Megúszható-e a matek vállalkozóként?
Barátkozz meg a számokkal!

Ha bútorgyártó céged van, nem árt, ha értesz az asztalosmesterséghez. Ha cukrászdád, akkor a süteménykészítéshez. Ha autószerelő műhelyed, akkor az autószereléshez. Ezzel, gondolom, nem mondtam újat. De bútorgyártóként, cukrászként, autószerelőként vagy bármilyen más területen vállalkozóként miért kellene értened a matekhoz? Nem elég, ha a szakma a kisujjadban van?

 upset-young-businessman-sitting-workplace-office-background.jpg

Tudom, hogy tudod, hogy mi lesz a válaszom erre az álnaiv kérdésre, de azért hadd vezessem fel egy kicsit: Te miért vállalkozol? Szerencsés esetben az álmaidat valósítod meg, persze. De azért a vállalkozás mégiscsak elsősorban a pénztermelésről, a nyereségről szól. Ajándékozgatnád a konyhabútoraidat egy meleg baráti kézfogásért cserébe? Osztogatnád ingyen a süteményeket cukrászként? Puszta szívjóságból javítgatnád boldog-boldogtalan lerobbant autóját szerelőként? Ugye nem?

 

Létezik egy csúnya magyar mondás, amelynek csak az első felét fogom most idézni: „Pénz számolva jó.” Bizony, ha pénzről van szó, akkor ott számolni is kell. Ha tetszik, ha nem. Alkalmazottként megúszhatod annyival, hogy egyszer kialkudod a fizetésedet, és utána csak várod a havi utalásokat. Vállalkozóként azonban számolnod kell a bevételeket, a kiadásokat, az adókat, a járulékokat, figyelned és tervezned kell a cash flow-t és még számos dolgot. Osztanod és szoroznod kell, sőt néha hatványoznod és százalékot számítanod is. A legtöbb vállalkozó számára ez a vállalkozás nem szeretem része.

Ahhoz, hogy sikeres vállalkozó legyél, nem elég, ha jól tudsz bútort tervezni, finom sütiket tudsz készíteni vagy csukott szemmel is össze tudsz rakni csavaronként egy komplett autót. Ha nem tudod kiszámolni, mennyit kérj egy beépített szekrényért, egy francia krémesért vagy egy olajcseréért, hogy az megérje neked, akkor hiába minden szaktudás. Ha nem tudod kiszámolni, megéri-e felvenni egy hitelt, bevonni egy befektetőt, megvenni egy berendezést, felvenni egy plusz alkalmazottat, vagy hogy mekkora árukészletet érdemes raktáron tartanod, az olyan, mintha vakon szaladgálnál jobbra-balra egy aknamezőn.

 

Nem, a matek nem úszható meg vállalkozóként.

 

De minden híresztelés ellenére a matek nem fáj. Egy vállalkozás működtetéséhez a négy alapműveleten túl talán csak a százalékszámítást és a hatványozást kell ismerned. Nincs logaritmus, se trigonometria, se deriválás.

És még egy jó hír: nem kell mindent egyedül csinálnod. A bonyolultabb számítást igénylő adminisztrációra ott a könyvelő, az üzleti tervezés nehezebb, pénzügyi részeihez pedig bevonhatsz egy gazdasági tanácsadót, mint amilyen én is vagyok. Ez olyan, mintha egy iskolai matekdolgozatnál az osztály esze súgna neked. Csak vállalkozóként semmi sem tiltja ezt a fajta „puskázást”.

  

TIPP: Ha rendszeresen szeretnél közérthető, gyakorlati pénzügyi, gazdasági tippeket, ötleteket olvasni, kövesd a @hofernoemi.hu Instagram-oldalamat is gazdasági ismereteid bővítéséhez és a vállalkozásod fejlesztéséhez. Ott elmondhatod a véleményedet is, egyre izgalmasabb és aktívabb beszélgetések alakulnak ki a blogcikkeim témáiban is.

 

10 terület, ahol számolnod kell

A cikk folytatásában bemutatok neked 10 kiemelten fontos területet, ahol a matematikai tudás nélkülözhetetlen egy vállalkozás sikeres működtetéséhez. A listát gondolatébresztőnek szánom. A te házi feladatod, hogy gondolj végig minden egyes pontot, készíts egy teendőlistát hozzájuk, határozd meg az elvégzendő számításokat, illetve írd össze azokat a kérdéseket, amelyeket saját kútfőből nem tudsz megválaszolni. Például ha tudod, hogy ki kellene számolnod, mennyit érdemes költened marketingre, de fogalmad sincs, hogyan, akkor máris megvan az első feladatod a pénzügyi tanácsadódnak.

