Így vágj cégvásárlásba vagy cégeladásba
A cégértékelés első 3 lépése, amit egyedül is megtehetsz

A legtöbb vállalkozónak fogalma sincs, mennyit ér a cége. Sőt, azt sem tudja, hogyan kellene kiszámolni. Ezért aztán ha lehetőségük van megvásárolni egy másik vállalkozást, annak az értékét még annyira sem tudják megbecsülni.

A cégértékelés olyan feladat, amellyel vállalkozóként ritkán találkozol, viszont amikor szükséged lesz rá, akkor nagyon komoly a tét – akár eladóként, akár vevőként vennél részt a tranzakcióban.

Nem javaslom, hogy szakértői segítség nélkül vezényeld le a teljes folyamatot, mert a cégértékelés komoly és speciális szaktudást igényel.

De:

A cégértékeléshez szükséges első, tapogatózó lépéseket egyedül is megteheted!

 

Mire alkalmas ez a hozzávetőleges cégértékelés?

Eladóként, azaz ha a saját céged értékeléséről van szó, nagyjából kiderítheted, hogy a kapott ajánlat mennyire komoly, és érdemes-e egyáltalán foglalkoznod vele. Azt is megtudhatod, mennyire rugaszkodnak el a vállalkozásod értékéről alkotott elképzeléseid a valóságtól.

Vevőként pedig egyedül is elvégezhetsz egy első, gyors szűrést a potenciális vállalatok között, mielőtt a komplett cégértékelés elvégzésével megbíznál egy gazdasági tanácsadót. Így kiderítheted, vajon elérhető árkategóriájú-e a megvásárolható cég vagy sem, illetve madártávlati összehasonlítást tehetsz a kiszemelt cégek értékei között.

 

A folytatásban ehhez az egyedül is elvégezhető első becsléshez mutatok be egy megközelítést.

 

Milyen dokumentumok kellenek a cégértékelés elkezdéséhez?

Egy alapos cégértékelés elkészítéséhez egyrészt a pénzügyi kimutatások, másrészt a vállalkozás sokrétű körülményeinek, többek között a különféle szerződéseinek, presztízsének, vevőportfóliójának, munkavállalóinak beható tanulmányozása szükséges.

Ha a saját cégedről van szó, minden ilyen adat kéznél van, ám ha épp csak elkezdtél gondolkodni a cégvásárláson, valószínűleg jóval kevesebb információ áll rendelkezésedre.

Semmi baj, nekünk egyelőre elegendő az éves beszámoló, amely minden hazai vállalkozás esetében publikus. Bárki könnyedén hozzáférhet például az e-beszámoló oldalán. A cégértékelés első lépéseinek megtételéhez ezt a dokumentumot fogjuk felhasználni.

 

Mi az az éves beszámoló?

Az éves beszámoló egy olyan számviteli dokumentumcsomag, amely bemutatja egy vállalkozás vagyoni helyzetét és eredményességét egy adott üzleti év lezárásakor.

Azon túl, hogy elkészítése a jogszabályokból eredően kötelező, a vállalkozás tulajdonosainak, hitelezőinek és a befektetőinek is fontos információkkal szolgál.

Fő elemei

  • a mérleg,
  • az eredménykimutatás,
  • a kiegészítő melléklet
  • és a cash flow levezetés.

Könnyen lehet, hogy az online felületen a vállalkozás egyszerűsített éves beszámolóját találod meg. Ez, ahogy a neve is mutatja, egy egyszerűbb forma, vagyis a kimutatásai kevesebb sort és adatot tartalmaznak, és a szöveges magyarázatok is tömörebbek. Szerencsére a céljainknak egy ilyen egyszerűsített beszámoló is megfelel.

 

1. lépés: Töltsd le az értékelendő cég éves beszámolóját!

A fenti hivatkozást követve az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus

Cégeljárásban Közreműködő Szolgálatának oldalára jutsz. A Közzétett beszámolók keresése cím alatt cégjegyzékszám, adószám vagy cégnév szerint is kereshetsz.

 

 

A Felhasználási feltételek elfogadása után válaszd ki a kapott találati listából a téged érdeklő céget. A cég adatlapján megtalálod a korábbi évek összes éves beszámolóját.

 

 

 

2. lépés: Keresd meg a mérleget a beszámolóban!

A nyers, hozzávetőleges cégérték megállapításához a kulcs az éves beszámoló egyik eleme, a számviteli mérleg.

 

 

Hogyan lehet megfejteni ezt a rejtélyes dokumentumot, hogy megtudd egy vállalat hozzávetőleges értékét? Az alapvető, egyszerű lépések könnyen megtanulhatók. Gyakorlatias megközelítéssel és lényeglátással a kiszemelt vállalat értékének kihámozása a mérlegből egyszerű feladat lesz.

 

Mi is a számviteli mérleg?

A mérleg egy pillanatfelvételt mutat be a vállalat pénzügyi helyzetéről egy adott időpontban, a beszámolási időszak végén, ami a magyarországi vállalatoknál jellemzően a naptári év vége. Ez a kimutatás három alapvető elemre osztható:

  • eszközök,
  • kötelezettségek
  • és saját tőke.

Az eszközök azok a tételek, amelyek a vállalat tulajdonában vagy ellenőrzése alatt állnak, kezdve a tárgyi eszközöktől (pl. ingatlanok és berendezések) a pénzeszközökig.

A kötelezettségek értelemszerűen a vállalat kötelezettségeit foglalják magukban, beleértve a banki hiteleket és a szállítói tartozásokat is.

