Jön a május, jön az adópánik
Csökkentsd a vállalkozásod adóját, amíg lehet!

Kapkodás, kétségbeesés, szorító érzés a torokban, nyugtalanul forgolódás éjszaka... Rajtad is jelentkeznek az adóbevallási szezon tünetei? Ha vállalkozó vagy, szinte biztos vagyok benne, hogy igen. És abban is, hogy valószínűleg az utolsó pillanatra hagytad az adminisztráció jelentős részét. Pedig tavaly megfogadtad, hogy idén hamarabb foglalkozol vele, hogy nyugodtabban alhass.

ben-white-lvchfxn3vme-unsplash.jpg

Az adózási szezonra nemcsak a lelki békéd miatt érdemes időben felkészülni, hanem azért is, mert ha előrelátó vagy és tervezel, akár jelentős összegeket is spórolhatsz. Sok új ügyfelem lepődik meg, amikor elmondom nekik, hogy akár milliókkal is csökkenthették volna az adójukat, ha ismerik és kihasználják az adócsökkentési és adóoptimalizálási lehetőségeket. Azaz úgy növelhették volna jelentős mértékben a profitjukat, hogy egyetlen termékkel, egyetlen órányi szolgáltatással többet adtak volna el.

A cikk folytatásában megosztok veled néhány tippet arról, hogyan kereshetsz pénzt az adóhatóságon – legálisan.

TIPP: Ha rendszeresen szeretnél közérthető, gyakorlati pénzügyi, gazdasági tippeket, ötleteket olvasni, kövesd a @hofernoemi.hu Instagram-oldalamat is gazdasági ismereteid bővítéséhez és a vállalkozásod fejlesztéséhez. Ott elmondhatod a véleményedet is, egyre izgalmasabb és aktívabb beszélgetések alakulnak ki a blogcikkeim témáiban is.

 

Rend a lelke mindennek – az adózásnak pláne

Mielőtt rátérnék azokra a kedvezményekre, amelyekkel akár tetemes adómegtakarítást is elérhetsz, hadd adjak egy általános tanácsot, amely nemcsak megkönnyíti az életedet, hanem átláthatóbbá is teszi a vállalkozásod működését:

 

Tartsd rendben és naprakészen az adózáshoz szükséges alapdokumentumaidat!

 

Ne gondold, hogy a könyvelőd elvégzi helyetted ezt a munkát, mert ő nem fér hozzá mindenhez, és nem is dolga, hogy a háttérdokumentumokat rendszerezze. A számlákat éppenséggel kezeli, de a mögöttük lévő szerződéseket, a hozzájuk kapcsolódó teljesítésigazolásokat, szállítóleveleket, bankszámlakivonatokat már nem.

Ha május elején állsz neki felkutatni, pótolni ezeket a teljes előző évre, annak garantáltan fejetlenség lesz a vége. Bármennyire fáj is, vállalkozóként rá kell szoktatnod magad a rendszeres adminisztrációra. Ha van olyan gazdasági és adózási területen jártas alkalmazottad, aki ezt elvégzi helyetted, az szuper. De a legtöbb kisvállalkozó nem engedheti meg magának, hogy teljes munkaidőben foglalkoztasson ilyen szakembert. Ha te is közéjük tartozol, ne aggódj, nem kell egyedül megküzdened a jogszabályok és a számvitel buktatóival. Keress egy olyan üzleti és pénzügyi tanácsadót, aki segít eligazodni ebben az útvesztőben, leveszi a munka jelentős részét a válladról, és még hasznos ötletekkel is ellát. Nézz körül a honlapomon (www.hofernoemi.hu), olvass bele a cikkeimbe, és ha szimpatikus, amit látsz, keress meg nyugodtan. Akár hosszú távon is szívesen segítek, hogy a céged adózáshoz szükséges dokumentumai rendben legyenek, és hogy a lehető legtöbb adókedvezménnyel élhess.

 

Két fontos májusi határidő

Májusban két nagyon fontos éves adózási dátum is van: május 20. a személyi jövedelemadó, május 31. pedig a társasági adó, a kiva és a helyi iparűzési adó bevallásának határideje, hogy csak a legfontosabbakat említsem.

 

A személyi jövedelemadóhoz kapcsolódó kedvezmények

Az szja-bevallásban kell számot adnod a tavalyi adóalapot képező jövedelmedről és a befizetendő adódról. És egyúttal el is kell utalnod a hiányzó összeget – vagy visszaigényelheted a még figyelembe nem vett kedvezményeket.

