Évzárás, avagy a vállalkozók réme

Tudod, mit utálnak legjobban a vállalkozó ügyfeleim? Az éves pénzügyi zárást. Fogadok, hogy neked sem tartozik a kedvenceid közé. Pedig az évkezdetkor nemcsak a jövőt érdemes tervezgetni – amihez egyébként az előző blogbejegyzésemben adok ötleteket – hanem az előző év pénzügyi zárásával is tanácsos már most foglalkoznod. Igaz, hogy a jogszabályi határidő csak hónapok múlva jön el, azonban ha minél jobban szeretnéd kihasználni a lehetőségeidet – mert vannak! –, jó, ha a könyvelőddel és a gazdasági tanácsadóddal átnézed a céged múlt évi becsült eredményét.

7_blog_asztal.jpg

A következőkben néhány példán keresztül bemutatom, hogy szerintem mire érdemes odafigyelned.

 

  1. Minden árbevételt időben számlázz ki

 

Javaslom, hogy nézd át a szerződéseidet és az elvégzett munkákat, hogy megbizonyosodj arról, minden szolgáltatásodat és termékeladásodat megfelelően kiszámláztad. A 2020. július 1-jétől hatályos jogszabálymódosítás értelmében egy termék értékesítését vagy egy szolgáltatás teljesítését követően főszabály szerint már 8 napon belül kötelező kiállítani a számlát. Ezért is hasznos minél előbb átnézni a 2020. évi ügyleteket, és az esetlegesen elmaradt számlázásokat pótolni. Ha kereskedelmi vállalkozást vezetsz, talán van olyan megállapodásod, amely az elért éves forgalom után további jutalékra jogosít. Ezt is szükséges kiszámolnod és kiszámláznod.

 

  1. Tekintsd át az eredményt csökkentő tételeket

 

Ellenőrizd, hogy minden fontosabb szállítói számlád beérkezett-e. A még be nem érkezett, nagyobb összegű számlák értékére készíts becslést (pl. a közműszámlákról egész megbízhatóan lehet) – ehhez az előzetes eredménykalkulációhoz az is elég lesz. Most még nem fontos, hogy mindent forintra pontosan láss. Kérd meg a könyvelődet, hogy állítson össze egy listát azokról a 2020-ban kifizetett tételekről, amelyekkel a 2020-as eredményed nem csökkenthető (pl.  jelentősebb előfizetések vagy biztosítások). Jobb óvatosnak lenni, és a lehető legtöbb kockázatot kiszűrve, pontosan kiszámolni a társasági adódat.

Az éves zárás feladatlistáján a tárgyi eszközök értékcsökkenése is figyelmet érdemlő témakör. Lehet, hogy sok olyan informatikai eszközöd, szoftvered van, amelyeknél a társaságiadó-törvény megengedi, hogy 50 százalékos értékcsökkenési kulcsot alkalmazva számold el az amortizációt. Azonban, ha úgy gondolod, hogy bizonyos eszközöket 3-4 évig is használtok majd, akkor a számviteli eredményedben kevesebbel (hároméves tervezett használat esetén 33 százalékkal, négyéves esetén 25 százalékkal) csökkentik az éves eredményedet. Aggodalomra semmi ok, mert nem fizetsz több adót, mint az előírt, mivel az adódat az 50 százalék alapján kalkulálhatod. Egy-egy ilyen döntés meghatározó lehet, ha magasabb eredményt szeretnél elérni, mert például a céged adózás utáni eredménye nulla körül táncol, és te egy olyan pályázaton kívánsz részt venni, ahol a pozitív eredmény indulási feltétel, vagy ha egy banki hitelfelvételhez kicsit kedvezőbb színben szeretnéd bemutatni a vállalkozásodat (és a bankod nem csak a céged készpénztermelő képességét vizsgálja).

A fenti példához hasonlóan, ha ingatlant tulajdonló vagy más eszközintenzív vállalkozásod van, a hasznos élettartamokra vonatkozó döntés jelentős kihatással lehet a pénzügyeidre, ezért javasolt már a beszerzéskor átgondolni és időnként felülvizsgálni. A nagyvállalatok pénzügyi vezetői is kiemelten foglalkoznak ezzel a témával az éves zárások idején. Gazdasági igazgatóként én is ezt tettem, és szívesen segítek neked is, ha kérdésed van.

Ha szeretnél jutalmat fizetni a munkavállalóidnak a 2020. évi teljesítményük alapján, az is a 2020. évi eredményedet csökkenti, ezért ideje kiszámolni és lekönyveltetni. Természetesen kifizetni elegendő a végleges könyvviteli záráson alapuló éves beszámoló elfogadása után.

