Hogyan segítheti az AI a vállalkozásod pénzügyeit?
A pénzügyi irányítás jövője

Ahogy a legtöbb kisvállalkozó, úgy te is biztosan tesztelgeted a mesterséges intelligenciát, és azon gondolkodsz, hogyan fordíthatnád a vállalkozásod hasznára. Lehet, hogy már meg is próbáltál különböző tartalmakat készíteni vele, kifaggattad a vállalkozásod fejlesztéséhez kapcsolódó kérdésekről.

close-up-man-robotic-process-automation-concept.jpgImage by freepik

De vajon eszedbe jutott már, hogy a mesterséges intelligencia a vállalkozásod pénzügyeinek tervezésében és elemzésében is hasznodra lehetne?

Képzeld el például, hogy a vállalkozásod havi könyvelésének lezárása után órákon belül kapsz egy pénzügyi jelentést. Könnyen átláthatót, grafikonokkal. Rámutatva a problémákra és kiemelve a sikereiteket.

Mondjuk a korábbi értékesítési adatok, az időjárási trendek és az ünnepi időszakok figyelembevételével a mesterséges intelligencia nálad pontosabban tudja megbecsülni, milyen italból mennyit fognak vásárolni a kávézódban, és ehhez igazítva elkészít egy optimális készletezési tervet. Így mindig lesz elegendő alapanyagod az igények kiszolgálásához, de nem áll fölöslegesen felhalmozott készletben a pénzed.

A magyar vállalkozók többsége számára ez még csak álom. Mert annak is örülnek, ha hónapokkal később megtudják, milyen is a vállalkozásuk pénzügyi helyzete. Így mindig lemaradásban vannak a valósághoz képest.

A havi és a negyedéves pénzügyi jelentések összeállítása, az adatok összesítésének és elemzésének hagyományos módszerei jelenleg időigényesek. Ez persze a vállalkozókon is múlik, mert jelenleg is vannak olyan eszközök, amelyekkel az üzleti és pénzügyi jelentések elkészíthetők. Igaz nem percek alatt, de néhány napon belül.

Az viszont határozottan magasabb szint, amikor erre néhány óra (vagy perc) is elegendő lesz. A tét nagy, mert a gyorsabb és pontosabb előrejelzések segítségével gyorsabban és pontosabban tudsz reagálni a vásárlói trendek és a piac változásaira, amivel versenyelőnyhöz juthatsz.

A mesterséges intelligenciával működő pénzügyi elemző eszközök a közeljövőben percek alatt fogják elkészíteni ezeket a komplex jelentéseket.

A folytatásban azt mutatom be, hogyan alakítja majd át a mesterséges intelligenciával végzett adatelemzés a pénzügyi menedzsmentet, és kisvállalkozóként hogyan készülhetsz fel erre a változásra.

 

A Netflix példája

A Netflix rengeteg adatot gyűjt a felhasználókról, amelyet a szolgáltatás finomhangolására és a bevétel optimalizálására használ mesterséges intelligencia segítségével.

Az összegyűjtött adatokat AI-algoritmusok dolgozzák fel, hogy személyre szabott tartalmakat ajánljanak a nézőknek. Ez nagyobb ügyfélelégedettséget és nagyobb előfizetési bevételt eredményez.

A mesterséges intelligenciával végzett adatelemzés segít optimalizálni az egyes filmekre és sorozatokra szánt költségvetést is. Többek között úgy, hogy megjósolja, mely műsorok milyen nézettséget hoznak.

A várhatóan sikeresebb tartalmakra hajlandók többet költeni, de a kisebb költségvetésű filmek is megtalálják a helyüket a kínálatban, méghozzá úgy, hogy a nyereséghez is hozzájárulnak.

Ezt a diverzifikálást kisvállalkozóként te is ellesheted a Netflixtől, és a mesterséges intelligencia segítségével később finomíthatod is.

A korábbi kávézós példánál maradva kialakíthatsz egy olyan termékpalettát, amely néhány fontos húzótermékre épül, de tartalmaz olyan különlegességeket is, amelyek megkülönböztetnek a konkurenciától és öregbítik a hírnevedet, amellett hogy prémium árazásukkal nagyobb egységnyi profitot hoznak.