 

A személyijövedelemadó-kedvezményeket az adóalapból vonjuk le

Fontos tudnod, hogy ezek a kedvezmények az adóalapot csökkentik, nem magát az adót. Vagyis ha azt látod, hogy a kedvezmény mértéke mondjuk havi 100 ezer forint, akkor nem ennyivel kevesebb adót fogsz fizetni, hanem ennyivel csökkentheted az adó számításánál figyelembe vett jövedelmed mértékét. Például ha 500 ezer forint volt a havi jövedelmed, akkor csak 400 ezer forint után kell megfizetned az adót.

 

Ötféle személyijövedelemadó-kedvezmény

Ötféle személyijövedelemadó-kedvezményt vehetsz igénybe, de az utolsó valójában két, nagyon hasonló kedvezményt takar. Tekintsük át őket röviden:

 

  1. Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye

Ha megfelelsz a kedvezmény kritériumainak, egyáltalán nem kell személyi jövedelemadót fizetned.

 

  1. 25 év alatti fiatalok kedvezménye

Ha még nem töltötted be a 25. életévedet, 433 700 forinttal csökkentheted a havi adóalapodat, azaz 65 055 forinttal több pénz marad a kezedben – vagy a bankszámládon.

 

  1. Személyi kedvezmény

Ezt a kedvezményt súlyos fogyatékossággal vagy rokkantsággal veheted igénybe. Természetesen rendelkezned kell hozzá a megfelelő igazolással. Havi 66 700 forinttal csökkentheted az adóalapodat – ez a minimálbér egyharmadának száz forintra kerekített összege.

 

  1. Első házasok kedvezménye

Ha nemrég házasodtál, akkor is igénybe vehetsz kedvezményt. Ehhez az szükséges, hogy vagy te, vagy a párod az első házasságát kösse. Fontos, hogy a párnak az a tagja is jogosult a kedvezményre, aki nem az első házasságát köti! A kedvezmény legfeljebb két évig (24 hónapig) érvényes és a bejegyzett élettársakra is vonatkozik. Az előző kettőhöz képest nem túl magas az összege: az adóalapotokat együttesen 33 335 forinttal csökkenthetitek, ami havi 5 ezer forintos nettó többletet eredményez.

 

  1. Családi kedvezmény és családi járulékkedvezmény

Ha családi pótlékra vagy jogosult, a családi kedvezményt is igénybe veheted, azaz csökkentheted vele az adóalapodat.

A kedvezmény összege attól függ, hány eltartottról gondoskodsz. Idén egy eltartott után 66 670 forint, kettő után 133 330 forint, három vagy több után pedig 220 000 forint a kedvezmény.

Ha az adóalapod kisebb, mint a kedvezmény összege, a maradékot a társadalombiztosítási járulékból és elszámolhatod, de csak a maradék 15 százalékáig és legfeljebb a fizetendő járulék összegéig. Ezt nevezik családi járulékkedvezménynek.

 

Ha többféle szja-kedvezményre is jogosult vagy, meghatározott sorrendben veheted őket igénybe. A sorrend a következő:

  1. Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye
  2. 25 év alatti fiatalok kedvezménye
  3. Személyi kedvezmény
  4. Első házasok kedvezménye
  5. Családi kedvezmény
  6. Családi járulékkedvezmény

 

Ne feledd: az szja-bevallásban jellemzően magad állapítod meg a kedvezményeket, így ha nem tudsz arról, hogy valamelyikre jogosult vagy, az állam nem fogja visszatéríteni a törvényesen neked járó pénzt. Ezért is érdemes időben az adózásban jártas szakértőhöz fordulnod.

 

A társasági adóhoz kapcsolódó kedvezmények

Vállalkozóként további kedvezményeket is igénybe vehetsz, ha társasági adót kell fizetned. A társasági adó mértéke jelenleg 9 százalék – nemzetközi összehasonlításban nagyon alacsony. De miért ne faragnánk belőle, ha megtehetjük?

 

A társaságiadó-kedvezményeket a számított adó összegéből vonjuk le

Amíg a személyi jövedelemadóra vonatkozó kedvezmények az adó alapját csökkentik, addig a társaságiadó-kedvezmények magát a fizetendő adó összegét. Ne kérdezd, hogy miért van így, csak jegyezd meg, mert ez lényeges különbség.

