Kit válassz üzlettársnak és kit ne?
5 problémás és 3 értékes személyiségtípus

A megfelelő üzlettársak felkutatásával és kiválasztásával sem a vállalkozók, sem a vállalkozókat segítő kurzusok, mentorok nem foglalkoznak eleget. Pedig hiába a szuper üzleti ötlet, a rengeteg beleölt idő és pénz, a hibátlan megvalósítás – ha az üzlettársaiddal folytatott vitáid módszeresen aláássák a vállalkozásod alapjait.

close-up-eggs-with-emoji-drawing.jpgImage by freepik

Egy igazán jó üzlettárs kiegészíti az erősségeidet vagy megsokszorozhatja a tudásodat. Kulcsszerepe van abban, hogy a vállalkozásotokat a hosszú távú siker felé tereljétek. Egy rossz társ viszont kisiklathatja a terveidet, végtelen konfliktusokat és rengeteg feszültséget okozhat. És komolyan veszélybe sodorhatja a vállalkozásotok jövőjét.

Ebben a cikkben bemutatom, hogy

  1. milyen típusú embereket kerülj el vagy kezelj óvatosan, amikor üzlettársat választasz;
  2. milyen tulajdonságokkal rendelkező üzlettársat érdemes keresned hosszú távra;
  3. mit tegyél, ha úgy hozza az élet, hogy nem választhatod ki az üzlettársadat.

 

5 problémás személyiségtípus

 

1. Az irányításmániás

Az irányításmániás vagy kontrollmániás vállalkozó az üzlet minden aspektusát mikroszinten, azaz a legapróbb részletekig szeretné kezelni. Nehezen delegál feladatokat, és gyakran bírálja felül mások döntéseit.

Azt látod, hogy a kiszemelt társad nem bízik mások munkájában? Mindent maga akar csinálni, vagy ott akar állni az alkalmazottak háta mögött, miközben dolgoznak? Akkor jó eséllyel kontrollmániás személyiséggel van dolgod.

Természetesen nem baj, ha valaki alapos, és vezetőként rajta tartja a szemét a folyamatokon. Csak az a baj, ha túlzásba viszi.

Az irányításmániások delegálásra való képtelensége elfojtja a kreativitást, és megakadályozhatja a vállalkozás növekedését. Az irányítás iránti vágyuk állandó konfliktusokhoz vezethet, ami rettenetesen fárasztó, és idővel tarthatatlanná teszi a partnerséget.

A kontrollmánia elég gyakori a vállalkozók és a vezető beosztásúak körében. A napi munka során mutatkozik meg leginkább, ezért fontos, hogy a kiszemelt üzlettárssal legyen legalább néhány hónapos gyakorlati munkatapasztalatod. Ez akár a közös vállalkozás indítását megelőző időszak is lehet. Figyeld az árulkodó jeleket, és ne habozz tapintatosan, de határozottan szembesíteni a partneredet a jellemével. Kérd meg, hogy változtasson a bizalmatlanságán, és ha nem tudja megtenni, időben döntsd el, tudsz-e hosszú távon egy ilyen személyiséggel együttműködni.

 

2. Az álmodozó

Az álmodozó mindig tele van nagy ötletekkel és grandiózus víziókkal, de hiányzik belőle a gyakorlati készség vagy az elszántság a megvalósításhoz. Gyakran túlságosan optimista, és irreális elképzelései vannak egy vállalkozás működtetéséről.

Bár fontos, hogy legyenek ötleteink és álmaink, de egy olyan partner, aki csak beszél, de nem cselekszik, magával ránthatja az üzletet. A tettek hiánya elszalasztott lehetőségekhez és elpazarolt erőforrásokhoz vezethet.

Az ilyen személyiségű vállalkozók eleinte nagyon inspirálónak tűnnek, magával ragad a lelkesedésük. Sokan félreértik a viselkedésüket, és csak akkor ismerik fel a cselekvőképtelenségüket, amikor már egy-két év közös munka áll mögöttük.

