Mi jár a vállalkozó fejében nyáron, a vízparton?
Tedd rendbe a gondolataidat, hogy rendben működjön a vállalkozásod!

Te is épp a jól megérdemelt pihenésedet töltöd a vízparton? Ha vállalatvezetőként dolgozol vagy saját vállalkozásodat irányítod, akkor bármennyire szeretnél is önfeledten kikapcsolódni, valószínűleg eszedbe fognak jutni a céges gondjaid. Nem is annyira a mindennapi apróságok, inkább a nagyobb megoldandó feladatok.

46_pexels-marian-florinel-condruz-1190122.jpeg

Az a bevált gyakorlati tippem, hogy még mielőtt nyaralni indulnál, írd össze a témákat, ügyeket, amelyeken az év második felében fókuszáltan szeretnél dolgozni. Ne csak gondold át, hanem tényleg írd is le őket, mert így jobban rögzülnek a fejedben, és a tudatalattidból a nyaralás legváratlanabb pillanataiban is felbukkanhatnak a megoldások.

Ráadásul a problémák ilyetén rendszerezése csökkenti a stresszt, mert pontosan tudod, mivel állsz szemben. Így még ha gondolkodsz is a céged ügyein a nyaralás során, könnyebben tudsz lazítani. Márpedig vezetőként vagy tulajdonosként különösen fontos, hogy időről időre fel tudj töltődni. Nemcsak azért, mert aztán jobban megy majd a munka, hanem azért is, mert véded az egészséged.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik kutatása megállapította, hogy a heti 55 órás vagy annál hosszabb munkaidő 35 százalékkal növeli a stroke és 17 százalékkal a szívbetegségben való elhalálozás kockázatát, mint a 35-40 órás munkahét. Márpedig ki az az elkötelezett vállalatvezető vagy vállalkozó, aki a mostani, felfordult világunkban 55 óránál kevesebbet dolgozik? A WHO egy másik kutatása azt is kimutatta, hogy azok, akik évente többször mentek szabadságra, kisebb valószínűséggel szembesültek szív- és érrendszeri problémákkal.

Az idei nyár vállalkozói dilemmáit súlyosbítja, hogy valószínűleg nem ez életünk leggondtalanabb időszaka. A Bloomberg gazdasági hírportál szerint a vállalkozások sokrétű globális kihívásokkal szembesülnek és viharos gazdasági állapotokra készülnek. A Goldman Sachs friss kutatása szerint az amerikai kisvállalkozók 91 százaléka már most is küzd az általános gazdasági helyzet kedvezőtlen hatásaival. Európáról ugyan nem találtam aktuális kutatási adatot, de az orosz-ukrán háború miatt valószínűleg ennél is szomorúbb a kép.

Ezekben a nehéz időkben különösen fontos, mire és hogyan használod a meglévő üzleti és pénzügyi tudásodat, valamint a viszonylag könnyedén, néhány kattintással elérhető információkat.

A folytatásban adok néhány ötleteket, hogy miről gondolkodj és miben fejlődj a nyáron a vállalkozásod jövőjének megalapozása érdekében.

 

  1. Kezdd el komolyan venni a vállalkozásod pénzügyeit!

Azt jól tudod, mennyire fontos a marketing, a márkád ismertsége, a hűséges ügyfélkör kialakítása. De vajon azt is tudod, hogyan kezeld igazán jól a vállalkozásod gazdasági és pénzügyeit? Nem a könyvelésre gondolok – az már a gazdasági döntéseid következménye – hanem arra gazdasági tudásra, ami a döntéshozatalaidat segíti. A kis- és középvállalati ügyfeleimnek megtanítottam az effajta tudás fontosságát, ezért jelentős időt fordítanak az elsajátítására.

Olyan ismeretek, képességek tartoznak ide, mint például:

  • A szállítói és a vevői szerződések számodra is kedvező tartalmának kialakítása.
  • A banki hitelszerződéseid kondícióinak előzetes kiszámítása, hatékony tárgyalása.
  • Egy nagyobb eszközbeszerzést megelőző megtérülési kalkuláció elkészítése.
  • A belső folyamatok egyszerű és logikus kialakítása, amelyek a gyorsabb és olcsóbb vállalatműködéssel növelik a versenyelőnyödet.
  • A pénzügyi eredményeid rendszeres elemzése. Nemcsak évente egyszer, hanem optimális esetben havonta – vagy ha a céged még kicsi, akkor negyedévente.
  • Az árazásod kialakítása.
  • A költségeid alapos elemzése és szükség esetén csökkentése.
  • A vállalkozásod eredményének tervezése és a tervek rendszeres visszamérése, amikor nyugodtan – nem csak kapkodva és felületesen – összehasonlítod a megvalósult és a tervezett üzleti célokat, pénzügyi adatokat, és elgondolkodsz a különbségek okain.
  • A céged vagy egy megvásárlásra kiszemelt vállalkozás reális vételárának értékelése. (Előfordulhat például, hogy beszállnál egy barátod cégébe, de a döntésedhez szeretnéd látni, hogy egy független közgazdász mennyire értékeli az üzletrészt.)
  • A vállalkozásod gazdasági-pénzügyi egységére háruló feladatok ügyesebb és hatékonyabb meghatározása.

