Tudod, mi a különbség a gazdasági tanácsadó és a könyvelő között?
Tisztázzuk, mikor segíthet egy könyvelő, és mikor egy gazdasági tanácsadó

Vállalkozóknak – főleg kezdő vállalkozóknak – korántsem egyértelmű, hogy milyen problémákkal fordulhatnak könyvelőjükhöz, és milyenekkel egy gazdasági tanácsadóhoz.

Mind a könyvelőd, mind a gazdasági tanácsadód azért dolgozik, hogy a vállalkozásod sikeresebb és eredményesebb legyen.

21_krakenimages-376kn_isple-unsplash.jpeg

A könyvelők is nyújthatnak sokféle szolgáltatást, de vannak olyan területek, amelyeknek mélyebb ismeretéhez másfajta képzettség és végzettség szükséges. Az egyes tevékenységek összetettsége miatt számos gazdasági tanácsadó kifejezetten egy-egy témára specializálódik: például banki hitelekre, kontrollingrendszerek bevezetésére, üzleti terv készítésére vagy adótanácsadásra. Egy tapasztalt, jól képzett, sokoldalú gazdasági tanácsadó a felsoroltak mindegyikében, sőt egyéb gazdasági, pénzügyi és jogi kérdésekben is jártas lehet.

Ebben a blogbejegyzésben a könyvelői és a gazdasági tanácsadói feladatok közötti különbségeket és összefüggéseket mutatom be. Elég jól ismerem a könyvelők munkáját, mert egyfelől gazdasági tanácsadóként és vezetőként több évtizede dolgozom velük, másfelől az egyetemi diplomámmal (regisztrált) mérlegképes könyvelői képesítést is szereztem a Közgázon. 

A pénzügyi döntések és a gazdasági események eltérő megközelítésén keresztül szeretném elmagyarázni, hogy mi a könyvelő és mi a gazdasági tanácsadó feladata.

  1. A könyvelő jellemzően a döntésed után, míg a gazdasági tanácsadó a döntésed előtt foglalkozik az ügyeddel

A gazdasági tanácsadóddal a pénzügyi döntéseidről még meghozataluk előtt konzultálhatsz. Ezekből a beszélgetésekből más nézőpontokat ismerhetsz meg, amelyeket mérlegelve és a számodra elfogadható szintű kockázatot felvállalva a legoptimálisabb választásra juthatsz.

Nem azt állítom, hogy egy jó könyvelővel ne lehetne a gazdasági döntéseid előtt konzultálni – ez szaktudás és megállapodás kérdése. Általánosságban azonban az a jellemző, hogy a könyvelőd az üzleti döntéseid következményét látja.

Nézzünk egy példát: Egy szállítói szerződés megkötése után eljuttatod a könyvelődnek a szerződést, majd a beérkező számlákat. Ugyanakkor a gazdasági tanácsadóddal már a szállítói szerződés megkötése előtt egyeztethetsz a szállító kiválasztásáról, az optimális szerződéses feltételekről és arról, hogy ebből a szerződésből eredő megrendelések hosszabb távon milyen hatást gyakorolnak a vállalkozásod eredményességére.

Vagyis a könyvelő elszámolja a számviteli könyvelésedben azt, ami már megtörtént, a gazdasági tanácsadód pedig segít abban, hogy a vállalkozásod a legjobb úton haladjon.

Vegyünk egy másik példát: Miután megvásároltál egy gyártóeszközt, a könyvelőd lekönyveli a számlát. Általában később, bizonyos feltételek teljesülése után (számviteli fogalommal élve) aktiválja a tételt, és elszámolja az értékcsökkenési leírást. Előzőleg – az utálatos számítások terhét a válladról levéve – a gazdasági tanácsadód kiszámolja, hogy a gyártóeszköz mennyi eredményt termelhet a vállalkozásodban, azaz egyrészt mennyi bevételt hozhat, másrészt mennyi költséggel járhat a működtetése és a karbantartása. Továbbá azt is megvizsgálja, hogy miből lenne érdemes megvenned: banki hitelből vagy saját forrásból. Elkészíti a részletes számításokat, és a lényegüket könnyen érthetően bemutatja neked.

Vállalkozásod menedzselése során rengeteg, a fentiekhez hasonló döntési helyzettel szembesülhetsz: Cégalapításkor vagy -átalakításkor milyen cégformát válassz? Milyen adózási móddal jársz a legjobban? Milyen egyszerű vezetői módszerekkel irányíthatod a cégedet? Hogyan lépj szintet a céged működtetésében az üzleti és pénzügyi folyamatok rendbetételével? Ezek mind olyan komplex kérdések, amelyeket a gazdasági tanácsadód számokkal alátámasztva segít megválaszolni.