 

Hétféle társaságiadó-kedvezmény

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény (tao tv.) hétféle adókedvezményt definiál, amelyek a következők:

  1. Fejlesztési adókedvezmény
  2. A filmalkotás támogatásának adókedvezménye
  3. A szövetkezeti közösségialap-képzés adókedvezmény
  4. Kis- és középvállalkozások (kkv-k) adókedvezménye
  5. Látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezménye
  6. Energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás adókedvezménye
  7. Élőzenei szolgáltatás adókedvezménye

 

Nézzük meg a két legelterjedtebb kedvezménytípust egy kicsit részletesebben!

 

A fejlesztési adókedvezmény

Ez a kedvezmény meghatározott beruházások üzembe helyezése és üzemeltetése esetén vehető igénybe. Ilyen beruházás például a jelenértéken legalább 3 milliárd forint értékű beruházás, a munkahelyteremtést szolgáló beruházás, vagy a jelenértéken legalább 50 millió forint értékű, kisvállalkozás által megvalósított beruházás, továbbá a jelenértéken legalább 100 millió forint értékű, középvállalkozás által megvalósított beruházás.

A számított adó maximum 80 százalékáig képezhető fejlesztési adókedvezmény, azaz ha 50 millió forint adót kellene fizetned, akkor legfeljebb 40 millió forint fejlesztési adókedvezményt vehetsz igénybe – akkor is, ha a beruházásod értéke meghaladja ezt az összeget.

A fejlesztési adókedvezmény az egyik legfontosabb adócsökkentő és egyben vállalkozásfejlesztő eszköz, amelyet érdemes maximálisan kihasználnod, hogy a pénzedet a vállalkozásod fejlesztésére fordítsd ahelyett, hogy adót fizetnél belőle.

 

A kis- és középvállalkozások adókedvezménye

Ezt a lehetőséget sem szabad figyelmen kívül hagynod, ha a vállalkozásodnak hitelszerződése van, beleértve a pénzügyi lízinget is. (Erről a hatékony eszközbeszerzési megoldásról a korábban megjelent blogbejegyzésemben is írtam, amely több más hasznos tanácsot is tartalmaz.)

Ez az adókedvezmény tárgyi eszközök beszerzéséhez, előállításához pénzügyi intézménytől (jellemzően banktól) igénybe vett és kizárólag e célra felhasznált hitel és pénzügyi lízing kamata után jár. Összege az erre a hitelre az adóévben fizetett kamat. Az adókedvezményt abban az adóévben veheted igénybe, amelynek utolsó napján a tárgyi eszköz a nyilvántartásodban szerepel. Utoljára abban az évben, amelyben a hitelt az eredeti szerződés szerint vissza kell fizetned.

Például ha egy nyomdagépet lízingelsz, amelyre évente 10 millió forint kamatot fizetsz, akkor – ha minden egyéb feltétel is teljesül – ezzel az összeggel csökkentheted a fizetendő adódat. Gondolj bele: ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag úgy tekinthetsz a hiteledre, mintha kamatmentes lenne, hiszen a 10 milliót így is, úgy is ki kellene fizetned – csak így a vállalkozásod nyereségtermelését szolgálja, és nem az állam bácsi zsebét dagasztja.

Tartsd szem előtt, hogy ha a tárgyi eszközt az üzembe helyezésének adóévében vagy az azt követő három évben eladod, akkor az adókedvezményt késedelmi pótlékkal növelten kell visszafizetned!

 

Milyen mértékig lehet a társaságiadó-kedvezményeket igénybe venni?

A szabály összetett, de nem túlzottan. Ahogy feljebb már írtam, a számított adó maximum 80 százalékáig képezhető fejlesztési adókedvezmény. Ezt követően az így csökkentett adónak legfeljebb a 70 százalékáig számolható el a többi adókedvezmény együttesen. Vagyis ezekből a tételekből szó szerint kedvezményt lehet elérni, teljesen nem lehet velük elkerülni a társasági adó fizetését.

Nézzünk erre is egy példát: A kedvezmények előtti számított adód 100 millió forint. Ennyit kellene befizetned májusban társasági adóként. Azonban tavaly munkahelyteremtő beruházást hajtottál végre szintén 100 millió forint értékben. Ebből 80 millió forintot (a számított adó 80 százalékát) tudsz fejlesztési adókedvezményként elszámolni. Marad tehát 20 millió forint fizetendő adód. Ennek a 70 százaléka 14 millió forint, azaz egyéb kedvezményeket legfeljebb ilyen összegben vehetsz figyelembe. Ha a munkahelyteremtő beruházás mellett lízingeltél is néhány céges autót, amelyekre kifizettél 15 millió forint kamatot, akkor ebből 14 millió forinttal tovább csökkentheted a fizetendő adódat.