 

1. Marketing és piackutatás

A matematika hasznos a célcsoportod igényeinek, szokásainak vizsgálatához és a piaci trendek elemzéséhez. Segítségével jobban megértheted a fogyasztói preferenciákat, elemezheted az eladások alakulását, a fontos tényezők közötti összefüggéseket. És nem utolsósorban hatékonyabb marketingstratégiát dolgozhatsz ki. Hasznodra lehet, ha tudod, mekkora a célcsoportod populációja. Mekkora az átlagjövedelmük. Mennyit költenek havonta a te termék- és szolgáltatásszegmensedben. A matematika segít az adatok elemzésében, a mintázatok és a trendek felismerésében. Ezek alapján jobb döntéseket hozhatsz.

 

2. Árazás és versenyképesség

Az optimális árazás minden vállalkozás számára kulcsfontosságú, bármit értékesítesz is. A matematikai módszerek segítenek az árrés kiszámolásában. (Az árrés a nettó eladási ár és a nettó beszerzési ár közötti különbség. Például ha 1000 forintért adsz el egy süteményt, amelynek 800 forint a beszerzési ára, akkor az árrésed 200 forint. Ezt érdemes százalékos formában is tudnod: Az 1000 forintos bevételnek a 200 forintos árrés a 20 százaléka.) 

Ha érdekelnek a hasonló alapfogalmak egyszerű magyarázatai, kövesd a @hofernoemi.hu Instagram-oldalamat, ahol a pénzügyi alapok mellett még sok hasznos és érdekes témában posztolok szinte mindennap.

A matekra a költségelemzések elkészítéséhez és az értékalapú árazás bonyolultabb összefüggéseinek számszerűsítéséhez is szükség van. Sőt, a versenytársak árazási stratégiáinak értelmezéséhez is. Minél pontosabban tudod felmérni a versenytársaid árstratégiáit, annál hatékonyabban reagálhatsz rájuk a saját árképzéseddel.

Az árazásokról már több cikket is írtam, linkelem őket, olvasd el.

 

3. Beszerzési és logisztikai költségek és folyamatok optimalizálása

Ha a vállalkozásod termékeket gyárt vagy forgalmaz, a matematikai modellek segíthetnek az anyag- és alkatrész-beszerzési költségek minimalizálásában, valamint a szállítási és logisztikai költségek hatékony kezelésében. Ezek már komplexebb számítások, hiszen lehet több ezer féle cikkszámú anyagbeszerzésed Ázsiától Amerikáig, különféle szállítási időpontokra. Ilyenkor az optimálisan összehangolt rendelésekkel jelentős költséget takaríthatsz meg.

 

4. Készletgazdálkodás

Ez is a logisztikai folyamat fontos része, de külön szeretném kiemelni. Ha a vállalkozásod nagyobb készletet tart raktáron, mert például egy webáruházat működtetsz vagy fizikai boltod van, akkor a készlet hatékony kezeléséhez és optimalizálásához bizony szükséged lesz matematikai módszerek alkalmazására, megértésére. Akkor is, ha ezt a feladatot egy készletező szoftver végzi el helyetted, ugyanis a paramétereket neked kell megadnod. Amihez pedig értened kell a program működési elvét. Például neked kell beállítanod, hogy mikor tervezel nagyobb marketingkampányokat, amelyektől a szokásos forgalom többszörösét várod. És ezekre fel kell készülnöd időben a beszerzési megrendelések leadásával és pénzügyi forrásokkal is.

