Te kihasználod a társaságiadó-kedvezményeket?
Kevesebb adó = nagyobb profit

A társaságiadó-kedvezményekről mindig érdemes gondolkodni, de ez idő tájt különösen, mivel közeledik a 2020. évi társasági adó bevallásának május 31-i határideje. Lehet, hogy ez most téged (még) nem érint, mert a vállalkozásod nem tartozik a társaságiadó-törvény hatálya alá. Azonban remélhetőleg növekedésben van, és gyorsan elérkezik az idő, amikor már e szerint a törvény szerint adózol, így nem árt tisztában lenni a lehetőségekkel.

Magyarországon a társadalombiztosítási járulékból és az általános forgalmi adóból származó bevétel jelenti a költségvetés fő forrásait. Ennek a két adónemnek csupán körülbelül huszada a társaságiadó-bevétel, ami más országokban jóval meghatározóbb költségvetési tétel. A társasági adó kulcsa Németországban 30%, Franciaországban 28%, Olaszországban 24%, Csehországban 19%, míg Európában nálunk a legkedvezőbb, csupán 9%, holtversenyben Montenegróval.

14_cseresznye_elva_gott.jpg

Bár az adó mértéke relatíve alacsony, mégis érdemes foglalkoznod az optimalizálásával. Számos adóalap-módosító szabály létezik, amelyekkel növelheted a vállalkozásod profitját. Ezek közül most az adókedvezményekről írok bővebben.

Mi az az adókedvezmény?

Az adókedvezményt olykor összekeverik az adóalapot csökkentő korrekciós tételekkel. Ez utóbbi az adózás előtti eredményt csökkenti, míg a növelő korrekciós tételek növelik, így kapod az adóalap összegét. Az adóalap 9 százaléka a számított adó. Az az összeg, amelyet tovább csökkenthetsz különböző adókedvezményekkel. A végeredmény a fizetendő társasági adó.

Milyen mértékig lehet adókedvezményt igénybe venni?

A szabály összetett, de nem túlzottan. Lényege, hogy először is a számított adó maximum 80 százalékáig képezhető fejlesztési adókedvezmény. Ezt követően az így csökkentett adónak legfeljebb a 70 százalékáig számolható el a többi adókedvezmény együttesen. Vagyis ezekből a tételekből szó szerint kedvezményt lehet elérni, teljesen nem lehet velük elkerülni a társasági adó fizetését.

Milyen adókedvezmények léteznek?

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény (tao tv.) hétféle adókedvezményt definiál, amelyek a következők:

  1. Fejlesztési adókedvezmény.
  2. A filmalkotás támogatásának adókedvezménye.
  3. A szövetkezeti közösségialap-képzés adókedvezménye.
  4. Kis- és középvállalkozások (kkv-k) adókedvezménye.
  5. Látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezménye.
  6. Energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás adókedvezménye.
  7. Élőzenei szolgáltatás adókedvezménye.

Nézzünk bele pár részletbe! 

Több helyütt is olvashattad, hogy a nagy cégek alig fizetnek társasági adót. Ezt gyakran fejlesztési adókedvezménnyel érik el, amely bizonyos összegű beruházások után alkalmazható. Ha például olyan induló vállalkozásod van, amely a jogszabályban meghatározott elmaradottabb térségben működik, akkor kkv-ként már néhány százmilliós beruházáshoz is igénybe veheted ezt az adókedvezményt. Meghatározott esetekben a beruházás minimuma jelenértéken még ennél is alacsonyabb – egy önálló környezetvédelmi beruházásnál például 100 millió forint. A nagyobb beruházást tervező vállalkozásoknak már a fejlesztés számolásakor tanácsos megnézniük a fejlesztési adókedvezmény részletes szabályait. A bizonyos kritériumoknak megfelelő kis- és középvállalkozásokra vonatkozó részletszabályok – a gazdaságélénkítés keretében – kedvezően változtak 2021. január 1-től: a jelenértéken 300 millió forintos, illetve 400 millió forintos beruházási minimumösszegek 2021-től 200 és 300 millióra csökkentek.