Az álmodozót nehéz kiszűrni néhány hónapnyi ismeretség vagy közös munka alapján, mert ennyi ideig még kitart a lelkesedésük. Intő jel lehet a korai időszakban, ha nem jeleskednek a hosszú távú tervezésben, a részletek kidolgozásában és a konkrét cselekvésben.

Ha a leendő üzlettársad egyik ötletet hozza a másik után, de nem viszi végig őket, és a gyakorlati megvalósítást inkább másra hagyja, akkor gondold át, akarsz-e te lenni az a „más” a következő évek során.

 

3. A pénzügyileg felelőtlen

A vállalkozás elsősorban a pénzről szól, ezért az olyan társ, aki rosszul bánik vele, életveszélyes. Az ilyen emberek egyszerűen nem érzik a pénzügyi döntések súlyát. Lehetnek személyes pénzügyi problémáik is, és hajlamosak a túlköltekezésre. Nem akarnak – és lehet, hogy nem is tudnak – számolni.

Meggondolatlan pénzügyi döntéseket hozhatnak, vagy nem tudják hatékonyan kezelni a cash flow-t, időben kifizetni a számlákat és gondoskodni a bevételek beérkezéséről.

Szerencsére gyorsan kiderül, ha a kiszemelt üzlettárs ennyire nem kezeli jól a pénzt, csak oda kell figyelned. Már a tervezési fázisban feltűnhet, hogy nem érdekli, mi mennyibe kerül, nyakló nélkül szórná a pénzt fölösleges beszerzésekre. Ő az, aki indokolatlanul drága céges autót, laptopot, mobiltelefont akar. Ő az, aki már induláskor luxusirodába költözne, amelyet drága belsőépítésszel terveztetne meg.

Nem mondom, hogy egyáltalán ne válassz ilyen embert üzlettársnak, mert lehet, hogy más tekintetben hasznos lehet. Sokan közülük például kiváló értékesítők. Csak ne engedd őket a pénz és a pénzügyi döntések közelébe.

 

Ha rendszeresen szeretnél közérthető, gyakorlati pénzügyi, gazdasági tippeket, ötleteket olvasni, kövesd a @hofernoemi.hu Instagram-oldalamat vagy a LinkedIn profilomat is gazdasági ismereteid bővítéséhez és a vállalkozásod fejlesztéséhez.

 

4. A konfliktuskerülő

Az üzleti életben sokszor kell konfrontálódni. Az ügyfelekkel, a beszállítókkal, a hatósággal, mindenféle szolgáltatóval, a munkatársakkal, az üzlettársakkal, a konkurensekkel. Ezeket a konfliktusokat ráadásul az üzleti céljaidat és érdekeidet szem előtt tartva, higgadtan kell kezelni.

A konfliktuskerülő nem szereti a vitákat, ezért mindent megtesz az elkerülésük érdekében. Lehet, hogy látszólag egyetért másokkal, de valójában nem. És majd egyszer borít mindent, mert felszínre törnek belőle a ki nem mondott, megoldatlan frusztrációk.

Mivel nincs tapasztalata a konfliktusok érett kezelésében, nem is csinálja jól, ha mégis ilyen helyzetbe kerül. Ő az, aki a szőnyeg alá söpri a problémákat, és te csak későn értesülsz róluk. Ő az, aki hagyja, hogy komoly pénzügyi károk érjék a céget, csak mert nem mer ellentmondani és érvelni egy ügyféllel vagy beszállítóval folytatott tárgyaláson. De ő az is, aki rávágja a problémás ügyfélre a telefont vagy az ajtót, ha betelik nála a pohár.

Ez a típusú partner olyan rejtett feszültségeket teremthet, amelyek később robbanhatnak. Képtelen arra, hogy a problémáit nyíltan és őszintén elmondja. Ez nehezteléshez és megoldatlan konfliktusokhoz vezethet, amelyek akár helyrehozhatatlan kárt okoznak az üzletnek.

