Egyszerű, de nagyszerű tippek az év végi hajrához vállalkozóknak
Hogyan használd ki az év utolsó hónapját?

Nyakunkon az advent, már csak van néhány heted maradt az évből, hogy jobb eredményt érj el vállalkozásoddal 2021-ben. Szeretnéd tudni, hogyan hozhatod ki a legtöbbet az év utolsó hónapjából? Megosztok veled néhány tanácsot, amelyeket még az idén érdemes követned. Ne jövő májusban, a 2021. évi beszámoló készítésekor kezdj kapkodni, ne akkor sajnálkozz az elszalasztott lehetőségek miatt – gondolkodj és cselekedj időben!

29_stadion_jimmy-conover-seq2vi0ki6a-unsplash.jpeg

 

Az értékesítés felpörgetésén túl léteznek olyan eredménynövelő megoldások, amelyekről talán még nem hallottál. Sok jogszabály adta lehetőséggel élhetsz az éves eredményed javítása érdekében – feltéve, hogy tudsz róluk. Még a szigorú számviteli és adózási szabályokban is adódnak döntési, választási opciók. A laikusok számára sokszor nem evidensek, de a gazdasági szakemberek tudják, hogyan fordítsák a céged előnyére. Ha nem vagy jártas a pénzügyekben és az adózás útvesztőiben, az év vége előtt különösen célszerű felkeresned egy gazdasági tanácsadót, akivel közösen átnézhetitek a céged várható, becsült éves eredményét.

 

Növeld az eredményedet, ahogy csak tudod!

De legalább hozd ki pozitívra. A pályázatok beadásának sokszor alapvető feltétele, hogy ne legyen veszteséges a pályázó vállalkozás. Erre nehezebb időkben is érdemes figyelned, hiszen a jövőd múlhat rajta. Segítségedre lehet ebben például az amortizáció, az értékcsökkenés. Ez az eszköz lehetőséget ad arra, hogy számodra kedvező módon játssz a vállalkozási eredményeddel. Ha kevésnek becsülnöd a 2021. évi profitodat, esetleg el sem éri a pozitív tartományt, akkor elnyújthatod az amortizációt, természetesen racionális indokkal.

Például egy számítógépet két év alatt is leírhatsz, azaz elszámolhatsz költségként. Könnyen lehet azonban, hogy ez sokkal csökkentené az eredményed, pláne, ha nem csak egy gépről, hanem öt-hatról van szó. Ilyenkor érdemes újból átgondolni, hogy meddig is szeretnéd őket használni. Lehet, hogy négy vagy öt évig is. Ha ehhez alkalmazkodva számolod el az értékcsökkenést, máris alacsonyabb lesz az egy évre jutó amortizáció, azaz költség, következésképpen megnő az idei eredményed – és persze a következő három-négy évé is. Ettől még az adózásban majd elszámolhatod a magasabb költséget, így nem ér kár.

 

Az adóoptimalizálás nem ördögtől való!

A céged nyeresége után fizetendő társasági adód nem csak a bevételeid és a kiadásaid különbségén múlik. Számos adóalap-csökkentő és -növelő tétel létezik, amelyeket kedvezmények igénybevételével lehet még inkább a javadra fordítani. Ha érdekelnek a részletek, olvasd el a témáról szóló korábbi cikkemet.

Az adókedvezményt olykor összekeverik az adóalapot csökkentő korrekciós tételekkel. Utóbbi az adózás előtti eredményt csökkenti, míg a növelő korrekciós tételek növelik, így kapod az adóalap összegét. Az adóalap 9 százaléka a számított adó. Az az összeg, amelyet tovább csökkenthetsz különböző adókedvezményekkel. A végeredmény a fizetendő társasági adó.

A szabály összetett, de nem túlzottan. Lényege, hogy először is a számított adó maximum 80 százalékáig képezhető fejlesztési adókedvezmény. Ezt követően az így csökkentett adónak együttesen legfeljebb 70 százalékáig számolható el a többi adókedvezmény. Vagyis ezekből a tételekből szó szerint kedvezményt lehet elérni, teljesen nem lehet velük elkerülni a társasági adó fizetését.

Vegyünk egy egyszerű példát. A növelő és csökkentő tételek után kétmillió forint adót kellene fizetned. Úgy döntesz, hogy maximális fejlesztési tartalékot képzel, mert három éven belül szeretnél egy komolyabb új gépet venni a kozmetikádba. Ekkor a kétmillió forint 80 százalékát, azaz 1,6 millió forintot félreteszel fejlesztési tartalékként. Ezután marad 400 ezer forint fizetendő adód, de ennek a 70 százalékáig, azaz 280 ezer forintig adókedvezményt vehetsz igénybe (hamarosan írok egy példát erre, olvasd tovább a cikket), így végül 120 ezer forint adót kell befizetned az államkincstárba.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény (tao tv.) hétféle adókedvezményt definiál, amelyek a következők:

  1. Fejlesztési adókedvezmény.
  2. A filmalkotás támogatásának adókedvezménye.
  3. A szövetkezeti közösségialap-képzés adókedvezménye.
  4. Kis- és középvállalkozások (kkv-k) adókedvezménye.
  5. Látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezménye.
  6. Energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás adókedvezménye.
  7. Élőzenei szolgáltatás adókedvezménye.

