Hogyan csinálnák jobban a vállalkozásodat a profik?
Gondolkodj úgy, mint egy bankár és mint egy rutinos befektető

A hazai cégek 45 százaléka nem tudja elérni az idénre tervezett árbevételét. Neked sikerülni fog?

A cégek több mint 30 százaléka inflációt sem tudja beépíteni az áraiba. Te lépést tudsz tartani, vagy neked is egyre csökken az árrésed?

portrait-young-person-with-thought-bubble.jpgImage by freepik

Tovább is van, sajnos: a kkv-k 81 százaléka nem tervez béremelést a következő egy évben. Te megengedheted magadnak?

Ezek az adatok a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) 2024. III. negyedéves „Barométer Index” felméréséből származnak, és nem mondhatnám, hogy szívderítőek.

Bizony, a kkv-szektor jelentős részének pénzügyei a vártnál cudarabbul alakulnak. Az első két tényből valószínűleg az is következik, hogy számos vállalkozás eredménye csökkenni fog. A béremelések elmaradása – ami logikus lépés az első két tétel ismeretében – a költségcsökkentés kényszerének fájó példája.

Ha azok közé a cégvezetők közé szeretnél tartozni, akik egy ilyen felmérésben a legoptimistább válaszokat adhatják, akkor a kemény és kitartó munka mellett két lábbal is kell járnod a földön. Reálisan kell látnod a cégedet, a számok tükrében kell vizsgálnod a teljesítményeteket, és megalapozottan tervezned a jövőt.

A cikk folytatásában ehhez mutatok két izgalmas nézőpontot. Javaslom, hogy játssz el a következő két gondolattal:

  • Mit tenne a helyedben egy bankár?
  • Mit tenne egy profi befektető?

Azért ezt a két szakembert választottam, mert ők racionálisan és eredményorientáltan vizsgálódnak. Náluk nincs mellébeszélés és álmodozás. Ha megtanulsz az ő fejükkel gondolkodva tervezni és cselekedni, azzal akár új távlatokat adhatsz a vállalkozásodnak.

Üzleti tanácsadóként én is ilyen külső szemléletet viszek az ügyfeleim vállalkozásaiba a siker érdekében. Beleélem magamat a helyzetükbe, látom a fontos problémáikat, majd tudásommal és tapasztalatommal a lehető legjobb megoldásokat javaslom számukra. Ha érdekelnek a részletek, látogass el a weboldalamra.

 

Mit tenne egy bankár a nehéz helyzetben lévő vállalkozásoddal?

Egy bankár tanácsai között ezt a hármat biztos megtalálnád:

  • javítsd a cash flow-t,
  • vizsgáld meg az eredményességet értékesítési csoportok szerint,
  • gondold újra az adóssághelyzetedet.

Nézzük meg őket részletesebben!

 

Javítsd a cash flow-t!

Egy bankár (vagy egy banki alkalmazott) elsőként a pénzügyi helyzetedet elemezné. Az ő szempontjából akkor megy jól egy vállalkozásnak, ha stabil a cash flow-ja. Azaz mindig van elegendő bevétele a munkavállalói, a számlái, az adói, a hitelei és a kamatai kifizetésére, hogy csak a legfontosabbakat emeljem ki.

Amikor egy bankár szemével nézed a vállalkozásodat, akkor az a gondolat vezérel, hogy legyen mindig elegendő pénzed a kiadásaidra. Az, hogy év végén pozitív eredménnyel zárul egy üzleti éved, még nem jelenti, hogy a cash flow-d is rendben van. És ha nincs, búcsút mondhatsz a meggazdagodásról alkotott álmaidnak.

A cash flow kezelésére külön kell figyelmet fordítanod. Sokan nem teszik meg, mert időt rabló adminisztrációnak gondolják, pedig nem az.

Megjegyzem, a cash flow-val nem az induló vállalkozásoknak van a legnagyobb gondja, hanem a sikeresnek, erősnek, növekedésben lévőnek tűnő cégeknek. Méghozzá azért, mert a növekedés nagyobb pénzösszegek befektetésével vagy megelőlegezésével jár. Felsorolok néhány példát:

  • Nagyobb raktárkészlet finanszírozása.
  • A termelés növekedését lehetővé tevő újabb gyártósor vásárlása.
  • Nagyobb irodák bérlése.
  • Több munkavállaló foglalkoztatása (több értékesítő, több projektmenedzser stb.).
  • Nagyobb marketingkampányok finanszírozása.
  • Magasabb változó költség előfinanszírozása és magasabb fix költségek.

Egy bankár általában szigorúbb, mint egy tulajdonos. Pedig ha tulajdonosként te is szigorúbban kezelnéd a vállalkozásod pénzügyeit, kevésbé aggódnál például egy banki hitelfelvétel előtt. De felkészültebb lennél az állítólag hamarosan érkező, állami szinten támogatott hitelek felvételére is.

