoftverelőfizetések, honlapfejlesztés, marketing, szinte észrevétlenül elszivárgó pénzek és még sorolhatnám.

Egyszeriben – és nagyon gyorsan – meg kell tanulnod a pénzügyi és az üzleti tervezést. Hónapokra, sőt akár az egész évre előre, a lehető legnagyobb precizitással meg kell becsülnöd a kiadásaidat, nyomon kell őket követned, és a terveidet időről időre a valósághoz igazítanod. Ez az, ami a legtöbb – akár már tapasztalt – vállalkozó számára is nehéz és idegen terep. Mégsem lehet elbliccelni.

TIPP: Ha segítségre van szükséged az induló vagy már működő vállalkozásod üzleti, pénzügyi tervének elkészítésében, vagy ha szeretnéd elsajátítani az ilyen tervezéshez szükséges tudást, keress meg a hofernoemi.hu honlapon található elérhetőségeimen, és szívesen segítek.

 

4. Több stressz

Úgy érzed, hogy sok stressz ér a munkahelyeden? Vállalkozóként valószínűleg még több fog. Pénzügyi gondok; jogi útvesztők; bírósági ügyek; problémás ügyfelek; hibásan, késve vagy egyáltalán nem teljesítő beszállítók; késve vagy egyáltalán nem fizető vevők; lyukra futott marketingkampány; motiválatlan alkalmazottak; nem teljesülő tervszámok; veszteséges működés; a folytonos döntéshozatallal járó felelősség – mind-mind a nyakadba szakadhat. Nem állítom, hogy a vállalkozók élete merő stressz, de azért számíts rá, hogy kijut majd belőle bőven.

 

5. Több munka

Az előnyök között elsőként említettem a nagyobb szabadságot. Ami azonban véletlenül sem tévesztendő össze a több szabadidővel. Lehet, hogy megválaszthatod, hogy mikor és mennyit dolgozol, de ha sikeresen akarsz működni, akkor valószínűleg sokkal többet fogsz dolgozni napi nyolc óránál. És bizony sem az estéid, sem a hétvégéid nem lesznek szabadok. Mert a napi rohanás mellett csak ilyenkor jut majd időd számlázni, adminisztrálni, tervezni. És mert a saját vállalkozásod jó ideig lekötik majd minden gondolatodat – még nyáron, a vízparton is.

 

Átmenet a munkavállalói létből a vállalkozóiba

 

Vállalkozóvá válni egy kicsit olyan, mint felnőni: egy-két év elteltével egészen másképp fogod látni a világot. Ez kezdetben elég sokkoló, de egyben óriási, tanulságos élmény is. Az árnyoldalakkal érdemes tisztában lenned, de ne hagyd, hogy elriasszanak.

Hadd adjak most néhány segítő tippet ahhoz, hogy könnyebb legyen az átmenet az új életedbe.

 

Hány évig legyél munkavállaló vállalkozásindítás előtt?

Ez nagyon személyes döntés, és attól függ, hogy milyen célokkal rendelkezel. Azt javaslom, hogy legalább 3-5 évig maradj munkavállaló, mielőtt vállalkozóvá válnál. Az első években a sok értékes tapasztalatot és ismeretet szerezhetsz a munka világáról, ami nagy segítséget nyújthat a vállalkozásod sikeres elindításához. Emellett fontos, hogy folyamatosan gyarapítsd a szakmai tudásodat és bővítsd a vállalkozások működtetésével kapcsolatos ismereteidet. Ha szeretnél egy tapasztalt szakértőtől tanulni, nézz körül a honlapomon. Sok kezdő ügyfelemnek segítettem már az induló lépésekben, sőt olyanoknak is, akik még a tényleges elindítás előtti fázisban jártak. Ők az igazán tudatosak, mert előbb tanulnak, és utána vetik bele magukat a vállalkozások világának útvesztőjébe. Amihez nem kell jogosítvány, pedig sokan jobban járnának, ha kellene.

Jobb először türelmesen megtanulni az alapokat, mint néhány hónap alatt elbukni az évek kemény munkájával megspórolt pénzedet, amelyet a vállalkozásindításra szántál.

Tanulás közben forogj szakmai körökben, ismerjenek meg minél többen, alakíts ki egy stabil kapcsolatrendszert, akik később megrendelésekhez juttathatnak.

Mind a tanulás, mind a kapcsolatépítés terén legyél tudatos. Ha még munkavállaló vagy, akkor is gondolkozz vállalkozóként.