 

  1. Tedd naprakésszé a hitelek, kölcsönök szerződéseit és kamatszámításait

 

Míg a banki hitelek szerződései jellemzően havi vagy negyedéves törlesztést és kamatfizetést kötnek ki, addig számos olyan tagi- vagy kapcsolt vállalatok közötti kölcsönszerződéssel találkoztam, amely éves kamatfizetési periódust határozott meg. Ha a te cégednek is van ilyen szerződése, most van itt az ideje, hogy ezeket a kamatokat kiszámoljátok. Nem haszontalan átnézni az összes hitel- és kölcsönszerződést, egybevetni a banki utalásokkal, valamint a beérkezett tételekkel, és feltárni a hiányosságokat. Gyakran előfordul az is, hogy év közben kifizetik a tagi kölcsönt, de nem írnak hozzá szerződést, vagy hogy változtatnak a kamatszinten, de itt is elmarad a szerződésmódosítást. Bármennyire is nemszeretem a feladat, ezeket mind ki kell kalkulálni, ki kell fizetni, rendbe kell tenni. És ha már muszáj, inkább ess túl rajtuk minél hamarabb.

A vállalkozásod eredményének becsléséhez ne felejts el számolni a banki hitelek esedékes tételeivel sem, ha azokat még nem vonták le.

 

  1. Foglalj írásba minden szükséges szerződést

 

A társaságiadó-törvény alapján ahhoz, hogy egy kiadást a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költségként el tudj számolni, nem mindig elég az a tény, hogy a kiadás a vállalkozási tevékenységedet szolgálja. A nettó 200 ezer forintot meghaladó, igénybe vett szolgáltatást célszerű írásba is foglalni. Ehhez az adóévben ugyanazon személytől, ugyanazon jogcímen igénybe vett szolgáltatások ellenértékét együttesen kell figyelembe venni.

Hosszú évek tapasztalata alapján azt javaslom, hogy bármennyire utálod is az adminisztrációt, ne légy lusta, köss írásbeli szerződést, amikor csak tudsz, mert vitás helyzetben mindig jól jön. Szerződéskötéskor általában még egyetértés van a felek között, hiszen ez eredményezi a közös akarattal kötött megállapodást, de ha később nézeteltérés támadna, az írásba foglalt szerződés biztosabb támpontot nyújt a vita rendezéséhez.

 

  1. Tájékozódj a céltartalékképzési kötelezettségeidről

 

Ha sok ügyfeled, beszállítód van, óhatatlanul előfordul, hogy az írásbeli szerződés ellenére is adódnak jogviták. Különben miből élnének a jogászok, igaz? Néha pereskedésig fajul az ügy, amely évekig húzódhat. Az éves zárásnál ezeket az ügyeket is sorra kell venni. Természetesen a jogászok, gazdasági tanácsadód bevonásával, hogy a legjobb döntést hozhasd meg. A számviteli törvény a vállalkozás valós képének bemutatásához előírja, hogy az ilyen jellegű várható kötelezettségekre úgynevezett céltartalékot kell képezni. Voltaképpen a szó tükrözi a tartalmat, mert a vállalkozásod egy konkrét cél érdekében tartalékol egy bizonyos összeget, azaz ezzel csökken az eredményed, ez a pénz nem fizethető ki osztalékként.

A céltartalékképzés garanciális kötelezettségeknél és számos egyéb esetben is kötelező. Ezeknek részletes kifejtése azonban már túlmutat mai cikkem témáján.

 

Remélem, a fenti tippekkel sikerül hozzájárulnom vállalkozásod 2021-es sikeréhez. Ezek a tanácsok általánosságban értendők. Az, hogy a te vállalkozásodra miként alkalmazhatók, függ a vállalkozásod konkrét, általam nem ismert helyzetétől.

Természetesen ahány cég, annyiféle probléma merülhet fel ebben a témakörben is. Ha kérdésed van a saját céged éves pénzügyi-számviteli zárásával kapcsolatban, vagy szeretnéd, hogy segítsek egy megalapozott és megvalósítható üzleti terv elkészítésében akár a 2021-re, akár a következő 3 évre, keress meg a blogom Kapcsolat oldalán található elérhetőségemen, vagy látogass el a hofernoemi.hu oldalra, ahol részletesebben is megismerheted a szolgáltatásaimat.

Jogi szakokleveles közgazdászként és nemzetközi adószakértőként, 20 éves gazdasági felsővezetői tapasztalattal a hátam mögött kis és nagy cégeknek kínálok gazdasági, pénzügyi, üzletviteli tanácsadást. Néhány éve a Forbes magazin a 20 legbefolyásosabb nő közé sorolt az üzleti életben.

süti beállítások módosítása