Ha ezeken a területeken csak egy kicsit fejlődsz, nagy változást érhetsz el a vállalkozásod sikeres működésében.

Ne feledd, a vállalkozásod gazdasági ügyeinek vezetése és a könyvelés messze nem ugyanaz. Amikor a Közgazdaságtudományi Egyetemre jártam, a körülbelül hetven tantárgynak csupán egyike volt a számvitel (ami lényegében a könyvelés). A többi hatvankilenc tantárgy más, szintén elengedhetetlen gazdasági ismeretekről szólt. Azért ilyen sok, mert vállalkozást vezetni összetett feladat. A számvitel fontos, de csak egy kis részét jelenti a sikeres vállalkozásvezetéshez szükséges komplex tudásnak.

 

  1. Értékeld az első féléves teljesítményt, és tegyél meg mindent a 2022. évi célokért!

Hogy sikerült az első féléved? Átgondoltad már a vállalkozásod eddig elért eredményeit? Tudod, hogy milyen költségnövekedést jelent a váratlanul magas infláció a céged működése szempontjából? Ha a 2022. évi üzleti tervedet tavaly év végén vagy idén év elején készítetted, kizárt dolog, hogy ezzel a magas inflációval kalkuláltál volna. Nincs mese, át kell dolgoznod a 2022. évi pénzügyi tervedet, azaz készítened kell egy módosított éves tervet, amelyben a már megvalósult 1-6. havi eredményeid mellett az újragondolt 7-12. havi bevételeid és ráfordításaid (költségeid) szerepelnek.

Azoknak az ügyfeleimnek, akikkel folyamatosan dolgozom az év során, én készítem el ezt a módosított pénzügyi tervet. Ha te is szeretnél közéjük tartozni, és legalább részlegesen levetni magadról ezt a terhet vagy segítséget kapni a tervezéshez, az elérhetőségeimet megtalálod a cikk alján.

Ha régóta követed a blogomat, és megfogadtad egy korábbi tanácsomat, azaz az év elején átküldted a könyvelődnek, hogy milyen beszámolócsomagra lesz szükséged az év közepén, akkor július első felében remélhetőleg meg is kapod tőle. Az első félév adatai valószínűleg már elérhetők a kontrollingrendszeredben, és a kollégáid is összeállították a döntéseidet támogató üzleti és gazdasági elemzéseket. Ha nem állnak rendelkezésre ezek az adatok, akkor bizony ezen a téren sürgősen fejlődnöd kell.

A sikeres vállalkozások vezetői tudják, mennyire fontos időben megismerni a tényszámokat ahhoz, hogy még jobban menjen az üzlet. Te se hagyd ki ezt a fontos lépést! Már az olyan kézenfekvő eszközök is sokat segítenek, mint egy részletes, havi bontású eredménykimutatás vagy egy cash flow táblázat. Ezekből láthatod a tervezett és a tényadatok közötti különbségeket.

Az első félév pénzügyi kimutatásai a vállalkozásod aktuális működését jelenítik meg számokban. A számok mögött pedig mindig fontos üzleti tények állnak. Olyanok, amelyeket a döntéseiddel tudsz befolyásolni, ha időben hozod meg őket. Ahhoz, hogy tudd, mit mivel mérj össze, melyik költséget hogyan érdemes megosztani több bevételi forrás között, kell egyfajta gazdasági szakértelem. Ez az a pénzügyikontrolling-tudás, amelyre minden vállalkozás vezetőjének szüksége lenne, és amelyet az ügyfeleimnek megtanítok

Gondolkodj el azon is, milyen lépésekkel, innovatív eszközökkel mozdíthatnád elő a 2022. évi céljaid teljesítését. Ha a célmeghatározásban és az üzleti tervezésben még nincs rutinod, ezekben a korábbi cikkeimben találsz támpontokat az induláshoz. 

Ha azok közé tartozol, akik összeállították a cégük üzleti tervét, bizonyára megtapasztaltad, hogy jelentősen megkönnyíti döntéseidet, és segít a jó árképzés kialakításában.

A gyorsan változó gazdasági környezet az elmúlt néhány évben azt eredményezte, hogy a vállalatoknak már szinte csak a cégértékelésekhez vagy a hosszú távú beruházások megtérülési számításaihoz érdemes háromévesnél hosszabb időszakra tervet készíteniük. Idén pedig egyre inkább az a jellemző, hogy már egy kisebb vállalat vezetője is negyedévente új tervet készít vagy készített, mert olyan sok tényező változik: a nyersanyagárak, az energiaárak, a szolgáltatók árai, a kamatok, a biztos szállítói kör, a termékcsoportok és következésképpen a saját értékesítési árai, eladási mennyiségei.