 

5. Pénzügyi tervezés és elemzés

A vállalkozásod pénzügyeinek hatékony kezelése és az üzleti tervek készítése is igényel matematikai számításokat. A bevételek, a költségek, a nyereség, az adók és a különféle pénzügyi mutatók számítása és elemzése segíti a gazdaságos működést és a hosszú távú stratégiák kidolgozását. Igazán tudatos vállalkozóként például bizonyára szeretnéd megtudni az elkészített pénzügyi terveid alapján a vállalkozásod megtérülési mutatóit. A matematikai gondolkodás lehetővé teszi, hogy kiszámold a vállalkozásod jelenlegi profitabilitását és megtérülését. Például, ha a vállalkozásod éves bevétele 100 millió forint, éves költségei pedig 70 millió forintra rúgnak, akkor a profitja 100 - 70 = 30 millió forint. Ez idáig könnyű (bár a valóságban sokkal összetettebb már ez a számítás is), de ebből az összegből még nem tudod, hogy ez a megtérülés megfelelő-e a befektetett tőkéhez képest. Egy kevés matektudással kiszámíthatod a megtérülést, azaz az éves profitot a befektetett tőke arányában, és így megítélheted, hogy a vállalkozásod valóban jó biznisz-e vagy sem. Ha a 30 milliós profitot 100 milliós befektetéssel érted el, akkor le a kalappal. Ha 1 milliárdossal, akkor ott már érdemes vizsgálni, miért ilyen alacsony (3 százalékos) a megtérülés, és hogy van-e reális esély a jelentős javulásra (ha igen, mikorra, és milyen feltételeknek kell teljesülniük hozzá).

 

6. Cash flow tervezés

Minden vállalkozónak figyelemmel kell kísérnie a vállalkozása cash flow-ját, azaz hogy mennyi pénz folyik be, és mennyi pénz áramlik ki. A matematika egyszerű eszközeivel előrejelzéseket készíthetsz arra vonatkozóan, hogy mikor várhatók a bevételek és mikor a kiadások. Például ha a vállalkozásodnak az év elején 30 millió forint likvid eszköze van, és az elkövetkező hónapokban várhatóan átlagosan havi 10 millió forint bevétele lesz, valamint átlagosan havi 6 millió forint kiadása, akkor kiszámolhatod, hogy mikor tudsz biztonsággal megvásárolni egy termelőgépet 40 millió forintért, valamint azt is, hogy szükséges-e hitelt felvenned hozzá, és ha igen, mennyit. Ezután kiszámolhatod a hitel várható kamatait, törlesztőrészleteit, amelyeket beépíthetsz a cash flow tervedbe.

 

7. Beruházási döntések

Matematika nélkül nem tudod értékelni a beruházási lehetőségeidet. Ha a vállalkozásod szeretne egy új gépet vagy eszközt beszerezni, akkor ennek az eszközberuházásnak a megtérülési idejét és hozamát ki kell számolnod. Különben nem tudod, hogy jó döntés hozol-e vagy sem. Arról nem is beszélve, hogy érdemes különböző lehetőségeket összehasonlítanod. Ez az összehasonlítás jellemzően nem egy egytényezős eltérésről szól, hanem komplexebb számítások eredményeinek összevetéséről.

 

8. Kockázatkezelés

Vállalkozóként vagy vállalkozás vezetőjeként értened kell az üzleti kockázatok felméréséhez és kezeléséhez. Se a túl sok, se a túl kevés kockázat nem jó. De hogyan döntsd el, mennyi az oké? A matematikai modellek és a statisztikai elemzések ebben lesznek a segítségedre. Kiszámolhatod az esetleges veszteségek és kockázatok valószínűségét, amelyekkel a vállalkozásod szembesül. Utána már el tudod dönteni, mit érdemes tenni ennek a kockázatnak a csökkentése érdekében. Például ha az euróhoz képes 10 százalékot gyengül a forint, és ezzel veszítenél 5 millió forintot, akkor ajánlott fedezeti ügyletet kötnöd. Az is egy kiszámolható kockázat, hogy ha mondjuk 25 százalékos áremelést követően 30 százalékkal esik egy terméked iránti kereslet, akkor talán jobban jársz egy 15 százalékos áremeléssel.

 

9. Létszámgazdálkodás

Ha alkalmazottakkal dolgozol, a matematikai modellek segíthetnek az optimális létszám-meghatározásban, a munkaerő hatékony elosztásában és a teljesítményértékelésben. Matek nélkül nem tudod kikalkulálni a leghatékonyabb bérezési rendszert, amely egyszerre motiválja a munkatársaidat, és adófizetés szempontjából is a legoptimálisabb.