Az ilyen személyiséggel kezdetben ideális a közös munka. Látszólag minden simán megy, egyetértetek a legtöbb kérdésben – vagyis ő ért veled egyet. Ez lehet az első intő jel. A második, hogy mindenki mással is egyetért. Akkor is, ha nem szolgálja az érdekeiteket.

Ha ilyen üzlettársad van, rád hárul az érdekeitek következetes képviselete kifelé. Befelé pedig egy kicsit pszichológust is kell játszanod, hogy időben kiderítsd a partnered valódi véleményét és szándékait. Mielőtt elveszítené a lelkesedését vagy rád is rád vágná az ajtót.

 

5. A félgőzzel vállalkozó

A félgőzzel vállalkozó partner nem fektet be annyi energiát a vállalkozásba, amennyit megbeszéltetek. Számára ez csak egy sokadik, nem fontos projekt. Nem teszi meg azokat a lépéseket, amelyek a vállalkozás fejlődéséhez szükségesek. Igazából nem érdekli az ügy, csak nem árulja el neked.

A nem teljesen elkötelezett partner idővel lehúzza a te lelkesedésedet is. Arról nem is beszélve, hogy nagyobb vállalkozás esetén rontja a munkamorált a kollégák között. Az elkötelezettség hiánya felületességhez, meggondolatlan félmunkánkhoz, a határidők elmulasztásához és végső soron a vállalkozás kudarcához vezethet.

Az álmodozóval ellentétben a félgőzzel vállalkozót már az együttműködés elején könnyű kiszúrni, mert a kezdetektől kevésbé lelkes. Jellemző rá, hogy több vasat tart a tűzben, és gyakran beszél más projektjeiről. Keveri a dolgokat, szétszórt, rohan, késve érkezik, az utolsó pillanatban lemondja a találkozókat, nem végzi el időben a rá osztott feladatokat. Sokat beszél, de keveset mond, és még kevesebbet tesz.

Az ilyen partnert legfeljebb csendestársként, tőkét vagy befektetőket szállító partnerként tudom elképzelni. És csak akkor, ha legalább ennyit valóban teljesít is, nemcsak ígérget. Akkor válaszd, ha hajlandó vagy tudomásul venni, hogy a munka oroszlánrésze rád fog hárulni.

 

Ez az öt problémás személyiség üzlettársként komolyan veszélyeztetheti a vállalkozásod sikerét. Az élet persze nem ennyire fekete-fehér. A valóságban inkább különböző mértékben figyelheted meg ezeket a jellemzőket a kiszemelt partnerben. Belevágj-e velük – hiányosságaik ellenére – egy közös vállalkozásba? Ehhez a pozitívumaikat és egyéb körülményeket is figyelembe kell venni.

Ha mégis úgy döntesz, hogy ilyen személyiséggel dolgozol együtt, egy dolgot mindig megtehetsz: keresel magad mellé valakit, aki vagy pótolja az üzlettársad hiányosságait, vagy segíti a kettőtök együttműködését.

Erre kiválóan alkalmas egy valóban tapasztalt üzleti tanácsadó. Én számos olyan vállalkozónak segítettem már, aki úgy érezte, egyedül maradt a gondjaival – sőt akinek az üzlettársa lett az egyik fő gondja. Ha te is ebben a cipőben jársz, és egy megalapozott üzleti és pénzügyi tudással rendelkező, motiváló külső segítőre van szükséged, írj nekem, és felveszem veled a kapcsolatot, hogy együtt kialakítsuk a számodra hatékony szolgáltatáscsomagot. Ha a szakmai életemet szeretnéd jobban megismerni, itt többet is olvashatsz róla.