 

Ha rendszeresen szeretnél közérthető, gyakorlati pénzügyi, gazdasági tippeket, ötleteket olvasni, kövesd a @hofernoemi.hu Instagram-oldalamat vagy a LinkedIn profilomat is gazdasági ismereteid bővítéséhez és a vállalkozásod fejlesztéséhez.

 

A Walmart példája

A Walmart az Egyesült Államok egyik legnagyobb szupermarketlánca. Ezen a piacon óriási az árverseny és mikroszkopikusak az árrések, ezért pontos pénzügyi tervezésre van szükség.

A Walmart a múltbeli értékesítési adatok, a piaci trendek és az olyan külső tényezők, mint az időjárás és a helyi események elemzéséhez AI-alapú algoritmusokat használ, hogy a lehető legprecízebb előrejelzésekhez jusson.

Ha például egy térségben hőhullám várható, az AI-algoritmusok megjósolják a légkondicionálók és a nyári ruházat iránti megnövekvő kereslet pontos mértékét, így biztosítva, hogy a Walmart ellátási lánca ugrásra kész, a készletek pedig feltöltöttek legyenek.

Akárcsak a Netflix, a Walmart is hatalmas mennyiségű adatot gyűjt a vásárlóiról az online és bolti tranzakciók, a hűségprogramok és a mobilalkalmazások révén. Ezekből az adatokból aztán profilokat hoznak létre, hogy nyomon kövessék a vásárlási szokásokat, és megjósolják a vevőik jövőbeli viselkedését.

Az AI által vezérelt algoritmusok segítségével a Walmart képes személyre szabni a vásárlói élményeket, hogy a vásárlók preferenciáihoz, valamint a korábbi vásárlásaikhoz igazodó termékeket ajánlhasson. Ez a személyre szabott élmény nemcsak az online platformra korlátozódik, hanem arra is felhasználják, hogy az üzletekben a helyi preferenciákhoz igazítsák a promóciókat és a termékek elhelyezését.

Ezeket a technikákat nemcsak Amerikában alkalmazzák az élelmiszerláncok, hanem Magyarországon is.

Az alapelveket pedig te is ellesheted: gyűjts össze a lehető legtöbb adatot a vásárlóidról (persze csak jogszerűen!), és „ereszd rá” a mesterséges intelligenciát. Fedezz fel trendeket, szokásokat, és készíts olyan ajánlatokat, csomagokat, promóciókat, amelyeket a vevőid várhatóan vonzónak találnak.

A folyamat végteleníthető: Ezeket az ajánlatokat, csomagokat és promóciókat ismét elemezned kell. Gyűjtsd össze a tanulságaikat (újabb rengeteg adat), hogy finomhangolhasd a terveidet a mesterséges intelligencia segítségével.

 

Így segíti az adatelemzés a pénzügyeid tervezését

A mesterséges intelligencia segítségével végzett adatelemzés a következőket nyújtja a pénzügyi menedzsment számára:

  1. Átfogó pénzügyi betekintés: A többféle forrásból származó adatok összesítésével a vállalkozások átfogó képet kaphatnak a pénzügyi állapotukról. Ez az átfogó kép tartalmazza a a bevételi források és a költségszerkezetek megismerését is. 

Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a könyvelt adatok valósak legyenek! Csak semmi torzítás és csúsztatás, mert ezek „megölik” az adatalapú elemzést.

  1. Biztosabb előrejelzés: Az AI-algoritmusok a múltbeli adatokat elemezve prognosztizálják a jövőbeli pénzügyi eredményeket. Ezzel lehetővé teszik, hogy a vállalkozások proaktív döntéseket hozzanak, és hatékonyabban taktikázzanak. Azonban ne feledd, hogy a múlt nem determinálja a jövőt! Kellő körültekintésekkel használd majd ezeket az előrejelzéseket.
  2. A kockázatok azonosítása: A pénzügyi tranzakciók szokatlan mintáinak vagy eltéréseinek azonosításával feltárhatók a rejtett kockázatok és a potenciális problémák.
  3. A rutinfeladatok automatizálása (éljen!): Az AI képes az ismétlődő feladatok gyors és pontos végrehajtására akár nagy adatmennyiség esetén is. Elvégzi az adatbevitelt, a számlafeldolgozást és a különféle egyeztetéseket. Csökkenti az emberi hibák kockázatát, és időt szabadít fel a stratégiai szempontból fontosabb tevékenységekre.
  4. A döntéshozatal felgyorsítása: A mesterséges intelligencia valós idejű betekintést és ajánlásokat nyújt, ami segíti a gyorsabb és pontosabb pénzügyi döntéshozást.