A saját tőke az eszközök és a kötelezettségek különbözete. Részletesebben a következő lépésben írok róla, mert különösen fontos a vállalatértékelés szempontjából.

 

TIPP: Ha rendszeresen szeretnél közérthető, gyakorlati pénzügyi, gazdasági tippeket, ötleteket olvasni, kövesd a @hofernoemi.hu Instagram-oldalamat is gazdasági ismereteid bővítéséhez és a vállalkozásod fejlesztéséhez. Ott elmondhatod a véleményedet is, egyre izgalmasabb és aktívabb beszélgetések alakulnak ki a blogcikkeim témáiban is.

 

3. lépés: Keresd meg a saját tőke értékét a mérlegben!

A saját tőkét a Források szekció legfelső sorában találod.

 

 

Az összege tartalmazza

  • a jegyzett tőkét, ami másnéven a vállalkozás alaptőkéje,
  • a különféle tartalékokat
  • és az eredményeket, köztük a mérleg szerinti eredményt, ami az adott beszámolási év eredménye.

 

Miért olyan lényeges a saját tőke összege a cégértékelésben?

Mert ez a legegyszerűbben alkalmazható cégértékelési módszer, a nettó eszközérték-meghatározás alapja. (Nyugi, nem olyan rémisztő, mint amilyennek hangzik.)

Egy vállalat összes eszközének értékéből kivonva az összes kötelezettségét épp a saját tőkét kapod meg. Utóbbi összege egyben a vállalat nettó eszközértéke, amit könyv szerinti értéknek is szokás nevezni. 

Saját tőke (nettó eszközérték, könyv szerinti érték)
=
Eszközök – kötelezettségek

A kivonást el se kell végezned, mert a saját tőke külön soron szerepel a mérlegben. Csupán magyarázatként írtam le, hogy miért épp a saját tőke egy vállalat becsült értéke első blikkre.

Ha például a kiszemelt vállalkozás saját tőkéje 250 millió forint, akkor kicsi az esély arra, hogy a tulajdonosai ennél alacsonyabb áron eladják neked az egész céget.

Általában a saját tőke összege a minimális cégérték, hacsak nincs a vállalkozás ellen folyamatban például egy nagyobb fizetési kötelezettség kockázatát magában hordozó jogi eljárás.

 

Kész is vagy: megtetted az első lépéseket a cégértékelési folyamatban. Ugye, nem volt nehéz?

 

A nettó eszközérték még nem a vállalkozás piaci értéke!

Légy óvatos! A saját tőke összege a nagyvonalú becsléshez ad kiindulási alapot, de nem támaszkodhatsz kizárólag erre a nettó eszközértékre az alapos cégértékelés során.

A nettó eszközérték csak a könyvelt számlákat, értékeléseket tartalmazza, aminél egy vállalat értéke sokkal összetettebb. Nem tartalmazza például a már megkötött, de jövőben realizálódó szerződések értékét. Legyenek azok biztos vagy kevésbé biztos árbevételek (például egy értékesítési keretszerződésben) vagy szállítókkal kötött beszerzési szerződésekből eredő költségek.

Nagy eséllyel az ügyfélportfóliód értékét és a márkád ismertségének értékét sem találod meg a mérlegben. Ezért ezek a saját tőke értékében sem tükröződnek.

Számos ok mozdíthatja el magasabb vagy alacsonyabb irányba egy cég értékét a saját tőkéjéhez képest. A vállalkozás körülményei itt is meghatározóak, és jelentősen növelhetik vagy csökkenthetik egy vállalkozás értékét, aminek megállapítását érdemes szakértőre bíznod.

A cégértékelés komoly szakmai tapasztalatot igényel. Gazdasági és vállalkozási tanácsadó közgazdászként én is készítek komplett cégértékeléseket. Ha segítségre van szükséged, keress bártan a honlapomon.

Összefoglalva, a számviteli mérleg szilárd alapot nyújt az értékeléshez, de ezt az elemzést szükséges kiegészíteni további számításokkal és becslésekkel. Mindezekből együtt lehet egy átfogó értékelést készíteni a vállalat megvásárlásához vagy eladásához.

  

Remélem, a leírtakkal sikerül elősegítenem a vállalkozásod sikerét. Ezek a tanácsok általánosságban értendők. Az, hogy a te vállalkozásodra miként alkalmazhatók, függ a vállalkozásod konkrét, általam nem ismert helyzetétől.

Kövesd a blogomat, és olvass bele a régebbi írásaimba is. Évek óta, kétheti rendszerességgel publikálok a vállalkozásokat segítő cikkeket – lassan egy könyvre való hasznos információt osztottam meg. Kezdd itt a tanulást, és ha valamelyik téma részletesebben is érdekel, keress meg bátran!

Szeretnél gyakorlati segítséget kapni, hogy a vállalkozásod jobban működjön és sikeresebbé válhasson? Gazdasági, pénzügyi, üzleti problémád megoldásával kapcsolatban lenne kérdésed hozzám? Látogass el a www.hofernoemi.hu oldalra, ahol részletesebben is megismerheted a szolgáltatásaimat, és írhatsz nekem. De akár itt, a blogom Kapcsolat oldalán található elérhetőségemen is megkereshetsz.

Jogi szakokleveles közgazdászként és okleveles nemzetközi adószakértőként, 22 éves gazdasági felsővezetői tapasztalattal a hátam mögött kis és nagy cégeknek kínálok gazdasági, pénzügyi, üzletviteli tanácsadást. Néhány éve a Forbes magazin a 20 legbefolyásosabb nő közé sorolt az üzleti életben.

süti beállítások módosítása