Sok vállalkozó akkor vág bele élete nagy kalandjába, amikor úgy érzi, hogy elegendő a tőkéje, a tudása és van megfelelő kapcsolatrendszere is.

 

Lehet-e egyszerre két lovat megülni?

Azaz lehetsz-e vállalkozó és munkavállaló is egyszerre? Persze, hogy lehetsz. Sokan kezdik így a vállalkozásukat. Ám készülj fel, hogy ez még nagyobb terhelést és stresszt jelent. Képzeld el, hogy napi nyolc órában végzed az eddigi munkádat, majd utána nem a családodhoz mégy haza, nem pihensz vagy szórakozol, hanem építed a vállalkozásodat. Lesz hozzá elég erőd, kitartásod? El tudod intézni a vállalkozásoddal kapcsolatos ügyeket munkaidőn kívül? Nem megy a fáradtság a munkád minőségének rovására – mind a munkahelyeden, mind a vállalkozásodban? Nem látja a családi életed a kárát? És mi lesz az egészségeddel? Ha még fiatal vagy, fel sem tűnik, hogy túlterheled magad, de ha rászoksz erre az életmódra, annak nagyon nagy ára lehet néhány éven belül.

Ha ez így túl soknak tűnik, gondolkozz köztes megoldásban. Keress négy- vagy hatórás állást, dolgozz részmunkaidőben. Tekints a munkádra úgy, mint amivel megteremted a feltétlenül szükséges bevételt a napi megélhetésedhez, amíg be nem indul a vállalkozásod.

 

Milyen vállalkozást indíthatsz nulla forintból?

Sokan azért nem tudnak hosszú ideig vállalkozásba fogni, mert nagyobb kezdőtőkére lenne szükségük az induláshoz. Mivel a legtöbb új vállalkozás nem számíthat hitelre vagy pénzes befektetőre, az alapítás elhúzódik addig, amíg más forrásból – főleg alkalmazotti munkabérből – sikerül összegyűjteni elegendő pénzt, vagy amíg sikerül társtulajdonosokat verbuválni.

De vannak olyan, jellemzően szellemi tevékenységek, amelyekhez nem kell nagy kezdőtőke, csak szaktudás és tehetség. Ilyen például a honlapkészítés, az írás, a szakmai tanácsadás, a közösségimédia-menedzsment, a fényképészet, a marketing-tanácsadás, a programozás, a könyvelés.

Ahhoz, hogy bármelyikbe is belefogj, először is tanulnod kell. Iskolapadban, autodidakta módon, tanácsadótól vagy kollégáktól a munkahelyeden. A tudásod lesz az alaptőkéd. Ha teljesen nulláról kezdesz, akkor először azt a tevékenységet találd meg, amihez tehetséget és elhivatottságot érzel, és amit kis kezdőtőkével is űzhetsz vállalkozóként. Ha most még nem ilyen területen dolgozol, képezd át magad, és a tapasztalatgyűjtéshez akár válts munkahelyet is.

 

Remélem, a leírtakkal sikerül elősegítenem a vállalkozásod sikerét. Ezek a tanácsok általánosságban értendők. Az, hogy a te vállalkozásodra miként alkalmazhatók, függ a vállalkozásod konkrét, általam nem ismert helyzetétől.

Kövesd a blogomat, és olvass bele a régebbi írásaimba is. Évek óta, kétheti rendszerességgel publikálok a vállalkozásokat segítő cikkeket – lassan egy könyvre való hasznos információt osztottam meg. Kezdd itt a tanulást, és ha valamelyik téma részletesebben is érdekel, keress meg bátran!

Szeretnél gyakorlati segítséget kapni, hogy a vállalkozásod jobban működjön és sikeresebbé válhasson? Gazdasági, pénzügyi, üzleti problémád megoldásával kapcsolatban lenne kérdésed hozzám? Látogass el a www.hofernoemi.hu oldalra, ahol részletesebben is megismerheted a szolgáltatásaimat, és írhatsz nekem. De akár itt, a blogom Kapcsolat oldalán található elérhetőségemen is megkereshetsz. 

Jogi szakokleveles közgazdászként és okleveles nemzetközi adószakértőként, 22 éves gazdasági felsővezetői tapasztalattal a hátam mögött kis és nagy cégeknek kínálok gazdasági, pénzügyi, üzletviteli tanácsadást. Néhány éve a Forbes magazin a 20 legbefolyásosabb nő közé sorolt az üzleti életben.

süti beállítások módosítása