 

Miben segíthetnek az AI-alapú eszközök a pénzügyi kontrolling területén?

Az AI két kulcsterületen kifejezetten hasznos lesz: a pénzügyi jelentések készítésében és elemzésében, illetve a cash flow menedzselésében.

Ügyfeleimnél is látom, mennyire sok gondot okoz ez a két feladat a kis- és közepes vállalkozások tulajdonosainak és vezetőinek.

Sajnos, nem lehet elmismásolni őket, mert kiemelkedően fontosak a vállalkozás sikerre vitelében.

Ezeket az elemzéseket egyelőre nagyrészt manuálisan végezzük, de már alig várom, hogy mindkettőre legyenek a magyarországi viszonyokat is ismerő, nagyon jó AI-eszközök.

 

1. Automatizált könyviteli zárás és pénzügyi jelentéskészítés

A havi pénzügyi-könyviteli zárás a különböző helyekről származó adatok nagyrészt manuálisan történő összegyűjtését, a szükséges egyeztetések elvégzését (például a bank- és a kimenő számlák között) és a hibák kijavítását igényli.

A mesterséges intelligenciát használó eszközök racionalizálják ezt a folyamatot azáltal, hogy automatikusan kinyerik, elemzik és egyeztetik az adatokat a különböző pénzügyi rendszerekből. Mennyi időt és pénzt megspórolhatsz majd ezzel!

 

2. Cash flow tervezés és előrejelzés

Az AI kiválóan alkalmas olyan trendek azonosítására, amelyek a pénzügyes kollégák számára nem feltétlenül lennének azonnal nyilvánvalóak.

A cash flow összetételét a mesterséges intelligencia nagy pontossággal képes előrejelezni. Ugyanakkor ehhez is szükséges, hogy az adataid ne machináltak, hanem valósak legyenek. Ezt azért ismétlem, mert sok hazai vállalkozásnál probléma, hogy a pénzügyi számaik pontatlanok, torzítottak, hiányosak.

Csak valós múltbéli adatokból lehet valós jövőbeli becsléseket készíteni a bejövő pénzekre és kifizetendő összegekre!

A cash flow tervezés összetett és időigényes feladat. Sokan ezért is hanyagolják el, pedig ez a – jelenleg még – fáradságos munka nagyon is megtérül.

Ha pedig lesznek jól használható AI-eszközök, amelyek neked mint kisvállalkozónak is lehetővé teszik, hogy jobban megtervezhesd a kiadásokat, a beruházásokat és a bejövő pénzügyi tételeket, akkor nagyobb pénzügyi stabilitásra számíthatsz.

Hogy miért? Például mert jobban megbecsülheted, mekkora folyószámlahitel-keretre érdemes szerződnöd a bankoddal. Ha a szükségesnél magasabb a hitelkereted összege, akkor a pénzösszeg banki rendelkezésre állása miatt magasabb díjat fizetsz a bankodnak. Pontosabb tervezéssel ezen is megtakarítást érhetsz el.

Ha olyan kiskereskedelmi vállalkozásod van, amelyre jellemzőek a szezonális értékesítési ingadozások, akkor a mesterséges intelligencia előrejelzése segítségedre lesz. Ugyanis az AI képes arra, hogy a korábbi értékesítési adatokat, az aktuális piaci trendeket és a vásárlói viselkedéseket elemezve kiszámítsa a vállalkozásod becsült cash flow-ját.

Az eredmény: nem kell többé tanácstalanul vakarnod a fejedet, ha a cash flow-d jövőbeli alakulását szeretnéd átlátni.

Egy ilyen eszközzel elkerülheted a likviditási válságot is egy gazdasági visszaesés idején, mivel az AI-alapú előrejelzések alapján magabiztosabban tudsz előre tervezni és a szükséges további finanszírozásról időben tudsz gondoskodni.