A negyedik pontot, azaz a kkv-adókedvezményt emelném ki, amelyet értelemszerűen csak a kis- és középvállalkozások vehetnek igénybe. Ezt a lehetőséget nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha a vállalkozásodnak hitelszerződése van, beleértve a pénzügyi lízinget is. Ez az adókedvezmény tárgyi eszközök beszerzéséhez, előállításához pénzügyi intézménytől (jellemzően banktól) igénybe vett és kizárólag e célra felhasznált hitel és pénzügyi lízing kamata után jár. Összege az erre a hitelre az adóévben fizetett kamat. Az adókedvezményt abban az adóévben veheted igénybe, amelynek utolsó napján a tárgyi eszköz a nyilvántartásodban szerepel. Utoljára abban az évben, amelyben a hitelt az eredeti szerződés szerint vissza kell fizetned.

Folytassuk az előző példát. Kisvállalkozásod van, egy kozmetikát üzemeltetsz, és több gépet vásároltál néhány éve bankhitelből. A bankhitel után természetesen kamatot fizetsz. Az adott évben megfizetett kamat összege egyrészt csökkenti a vállalkozásod adózás előtti eredményét, másrészt adókedvezményt számolhatsz el rá. A példánál maradva, 280 ezer forint összegig tudsz adókedvezményt elszámolni a jelenlegi évben. Mivel 310 ezer forint kamatot fizettél ki a banknak így a teljes adókedvezményt igénybe tudod venni.

 

Számlázd ki, amit csak tudsz!

Itt az idő, hogy tüzetesen sorra vedd a projektjeidet, a szerződéseidet, akkor is, ha év közben lazán kezelted őket. Nézd át, mi az, ami elhúzódott. Van-e olyan, ami nagy valószínűséggel jövőre is átnyúlik majd. Főleg nagyobb projektekkel fordulhat ez elő. Ha mondjuk még a nyáron kötötted a szerződéseket, nem biztos, hogy gondoltál arra, hogy az idén nem futnak ki. Ilyenkor lehet tárgyalást kezdeményezni a szerződés módosításáról.

Ha a hatályos szerződésed nem tartalmazza a részszámlázás lehetőségét, számold ki az eddig elvégzett munka értékét, és kérd a megbízódtól, hogy még 2021-ben számlázhasd ki az idei teljesítésed díját. Ha jó a partneri viszonyotok, a projekt nem miattad húzódott el és az ügyfeled fizetőképes, akkor ennek aligha lehet akadálya. Érvelhetsz azzal is, hogy számvitelileg és adóügyileg is így lesz szabályos az elszámolás.

Tanulságként pedig megfogalmazhatod, hogy a következő évre áthúzódó projekteket ezentúl novemberben számlázod, és ezt ezentúl szerződésbe is foglalod.

Ha esetleg van vitás vagy nem teljesen elfogadott idei teljesítésed, törekedj azok megnyugtató lezárására, tisztázása. A célod, hogy minél több árbevételt kiszámlázhass és minél előbb folyjon be a pénzed a bankszámládra. Ahogy egy korábbi blogbejegyzésemben írtam: a cash flow menedzsmentnél nincs lényegesebb kérdés.

 

+ TIPP: Készíts becslést a 2021. évi eredményedről!

Ha eddig nem állítottad össze a negyedévenkénti gördülő pénzügyi tervedet, ne halogasd tovább, állj neki. (A gördülő terv az adott év lezárult hónapjaira vonatkozó tényadatokat és a jövőbeliekre vonatkozó terveket tartalmazza.) Kérd be a könyvelődtől a részletes főkönyvi kivonatodat, majd számold ki a realizált és várható idei bevételeidet. Hasonlóan számszerűsítsd a költségeidet és a kiadásaidat. Ha nem megy egyedül, vagy úgy érzed, segítséggel jobban menne, keress meg nyugodtan a cikk végén található elérhetőségeimen.

Ha a számítások azt mutatják, hogy szép eredményt várhatsz az idei évben, vásárolhatsz a cég jobb működéséhez szükséges termelőeszközöket vagy gépeket, amelyeket az idén használatba is vehetsz. Így az értékcsökkenési leírásuk már a 2021. évi eredményedet – és egyben a fizetendő adódat – csökkenti.

A gondosan összeállított 2021. évi eredménybecslés kiváló alap a 2022. évi üzleti tervhez, amelynek elkészítése szintén időszerű. Az ütős üzleti terv titkairól ebben a cikkemben olvashatsz.

Ha gyakrabban szeretnél a vállalkozásodat segítő, hasznos és motiváló tippeket kapni, kövesd a @hofernoemi.hu Instagram-oldalamat is.

Remélem, a leírtakkal sikerül hozzájárulnom vállalkozásod sikeréhez. Ezek a tanácsok általánosságban értendők. Az, hogy a te vállalkozásodra miként alkalmazhatók, függ a vállalkozásod konkrét, általam nem ismert helyzetétől.

Ha az a célod, hogy a vállalkozásodat jobbá, sikeresebbé tedd, és ahhoz gazdasági, pénzügyi, üzleti probléma megoldásával kapcsolatosan lenne kérdésed hozzám, látogass el a hofernoemi.hu oldalra, ahol részletesebben is megismerheted a szolgáltatásaimat és írhatsz nekem. De akár itt a blogom Kapcsolat oldalán található elérhetőségemen is megkereshetsz.

Jogi szakokleveles közgazdászként és nemzetközi adószakértőként, 20 éves gazdasági felsővezetői tapasztalattal a hátam mögött kis és nagy cégeknek kínálok gazdasági, pénzügyi, üzletviteli tanácsadást. Néhány éve a Forbes magazin a 20 legbefolyásosabb nő közé sorolt az üzleti életben.

süti beállítások módosítása