  1. A könyvelő a múltbeli gazdasági eseményekre fókuszál, míg a gazdasági tanácsadó a jövőbeliekre

Általánosságban elmondható, hogy a könyvelők a múlt eseményeire, míg a gazdasági tanácsadók inkább a jövőbeliekre koncentrálnak. A könyvelők feladata elsősorban a múltbeli gazdasági események lekönyvelése. (A „gazdasági esemény” kifejezést érdemes megtanulni, mert pénzügyi témák egyeztetésekor vállalkozóként sokszor találkozhatsz vele.)

Az egyszerűbb gazdasági események csak a vállalkozás vagyoni helyzetét változtatják meg, míg az összetettebbek a jövedelmi helyzetét, azaz a megtermelt eredményt is befolyásolják.

Gazdasági esemény például, amikor befizeted az alaptőkét a céged bankszámlájára, vagy amikor kibérelsz egy irodát és kifizeted a kauciót. Ugyanakkor gazdasági esemény az is, amikor eladsz egy terméket és kiszámlázod, de a vevő még nem fizette ki. Ilyenkor még nincs pénzmozgás, de több lekönyvelendő tétel is keletkezik (árbevétel, fizetendő áfa).

A felsorolás egyik elemét tovább bontva, annak meghatározásában, hogy mennyi alaptőkével hozd létre a cégedet, a gazdasági tanácsadód tud segíteni. Ez akkor egy jövőbeli esemény, hiszen még előtted áll. Az alaptőke-befizetést követően, ezt az akkor már múltbeli tényt a könyvelőd könyveli le.

A gazdasági tanácsadód túlnyomóan a jövőben él. Mindig szem előtt tartja a vállalkozásod hosszú távú céljainak teljesítésülését. Közösen fejlesztitek a vállalkozásod működését, folyamatait. Ő az, aki segíti, hogy a céged pénzügyileg is a legoptimálisabban működjön. Vele alakíthatod ki a vállalkozásod legjobb költségstruktúráját, vagy megtalálhatod a kedvező pénzügyi forrásokat, a kedvező adózást. Tanácsokat ad a szolgáltatásaid és termékeid árazásával kapcsolatban, hogy a vállalkozásodnak elegendő bevétele legyen. Annyi, amennyiből még szép profit marad az eredménycsökkentő tételek, azaz a kiadások, költségek és ráfordítások (ezek nem szinonimák, hanem eltérő fogalmak!) levonása után.

Ezt akkor tudja megtenni, ha őszintén együttműködsz vele, és a felmerült üzleti gondjaid megoldásában számítasz rá.

Bizonyos esetekben a könyvelőd is figyelembe veszi a jövőt, nem csak a múltat. Erre jó példa a céltartalékképzés. Tegyük fel, hogy perben állsz egy partnereddel, ezért a jelenben (gyakran éves könyvviteli záráskor) céltartalékot kell képezned. Azaz pénz kiadása nélkül csökkentened kell az eredményt egy nagy valószínűséggel bekövetkező jövőbeli esemény miatt, mivel arra számítasz, hogy a per végén kártérítést kell fizetned.

Ha viszont az a kérdés, hogy miért kerültél ilyen helyzetbe, és hogyan kerülhetnéd el a peres ügyeket a jövőben, akkor ismét a gazdasági (és jogi) tanácsadód segítségét érdemes kérned. Lehet, hogy jóhiszeműen és becsületesen jártál el, épp csak nem dokumentáltad elég alaposan az eseményeket. Nem e-mailben, írásban kommunikáltatok, hanem csak szóban, telefonon, rögzítés nélkül, ezért a téged igazoló bizonyítékok elvesztek. Az ilyen hibák minimálisra csökkentése érdekében érdemes egy nagyon egyszerű lépésekből álló ügyfélkezelési folyamatot bevezetni a gazdasági tanácsadód bevonásával.

Remélem, a leírt tippekkel sikerül hozzájárulnom vállalkozásod sikeréhez. Ezek a tanácsok általánosságban értendők. Az, hogy a te vállalkozásodra miként alkalmazhatók, függ a vállalkozásod konkrét, általam nem ismert helyzetétől.

Ha kérdésed van gazdasági, pénzügyi, üzletvezetési kérdésben látogass el a hofernoemi.hu oldalra, ahol részletesebben is megismerheted a szolgáltatásaimat vagy keress meg a blogom Kapcsolat oldalán található elérhetőségemen.

Jogi szakokleveles közgazdászként és nemzetközi adószakértőként, 20 éves gazdasági felsővezetői tapasztalattal a hátam mögött kis és nagy cégeknek kínálok gazdasági, pénzügyi, üzletviteli tanácsadást. Néhány éve a Forbes magazin a 20 legbefolyásosabb nő közé sorolt az üzleti életben.

süti beállítások módosítása