 

Mit tehetsz meg már ma?

Az AI már a csapból is folyik, mégsem tartunk ott, hogy ma Magyarországon kisvállalkozóként könnyen használható, átfogó pénzügyi elemzést kínáló, mesterséges intelligenciára épülő szolgáltatásokat vehess igénybe.

Léteznek próbálkozások, fejlesztések, amelyek egy-egy egyszerű részfeladathoz mesterséges intelligenciát is használnak. Lehet egyedileg fejleszteni a vállalkozásodra szabott AI-megoldásokat is – bár ezt a legtöbb kisvállalkozó sem megfizetni, sem levezényelni nem tudja.

Hiányoznak azonban a kulcsrakész, könnyen megtanulható és testre szabható rendszerek, amelyeket nem nehezebb megtanulni, mint mondjuk egy számlázóprogram használatát.

Akkor feleslegesen is olvastad el ezt a cikket, és jobb, ha egy jó darabig el is felejted az AI használatát a vállalkozásod pénzügyeinek tekintetében?

Egyáltalán nem.

Ha a mesterséges intelligencia robbanásszerű fejlődését nézzük, igencsak valószínű, hogy hamarosan megjelennek olyan eszközök, amelyek számodra is elérhetővé teszik a cikkben ismertetett elemzési lehetőségeket.

Addig pedig egy nagyon fontos dolgod van, amit már ma el kell kezdened, ha eddig nem tetted:

Alakítsd a vállalkozásodat adattermelő gépezetté!

Gyűjtsd az értékesítéssel, vásárlói szokásokkal, beszerzői árakkal, készletezéssel, marketinggel, piaci folyamatokkal stb. kapcsolatos adatokat. Sőt, kezdj el azon is gondolkodni, milyen információkat akarsz majd belőlük kinyerni a jövő AI-eszközeinek a segítségével. Így amikor végre rendelkezésre állnak, te már készen állsz a hatékony használatukra.

Ha ebben iránymutatásra, tudásra, támogatásra van szükséged, keress meg, és kidolgozunk közösen egy olyan tervet, amellyel felkészülten várhatod az AI várható, izgalmas újításait.

 

Ha szeretnéd a segítségemet kérni a hatékonyabb üzleti és pénzügyi folyamatok fejlesztéséhez, vagy ha hiányoznak a pénzügyekkel, üzleti tervezéssel, adózással kapcsolatos kompetenciák a vállalkozásodban, írj nekem! Egy akciós villámkonzultáció keretében megbeszélhetjük az alapokat, utána pedig közösen kiválaszthatjuk a legmegfelelőbb üzleti tanácsadási csomagot, vagy kidolgozhatunk neked egy teljesen személyre szabott üzletfejlesztési programot is.

 

Remélem, a leírtakkal sikerül elősegítenem a vállalkozásod sikerét. Ezek a tanácsok általánosságban értendők. Az, hogy a te vállalkozásodra miként alkalmazhatók, függ a vállalkozásod konkrét, általam nem ismert helyzetétől.

Kövesd a blogomat, és olvass bele a régebbi írásaimba is. Évek óta, kétheti rendszerességgel publikálok a vállalkozásokat segítő cikkeket – lassan egy könyvre való hasznos információt osztottam meg. Kezdd itt a tanulást, és ha valamelyik téma részletesebben is érdekel, keress meg bátran!

Szeretnél gyakorlati segítséget kapni, hogy a vállalkozásod jobban működjön és sikeresebbé válhasson? Gazdasági, pénzügyi, üzleti problémád megoldásával kapcsolatban lenne kérdésed hozzám? Látogass el a www.hofernoemi.hu oldalra, ahol részletesebben is megismerheted a szolgáltatásaimat, és írhatsz nekem. De akár itt, a blogom Kapcsolat oldalán található elérhetőségemen is megkereshetsz.

Jogi szakokleveles közgazdászként és okleveles nemzetközi adószakértőként, 22 éves gazdasági felsővezetői tapasztalattal a hátam mögött kis és nagy cégeknek kínálok gazdasági, pénzügyi, üzletviteli tanácsadást. Néhány éve a Forbes magazin a 20 legbefolyásosabb nő közé sorolt az üzleti életben.

süti beállítások módosítása