Hogyan tudod szigorúbban kezelni a pénzügyeidet és javítani a cash flow-dat? Például úgy, hogy a következő egy hónapra napi bontásban, a következő fél évre pedig havi bontásban megtervezed a kiadásaidat és bevételeidet. Majd ezt minden héten követed és frissíted. Így időben tudsz lépni, ha cash flow problémák jelennek meg a láthatáron. Időben gondoskodhatsz hitelről, tárgyalhatsz halasztott fizetésről vagy kérhetsz előleget egy-egy munkáért.

 

Vizsgáld az eredményességed értékesítési csoportok szerint!

Ezt a vizsgálatot termék- és szolgáltatáscsoportokra bontva végezzük. Ha nagyobb vállalkozásod van, akkor először érdemes divíziónként elemezni. Például egy erdőgazdálkodással és asztalosmunkával foglalkozó cég esetén külön kezelni a faértékesítést és bútorkészítést. Így hamar kiderül, melyik terület viszi a pénzt.

A költségeid és a bevételeid átnézése után tudni fogod, hogy melyik termék- vagy szolgáltatáscsoport nem hoz több pénzt, mint amennyibe kerül, és ezért csak lefelé húzza a céged.

A gyors változáshoz gyakran drasztikus lépésekre kell elszánnod magad. A veszteséges termékeket és szolgáltatásokat ki kell vezetned. Azokra a termékekre és szolgáltatásokra kell figyelmet fordítanod, amelyek a legnagyobb nyereséget hozzák. Sokan azt se tudják, hogy melyek ezek.

Légy ügyesebb náluk, és kezdj el komolyan foglalkozni a vállalkozásod pénzügyi kontrollingjával!

Ha egyedül nem megy, keress meg! Tőlem megtanulhatod az alapokat, ha magad szeretnéd a jövőben csinálni. De dönthetsz úgy is, hogy rám bízod a kontrollingkimutatások készítését, és te inkább azzal foglalkozol a vállalkozásodban, amihez igazán értesz. Ilyenkor tőlem olyan összefoglalókat és magyarázatokat kapsz, amelyekből könnyen és gyorsan átlátod a mindenkori pénzügyi helyzetedet.

Az ügyfeleim néha kisebb sokkot kapnak, amikor szembesítem őket a cégük olyan pénzügyi adataival, amelyekről fogalmuk sem volt. A jól végzett kontrolling során logikusan újrastrukturált számhalmaz igazán tanulságos. Nem utolsó sorban pedig pénzt hoz, amiről butaság lenne lemondanod.

 

Ha rendszeresen szeretnél közérthető, gyakorlati pénzügyi, gazdasági tippeket, ötleteket olvasni, kövesd a @hofernoemi.hu Instagram-oldalamat vagy a LinkedIn profilomat is gazdasági ismereteid bővítéséhez és a vállalkozásod fejlesztéséhez.

 

Gondold újra az adóssághelyzetedet!

Harmadik tanácsként a bankár azt szorgalmazná, hogy fordíts megkülönböztetett figyelmet az adósságaid és a kötelezettségeid áttekintésére. Szükség esetén tárgyald újra vagy strukturáld át a hiteleidet. Alapos kutatással kedvezőbb hitelfeltételeket érhetsz el, ami szinte talált pénz. (Én ebben is segíthetek, és így a tanácsadási díjam akár sokszorosát is megtermelhetem neked.)

 

Mit tenne egy profi befektető a vállalkozásoddal?

A bankár szemszögének áttekintése után térjünk át a másik szakemberre. Egy rutinos befektető tanácsai között ezt a hármat biztosan megtalálnád:

  • tárd fel a vállalkozásod növekedési lehetőségeit;
  • vállalj nagyobb kockázatot, és gondolkodj hosszú távon;
  • dönts gyorsan és rugalmasan.

Nézzük meg ezeket is részletesebben!

 

Tárd fel a növekedési lehetőségeket!

Egy sikeres befektető a piaci növekedést tűzné az átalakítás zászlajára. Egy bankár inkább konzervatív szemlélettel dolgozik, és a pénzügyi stabilitásra, illetve a költségek csökkentésére helyezi a hangsúlyt. Egy befektető azonban főleg a cég jövőbeli növekedési lehetőségeit és értékét vizsgálja, nem ragad le a jelenlegi problémáknál.

Például új piacokat keres, bővíti a termékpalettát, vagy fejlesztésekbe kezd. Növeli a hatékonyságot, és azt tartja szem előtt, hogy mit szeretne elérni két-három év múlva. Átstrukturálja a folyamatokat, és a skálázható növekedési pályára koncentrál. Mindent bevet, ami új és innovatív, természetesen észszerű költségkeretek között.