Hurrá, két lépésben 100 millió forintról 6 millió forintra tornáztad le a társasági adódat – 94 millió forintot pedig olyan beruházásokra fordítottál, amelyek a vállalkozásod növekedését, működését segítik. Érted már, hogy miért életbevágó, hogy tisztában legyél az igénybe vehető adókedvezményekkel és ki is használd őket?

 

Korrekciós tételek kontra adókedvezmények

Nem szabad összekeverni az úgynevezett korrekciós tételeket a fenti adókedvezményekkel. A korrekciós tételekkel csökkenteni lehet – illetve bizonyos esetekben növelni kell – az adóalapot (tehát nem magát az adót!), de nem számítanak adókedvezménynek. Sok fajtájuk van, de ez a cikk nem róluk szól, úgyhogy csak egy példával illusztrálom: Ha az eggyel korábbi adóévben 1 millió forint veszteséget termeltél, akkor ezzel korrigálthatod, vagyis csökkentheted az aktuális adóalapodat (legfeljebb az adóalap 50 százalékáig). Azaz – leegyszerűsítve – ha most 2 millió forint a nyereséged, akkor csak 1 millió után kell adóznod. Ez nem adókedvezmény, hanem egy korrekciós tétel, amelyet elhatárolt veszteségnek hívnak.

Az adód tervezésekor a korrekciós elemekkel is foglalkoznod kell, mert az adókedvezmények mellett további spórolási lehetőséget jelentenek. Ha részletesebben is érdekel a téma, írj nekem, és segítek.

 

És amivel nem csökkentheted az adóalapodat...

Vannak esetek, amikor hiába adtál ki pénzt valamire, mégsem számolhatod el költségként, azaz nem csökkentheted vele az adóalapodat. Ez akkor fordul elő, ha az adott költség nem áll összefüggésben a vállalkozás bevételszerző tevékenységével. Ez egy meglehetősen ingoványos terület a gyakorlatban. Sokszor nehezen eldönthető, hogy egy kiadás hozzájárul-e a bevételszerző tevékenységhez vagy sem. Vállalkozóként az az érdeked, hogy a költségek minél szélesebb körét tekintsd a bevételszerzéshez kapcsolódónak, de egy adóellenőrt valószínűleg nem fogsz tudni meggyőzni arról, hogy egy csocsóasztal vagy a negyedik céges buli az évben a bevételszerzéshez kapcsolódna. Inkább legyél egy kicsit szigorúbb az ilyen szempontból kérdéses tételek megítélésekor, semmint hogy az adóbírságot kockáztasd.

A társaságiadó-törvény 3. számú melléklete példálózó jelleggel felsorolja a nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költségeket és ráfordításokat. A lista hosszú, mégis érdemes elolvasnod, és figyelembe venned, amikor arról döntesz, hogy egy határesetnek számító kiadással csökkented-e az adóalapodat.

 

Remélem, a leírtakkal sikerül elősegítenem a vállalkozásod sikerét. Ezek a tanácsok általánosságban értendők. Az, hogy a te vállalkozásodra miként alkalmazhatók, függ a vállalkozásod konkrét, általam nem ismert helyzetétől.

Kövesd a blogomat, és olvass bele a régebbi írásaimba is. Évek óta, kétheti rendszerességgel publikálok a vállalkozásokat segítő cikkeket – lassan egy könyvre való hasznos információt osztottam meg. Kezdd itt a tanulást, és ha valamelyik téma részletesebben is érdekel, keress meg bátran!

Szeretnél gyakorlati segítséget kapni, hogy a vállalkozásod jobban működjön és sikeresebbé válhasson? Gazdasági, pénzügyi, üzleti problémád megoldásával kapcsolatban lenne kérdésed hozzám? Látogass el a www.hofernoemi.hu oldalra, ahol részletesebben is megismerheted a szolgáltatásaimat, és írhatsz nekem. De akár itt, a blogom Kapcsolat oldalán található elérhetőségemen is megkereshetsz.

Jogi szakokleveles közgazdászként és okleveles nemzetközi adószakértőként, 22 éves gazdasági felsővezetői tapasztalattal a hátam mögött kis és nagy cégeknek kínálok gazdasági, pénzügyi, üzletviteli tanácsadást. Néhány éve a Forbes magazin a 20 legbefolyásosabb nő közé sorolt az üzleti életben.

 

 

süti beállítások módosítása