Egy másik típus a kkv-adókedvezmény, amit csak az ebbe a körbe tartozó vállalkozások vehetnek igénybe. Ezt a lehetőséget nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha a vállalkozásodnak hitelszerződése van, beleértve a pénzügyi lízinget is. (Erről a hatékony eszközbeszerzésről a február elején megjelent blogbejegyzésemben is írtam, amely több más hasznos tanácsot is tartalmaz.) Ez az adókedvezmény tárgyi eszközök beszerzéséhez, előállításához pénzügyi intézménytől (jellemzően banktól) igénybe vett és kizárólag e célra felhasznált hitel és pénzügyi lízing kamata után jár. Összege az erre a hitelre az adóévben fizetett kamat. Az adókedvezményt abban az adóévben veheted igénybe, amelynek utolsó napján a tárgyi eszköz a nyilvántartásodban szerepel. Utoljára abban az évben, amelyben a hitelt az eredeti szerződés szerint vissza kell fizetned.

Tartsd szem előtt, hogy ha a tárgyi eszközt az üzembe helyezésének adóévében vagy az azt követő három évben eladod, akkor az adókedvezményt késedelmi pótlékkal növelten kell visszafizetned.

Az öt látvány-csapatsport (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong, röplabda) támogatásához kapcsolódó adókedvezményről már biztosan sokat hallottál, és talán éltél is vele. Ennek keretében az adózó vállalkozás különböző jogcímekre nyújthat támogatást a látvány-csapatsport országos sportági szakszövetsége részére, az országos sportági szakszövetsége tagjaként működő amatőr vagy hivatásos sportszervezet, valamint a látvány-csapatsport fejlesztése érdekében létrejött alapítvány részére. A támogatást többek között utánpótlás-nevelésre, a versenyeztetéssel összefüggő költségek kifizetésére vagy sportcélú ingatlan üzemeltetésére fordíthatják.

Az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás adókedvezménye egy érdekes és összetett adókedvezmény-típus. Az ilyen beruházás, felújítás esetén az üzembe helyezést követő adóévben – vagy, döntésed szerint, a beruházás, felújítás üzembe helyezésének adóévében – és az azt követő öt adóévben lehet a kedvezményt igénybe venni.

Az adókedvezmény lehetséges összege több szempont szerint meghatározott. Egyrészt Magyarország régióiként a beruházás értékéhez kötötten különböző a mértéke. Például a közép-magyarországi régió kormányrendelet szerint nem támogatható településein a beruházás összegének 30 százaléka vehető figyelembe (azzal a korlátozással, hogy az adókedvezmény legfeljebb 15 millió eurónak megfelelő forint értékű lehet). Az is számít, hogy mekkora vállalkozás veszi igénybe a kedvezményt. Kisvállalkozások 20 százalékponttal, középvállalkozások 10 százalékponttal növelhetik az adókedvezményt, számukra tehát még előnyösebb ez a konstrukció.

Ha szeretnél élni ezzel a lehetőséggel, akkor a társaságiadó-bevallás benyújtásáig rendelkezned kell az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezményének végrehajtási szabályairól szóló kormányrendelet szerinti igazolással. Ez bizonyítja, hogy a beruházás energiahatékonysági célokat szolgál. Ezt jó, ha komolyan veszed, mert ennél az adókedvezménynél a NAV az első igénybevételt követő harmadik adóév végéig legalább egyszer ellenőrzi a feltételek teljesítését.

Arra is érdemes figyelned, hogy ugyanarra a beruházásra nem lehet energiahatékonysági és beruházási adókedvezményt is igénybe venni.

Remélem, a leírtakkal sikerül hozzájárulnom vállalkozásod sikeréhez. Ezek a tanácsok általánosságban értendők. Az, hogy a te vállalkozásodra miként alkalmazhatók, függ a vállalkozásod konkrét, általam nem ismert helyzetétől.

Természetesen ahány cég, annyiféle megoldandó feladat merülhet fel ebben a témakörben is. Ha kérdésed van a társasági adó számításával kapcsolatban, vagy szeretnéd, hogy segítsek más gazdasági, pénzügyi, üzletfejlesztési kérdésben, keress meg a blogom Kapcsolat oldalán található elérhetőségemen, vagy látogass el a hofernoemi.hu oldalra, ahol részletesebben is megismerheted a szolgáltatásaimat.

Jogi szakokleveles közgazdászként és nemzetközi adószakértőként, 20 éves gazdasági felsővezetői tapasztalattal a hátam mögött kis és nagy cégeknek kínálok gazdasági, pénzügyi, üzletviteli tanácsadást. Néhány éve a Forbes magazin a 20 legbefolyásosabb nő közé sorolt az üzleti életben.

süti beállítások módosítása