 

Vállalj nagyobb kockázatot!

Egy profi befektető nagyobb kockázatvállalásra hajlandó a minél gyorsabb növekedés érdekében. Míg egy bankár inkább a lépésről-lépésre felépített, lassabb fejlődés híve, addig egy profi befektető merészebb. Nagyobb léptékben növelné a cégértéket, és a hosszú távú nyereségességben gondolkodik. Új projekteket indít. Az alacsonyabb hozamú tevékenységeket rövid távon fenntartja, de főként azért, hogy a későbbi nagyobb növekedés érdekében befektethessen.

 

Dönts gyorsan és rugalmasan!

Egy rutinos befektető harmadik kihagyhatatlan tanácsa a gyors és rugalmas döntéshozatal. Ő szabadon gondolkodik, nem olyan erősen szabályozott keretek között, mint egy bankár. Néha őröltségnek tűnik, amit tesz.

A kiemelkedően sikeres, innovatív vállalkozókról – gondoljunk akár Elon Muskra, akár Steve Jobsra – rengetegen mondták, hogy badarságokat beszélnek, megvalósíthatatlanok az álmaik. Mára az elektromos autózás és az okostelefon egyaránt a hétköznapi valóságunk része – és hatalmas profitot termel a terület úttörőinek.

Persze, mi sem Elon Muskok, sem Steve Jobsok nem vagyunk, de azért lehetünk merészek és határozottak az üzleti döntéshozatalban.

 

Melyik szemlélet a jobb? A bankáré vagy a befektetőé?

Szerintem az a jó, ha tulajdonosként a két gondolkodásmódot ötvözöd. Mert mindkettő segíthet előre vinni a cégedet. Stabil alapokról (bankári gondolkodás) sokkal könnyebb merész húzásokkal nagyokat lépni előre (befektetői gondolkodás).

Egy vállalkozás tulajdonosaként a legfontosabb, hogy átlátható pénzügyi és stratégiai tervet készíts, optimalizáld a működést, növeld a bevételeket, tartsd kordában a kiadásokat, és stabilizáld a cash flow-t. És ha szükséges, kérj külső segítséget.

Az éves egyéni Ghost Partner Programomban külső szemmel és a speciális szaktudásommal olyan pluszt hozok a vállalkozásodba, amellyel magabiztosabbá teszlek, és amellyel megkönnyítem a helyes döntések meghozatalát. Kiegészítem a te szakértelmedet az enyémmel, és együtt sokszorosan ütőképesebb csapatot alkotunk. Itt további részleteket is olvashatsz erről a kedvezményes éves programról.

Ha szeretnéd a segítségemet kérni a hatékonyabb üzleti és pénzügyi folyamatok fejlesztéséhez, vagy ha hiányoznak a pénzügyekkel, üzleti tervezéssel, adózással kapcsolatos kompetenciák a vállalkozásodban, írj nekem! Egy akciós villámkonzultáció keretében megbeszélhetjük az alapokat, utána pedig közösen kiválaszthatjuk a legmegfelelőbb üzleti tanácsadási csomagot, vagy kidolgozhatunk neked egy teljesen személyre szabott üzletfejlesztési programot is.

 

Remélem, a leírtakkal sikerül elősegítenem a vállalkozásod sikerét. Ezek a tanácsok általánosságban értendők. Az, hogy a te vállalkozásodra miként alkalmazhatók, függ a vállalkozásod konkrét, általam nem ismert helyzetétől.

Kövesd a blogomat, és olvass bele a régebbi írásaimba is. Évek óta, kétheti rendszerességgel publikálok a vállalkozásokat segítő cikkeket – lassan egy könyvre való hasznos információt osztottam meg. Kezdd itt a tanulást, és ha valamelyik téma részletesebben is érdekel, keress meg bátran!

Szeretnél gyakorlati segítséget kapni, hogy a vállalkozásod jobban működjön és sikeresebbé válhasson? Gazdasági, pénzügyi, üzleti problémád megoldásával kapcsolatban lenne kérdésed hozzám? Látogass el a www.hofernoemi.hu oldalra, ahol részletesebben is megismerheted a szolgáltatásaimat, és írhatsz nekem. De akár itt, a blogom Kapcsolat oldalán található elérhetőségemen is megkereshetsz.

Jogi szakokleveles közgazdászként és okleveles nemzetközi adószakértőként, 22 éves gazdasági felsővezetői tapasztalattal a hátam mögött kis és nagy cégeknek kínálok gazdasági, pénzügyi, üzletviteli tanácsadást. Néhány éve a Forbes magazin a 20 legbefolyásosabb nő közé sorolt az üzleti életben.

süti beállítások módosítása