 

3 értékes személyiségtípus

 

1. Aki jól kiegészíti a készségeidet

Az ilyen partner olyan személyiségjegyekkel és szakértelemmel rendelkezik, amelyek belőled hiányoznak. Valami értékesed ad hozzád, hogy együtt vigyétek sikerre az vállalkozást. Ez lehet szakmai tudás, értékesítési képesség, pénzügyi éleslátás vagy más fontos kompetencia.

Például ha te simán eladod a jégkockakészítő gépet az eszkimóknak, de fogalmad sincs, hogyan kell egy csapatot irányítani, akkor válassz egy jó csapatjátékost üzlettársadnak.

Egyes fontos készségeket alkalmazottakkal is megoldhatod, de az irányításhoz, döntéshozatalhoz, stratégiai tervezéshez, pénzügyi felkészültséghez, kapcsolatépítéshez szükséges tudás nem árt, ha tulajdonosi szinten jelen van.

Steve Jobs nem értett a programozáshoz, de az Apple alapításakor mellette állt Steve Wozniak, aki zseniális programozó volt. Jól kiegészítették egymást: Jobs vizionárius gondolkodóként irányt adott Wozniak programozói tudásának, Wozniak pedig meg tudta valósítani Jobs merész elképzeléseit.

 

2. Akivel félszavakból is megértitek egymást

Az ilyen üzlettárs épp az előző típus ellenkezője. Ő olyan, mint te. Ugyanúgy gondolkodtok, ugyanahhoz értetek, ugyanabban vagytok profik, de ez nem csupán összeadódik, hanem meg is sokszorozódik, amikor együtt valósítjátok meg az üzleti elképzeléseiteket.

Ha van egy olyan partnered, aki osztja az elképzeléseidet, és teljesen megért, akkor tudjátok, hogy ugyanazokért a célokért dolgoztok. Ez az összehangoltság csökkenti a konfliktusokat és elősegíti az együttműködést.

Bill Gates és Paul Allen ilyen párost alkottak: mindketten remek programozók voltak, egy nyelvet beszéltek, és egymást motiválva vitték sikerre a Microsoftot.

 

3. A kitartó

Sok kezdő vállalkozó alábecsüli a sikerhez szükséges kitartás jelentőségét. Pedig sokkal többet ér egy olyan üzlettárs, aki éveken át képes tántoríthatatlanul törni a célja felé, mint egy olyan, aki hatalmas elánnal vág bele az üzletbe, de félúton elfogy a lendülete.

Egy kitartó partner általában megbízható és őszinte is. Betartja az ígéreteit. Erős munkamorállal rendelkezik, és nehéz helyzetekben is lehet rá számítani.

A bizalom minden sikeres partnerség alapja. Egy kitartó és megbízható tulajdonostárs igazi támasz. Vállalja a felelősséget a munkájáért, és komolyan veszi az üzleti céljaitok elérését, amihez tetteivel is hozzájárul. Jó értelemben vett kiszámíthatósága bizalmat kelt nemcsak benned, hanem a munkatársaitokban és az ügyfelekben is.

Számos híres üzletember köszönheti kitartásának a sikerét, de James Dyson és Thomas Edison közülük is kiemelkedik. Dyson állítólag több mint ötezer prototípust tesztelt tizenöt év alatt, amíg kifejlesztette a porzsák nélküli porszívót. Edisonról hasonló történetek keringenek a villanykörte kifejlesztése során tanúsított kitartásával kapcsolatban – bár az ő megbízhatóságát finoman szólva is megkérdőjelezhetőnek tartják a tudománytörténészek.

 

Mit tegyél, ha nem választhatod ki az üzlettársadat?

Vannak helyezetek, amikor nem választhatod meg a tulajdonostársadat. Ilyen tipikus eset, ha öröklés útján többen juttok részesedéshez egy cégben. Ez könnyen konfliktusokhoz vezethet. Olyanokhoz, amelyeket előbb-utóbb rendezni kell, mert komolyan veszélybe sodorják az örökölt vállalkozást. Sőt, egy-két év alatt akár teljesen tönkre is tehetik.