 

10. Informatikai rendszerek és adatbázisok

A matematikai ismeretek nemcsak a számítógépes rendszerek és adatbázisok kifejlesztéséhez, hanem használatukhoz is hasznosak. Ezekkel az eszközökkel hatékonyabban kezelheted az üzleti adatokat és folyamatokat. Már nincs olyan cég, vállalkozás, amely ki tudná kerülni az informatikai programok alkalmazását. Ez nem azt jelenti, hogy programozói szinten értened kell hozzájuk, hanem azt, hogy olyan felhasználóként, aki tisztában van a programok mögöttes logikájával és meg tudja fogalmazni az igényeit. Például ma már számos testre szabható vállalatirányítási szoftver elérhető kisvállalkozások számára is, de ezek csak a kereteket és az eszközöket adják a produktívabb munkához. Ahogy a gyalu sem fog magától könyvespolcot készíteni és a festékszóró pisztoly sem fogja magától lefényezni az autót, úgy ezek a szoftverek is igénylik, hogy a felhasználójuk értő kézzel nyúljon hozzájuk – amihez némi matektudás sem árt.

  

Összességében a matematikai jártasság nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy vállalkozásod hatékonyabban és eredményesebben működjön. Az üzleti döntések megalapozásában és a folyamatok optimalizálásában a matematika kulcsszerepet játszik. Emellett a matematikai gondolkodásmód segíthet abban, hogy pontosan felmérd a vállalkozásod teljesítményét, előre lásd és hatékonyan kezeld a kihívásokat, ami hosszú távon is előnyt jelenthet a versenytársakkal szemben. A matematika segítségével eredményesebben működtetheted vállalkozásodat, pontosabb döntéseket hozhatsz, minimalizálhatod a kockázatokat, jobban megértheted az üzleti folyamatokat, és jobban megismerheted a célcsoportodat. A matematikai tudás, kombinálva más vállalkozói készségekkel, az üzleti siker kulcsa lehet, és segíthet kiemelkedni a versenytársak közül a dinamikus üzleti környezetben.

Nem akarom túldimenzionálni a matek szerepét egy vállalkozó eszköztárában. A vezetői, az értékesítési, a marketing, a logisztikai és az ügyfélkapcsolati készségekre és képességekre még nagyobb szükséged lehet, mint a matematikai érzékre. Bár a matematikai tudás segítséget nyújthat az üzleti döntések meghozatalában és az üzleti folyamatok kezelésében, ez nem jelenti azt, hogy aki nem ért hozzá, nem lehet sikeres vállalkozó. A vállalkozói siker sok más tényezőtől is függ, és számos sikeres vállalkozó áll hadilábon a számokkal. A sikeres vállalkozók azonban felismerik az erősségeiket és gyengeségeiket, és szükség esetén szakértőket vonnak be azokon a területeken, ahol saját maguk nem rendelkeznek mély tudással vagy készségekkel. Tégy te is így!

Kövesd a blogomat, és olvass bele a régebbi írásaimba is. Évek óta, kétheti rendszerességgel publikálok a vállalkozásokat segítő cikkeket – lassan egy könyvre való hasznos információt osztottam meg. Kezdd itt a tanulást, és ha valamelyik téma részletesebben is érdekel, keress meg bátran!

 

Remélem, a leírtakkal sikerül elősegítenem a vállalkozásod sikerét. Ezek a tanácsok általánosságban értendők. Az, hogy a te vállalkozásodra miként alkalmazhatók, függ a vállalkozásod konkrét, általam nem ismert helyzetétől. 

Szeretnél gyakorlati segítséget kapni, hogy a vállalkozásod jobban működjön és sikeresebbé válhasson? Gazdasági, pénzügyi, üzleti problémád megoldásával kapcsolatban lenne kérdésed hozzám? Látogass el a www.hofernoemi.hu oldalra, ahol részletesebben is megismerheted a szolgáltatásaimat, és írhatsz nekem. De akár itt, a blogom Kapcsolat oldalán található elérhetőségemen is megkereshetsz.

 Jogi szakokleveles közgazdászként és okleveles nemzetközi adószakértőként, 22 éves gazdasági felsővezetői tapasztalattal a hátam mögött kis és nagy cégeknek kínálok gazdasági, pénzügyi, üzletviteli tanácsadást. Néhány éve a Forbes magazin a 20 legbefolyásosabb nő közé sorolt az üzleti életben.

 

süti beállítások módosítása