 

  1. Értsd meg a gazdaság általános működését!

A tény, hogy vállalkozást vezetsz, nem jelenti azt, hogy érted a gazdaság általános működését. Hogyan is értenéd, ha sose tanultál közgazdaságtant, és sose érdekeltek az általános gazdasági folyamatok? Most viszont szembesülsz azzal, hogy a világ és hazánk gazdaságának általános állapota erősen hat a vállalatod, vállalkozásod mindennapjaira. Jó lenne tehát átlátni legalább az alapvető összefüggéseket.

Íme néhány kifejezés, amelyeket a hírportálokon manapság szinte mindennap olvashatsz: gazdagsági válság, jegybanki alapkamat, infláció, ellátási láncok akadozása, orosz-ukrán konfliktus, energiaellátási bizonytalanság, újabb világjárványhullám.

Amikor aggasztóbbnál aggasztóbb címekkel bombáznak a hírekben, akkor létfontosságú, hogy értsd, melyik makrogazdasági folyamat hogyan csapódhat le a céged életében.

Most talán azt gondolod, hogy ezek az elméletinek és távolinak tűnő adatok nem fontosak a profitod szempontjából. Miért érdekes például az, hogy mit gondol a FED (az Egyesült Államok központi bankja) vagy a Magyar Nemzeti Bank a gazdaság jelenlegi működéséről és milyen jövőbeli várakozásai vannak? Miért fontos az, hogy éppen hány százalék a jegybanki alapkamat? (Egyáltalán: mi az a jegybanki alapkamat, ugye?) Hogyan hat a már felvett hiteleidre?

Az azért számodra is eléggé egyértelmű, hogy mit jelent az infláció – érzed a pénztárcádon. De miért fontos ebben az összefüggésben az ellátási lánc bizonytalansága? (Egyáltalán: mi az az ellátási lánc?)

Aztán: miért olyan kritikus az orosz energiaforrásoktól való függőségünk? Miben tér el az Egyesült Államok, az Európai Unió és Magyarország gazdasági helyzete? Miért gyengül jobban a forint, mint a környező országok devizái? És mi szivárog le mindebből a te kis vállalkozásod szintjére? Mire kell felkészülnöd?

Ha fogalmad sincs, mit válaszolnál ezekre a kérdésekre, itt az ideje képezni magad és jobban belelátni annak a világnak működésébe, amelynek a vállalkozásod révén is – és nem csak fogyasztóként – aktív szereplője vagy.

A kihívás pedig az, hogy egy ilyen felfordult világban is megőrizd az optimizmusodat és a tettrekészségedet, amelyek nélkül képtelenség lenne vállalkozást vezetned. Szóval, hajrá! Jó tanulást!

Vállalati pénzügyekkel foglalkozó konzultációimon az ilyen általánosabb kérdések is gyakran előkerülnek, amelyekre mindig örömmel válaszolok. Ha szeretnél hasonló tartalmakról olvasni gyakrabban is, kövesd a @hofernoemi.hu Instagram-oldalamat, ahol rendszeresen osztok meg hasznos tippeket a vállalkozások fejlesztéséhez.

Az alapvető közgazdasági ismeretek bővítése eredményesen járul hozzá a pénzügyek tudatos kezeléséhez. Minél tájékozottabb és a tudására építve magabiztosabb egy vállalat vezetője, annál jobban tudja működtetni a cégét hosszú távon.

 

Remélem, a leírtakkal sikerül hozzájárulnom vállalkozásod sikeréhez. Ezek a tanácsok általánosságban értendők. Az, hogy a te vállalkozásodra miként alkalmazhatók, függ a vállalkozásod konkrét, általam nem ismert helyzetétől.

Szeretnél gyakorlati segítséget kapni, hogy vállalkozásod jobban működjön és sikeresebbé válhasson? Gazdasági, pénzügyi, üzleti problémád megoldásával kapcsolatban lenne kérdésed hozzám? Látogass el a www.hofernoemi.hu oldalra, ahol részletesebben is megismerheted a szolgáltatásaimat, és írhatsz nekem. De akár itt, a blogom Kapcsolat oldalán található elérhetőségemen is megkereshetsz.

Jogi szakokleveles közgazdászként és nemzetközi adószakértőként, 20 éves gazdasági felsővezetői tapasztalattal a hátam mögött kis és nagy cégeknek kínálok gazdasági, pénzügyi, üzletviteli tanácsadást. Néhány éve a Forbes magazin a 20 legbefolyásosabb nő közé sorolt az üzleti életben.

süti beállítások módosítása