Több olyan cégnek is dolgoztam, ahol a családi vállalkozást két testvér tulajdonolta, és a konfliktusaik üzleti válsághoz vezettek. Az egyik esetben az idősebb testvér örökölte a többségi részesedést, mert az utóbbi években ő vezette a céget. Azonban döntéseivel olyan irányba fejlesztett, amit a fiatalabb testvér nem szeretett volna. A feszültség egyre fokozódott közöttük, ami napi szintű stresszt okozott nemcsak számukra, de a tágabb családjaiknak is, valamint erősen kihatott a vállalkozás működésére és a kollégák hangulatára.

A helyzet nem volt tovább tartható. De mit lehet ilyenkor tenni?

A megoldás egy „békebíró” volt: én.

Felismerték, hogy érdemes üzleti tanácsadó segítségét kérni, akivel együtt dolgozva tisztázzák a vitákat, és újragondolják a cég működését.

Ebben a konkrét esetben a fiatalabb testvér keresett meg, mert nem szerette volna, ha a szülei által sikeresen felépített élelmiszeripari gyár tönkremegy.

Szerencsére az idősebb testvérrel is jól tudtam együttműködni, és az érzelmeik megértése után a gazdasági racionalitásra helyeztük a hangsúlyt. Átgondoltuk és kitaláltuk, hogyan működtessék a céget úgy, hogy mindkettejük szempontjai érvényesüljenek.

Vannak olyan esetek is, amikor olyan erős az ellentét, hogy csak a vállalkozás eladása nyújthat megoldást. Ilyenkor különösen érdemes észnél lenni, és szakemberrel felértékeltetni a céget, hogy tudd, mennyit ér.

A cégértékelés összetett munka, amely professzionális tudást igényel. Nekem ez az egyik kiemelt szakterületem. Itt többet is olvashatsz róla.

 

Ha szeretnéd a segítségemet kérni az üzlettársaiddal való hatékony együttműködésben, vagy ha hiányoznak a pénzügyekkel, üzleti tervezéssel, adózással kapcsolatos kompetenciák a vállalkozásodban, írj nekem! Egy akciós villámkonzultáció keretében megbeszélhetjük az alapokat, utána pedig közösen kiválaszthatjuk a legmegfelelőbb üzleti tanácsadási csomagot, vagy kidolgozhatunk neked egy teljesen személyre szabott üzletfejlesztési programot is.

 

Remélem, a leírtakkal sikerül elősegítenem a vállalkozásod sikerét. Ezek a tanácsok általánosságban értendők. Az, hogy a te vállalkozásodra miként alkalmazhatók, függ a vállalkozásod konkrét, általam nem ismert helyzetétől.

Kövesd a blogomat, és olvass bele a régebbi írásaimba is. Évek óta, kétheti rendszerességgel publikálok a vállalkozásokat segítő cikkeket – lassan egy könyvre való hasznos információt osztottam meg. Kezdd itt a tanulást, és ha valamelyik téma részletesebben is érdekel, keress meg bátran!

Szeretnél gyakorlati segítséget kapni, hogy a vállalkozásod jobban működjön és sikeresebbé válhasson? Gazdasági, pénzügyi, üzleti problémád megoldásával kapcsolatban lenne kérdésed hozzám? Látogass el a www.hofernoemi.hu oldalra, ahol részletesebben is megismerheted a szolgáltatásaimat, és írhatsz nekem. De akár itt, a blogom Kapcsolat oldalán található elérhetőségemen is megkereshetsz.

Jogi szakokleveles közgazdászként és okleveles nemzetközi adószakértőként, 22 éves gazdasági felsővezetői tapasztalattal a hátam mögött kis és nagy cégeknek kínálok gazdasági, pénzügyi, üzletviteli tanácsadást. Néhány éve a Forbes magazin a 20 legbefolyásosabb nő közé sorolt az üzleti életben.

süti beállítások módosítása