Halaszthatatlan teendők vállalkozóknak az ukrán válság idejére
Cselekedj a vállalkozásod biztonsága érdekében!

Háború van a szomszédban. Szomorúan olvasom a híreket. Nehezen tudom felfogni, hogy ilyesmi megtörténhet. Kavarognak bennem a gondolatok. Együttérzek azokkal, akiknek az élete, biztonsága, lakóhelye, megélhetése veszélybe került. Bevallom, félek is. Félek attól, milyen hatással lesz ez a háború rám, ránk, Magyarországra.

 36_44529018-42b6-4a0a-8981-9f7850581ad4_1_105_c.jpeg

Az érzelmek mellett azonban a vállalkozási tanácsadó is megszólal bennem. Azon gondolkodom, milyen hatással lesz a válság a hazai kis- és középvállalkozásokra. Az ügyfeleimre gondolok. Tudom, hogy többen is újabb nehézségekkel fognak szembesülni.

Nehéz időszak elé nézünk, amikor vállalkozóként neked is tudatosabban kell kezelned a céged pénzügyeit, mint valaha. Ne pánikolj, cselekedj átgondoltan, de késlekedés nélkül. Ehhez szeretnék ötleteket, tanácsokat adni a következőkben.

 

  1. Tartsd meg a vevőidet

A szokottnál is jobban fókuszálj a meglévő vevőid megtartására. Gazdasági krízisek idején nehezebb új ügyfeleket szerezni, ezért még inkább becsüld meg a jelenlegieket. Beszélj velük személyesen arról, hogyan érinti a cégüket a háborús konfliktus. Sokaknak lehetnek gazdasági kapcsolataik Ukrajnában, Oroszországban, Fehéroroszországban, amelyek bizonytalan időre akár meg is megszakadhatnak. Ha az egyik kiemelt vevőd például Ukrajnában gyártat egy fontos alkatrészt, akkor valószínűleg beszerzési nehézségekre számíthat a közeljövőben. Ezért akár a bevétele is elapadhat egy időre, amíg új beszállítót nem talál. A likviditási problémái miatt pedig neked sem tud fizetni. Így válik az ő problémája gyorsan a tiéddé is.

Nem dőlhetsz hátra nyugodtan csak azért, mert a te vállalkozásodat nem érinti közvetlenül a háború. Gondold át az ügyfeleid helyzetét is, sőt az ő ügyfeleikét is, mert az ő üzleti kockázatuk a te üzleti kockázatod is. Ne feledd, hogy te csak egy szem vagy egy olyan láncban, amely ha bárhol elszakad, az rád is hatással lesz.

Vedd fel a kapcsolatot a vevőiddel minél hamarabb, és az információcserét folyamatosan tartsd fenn. Így előbb értesülsz a várható nehézségekről, és gyorsabban tudsz reagálni rájuk. Segíts nekik ötletekkel, rugalmas megoldásokkal, alternatívákkal. Hosszú távon nagyon szoros üzleti köteléket tudsz kialakítani azzal, ha akár csak egyszer kihúzod őket a pácból. Egy hálás ügyfelet sokkal nehezebben hódít el a konkurencia – még alacsonyabb árakkal is.

  

  1. Kommunikálj a szállítóiddal

Ahogy a vevőid, úgy a szállítóid is fokozott kockázatnak vannak kitéve. A vállalkozásod biztos üzemeléséhez a teljes ellátási láncodnak zavartalanul kell működnie. Az előző pontban leírtakat fordított módon kell értelmezni a szállítók vonatkozásában. Lehet szó alkatrészről, alapanyagról, de akár szellemi tudásról is, amit Ukrajnából vagy Oroszországból kaptál eddig. Például a kedvezőbb árak miatt sokan dolgoznak online szolgáltatást nyújtó ukrán szabadúszókkal. Kétséges, hogy egy háború kellős közepén ezek a szakemberek ugyanolyan zökkenőmentesen tudják-e majd a munkájukat végezni. Hiába nyújtottak tehát a magyarországinál olcsóbb szolgáltatást, most más, valószínűleg drágább megoldás után kell nézned.

Mivel a gazdasági életben minden mindennel összefügg, könnyen lehet, hogy az egyik beszállítód beszállítója érintett a krízisben, és ez előbb-utóbb a te cégedre is hatással lesz. Derítsd fel az efféle veszélyeket minél sürgősebben, és keress alternatív beszerzési forrásokat, mielőtt késő lenne.

Az ellátási lánc biztonságáról ebben a korábbi blogcikkemben bővebben is olvashatsz.

  

  1. Mérlegeld időben az orosz partnereid SWIFT-rendszerről lekapcsolásának következményeit

A hírekben olvashattad, hogy hosszú egyeztetések után az Európai Unió tagállamai, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Kanada megállapodtak arról, hogy több orosz bankot leválasztanak a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerről. E sorok írásakor még nem egyértelmű, de a szankció valószínűleg a VTB-t, a Sovcombankot, a Novikombankot, a Promsvyazbankot és az Otkritie Bankot érinti.

A SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) egy nemzetközi fizetési rendszer. Egy hatalmas üzenetküldő hálózat, amelyet a bankok és más pénzügyi intézmények használnak az információk, például a pénzátutalási utasítások gyors, pontos és biztonságos küldésére és fogadására.

Jelenleg ez a legsúlyosabbnak tekinthető gazdasági-pénzügyi szankció, amely jelentősen megnehezíti, hogy az oroszok pénzt utaljanak külföldre, vagy külföldről érkező utalásokat fogadjanak. Ez komolyan akadályozza mind az importot, mind az exportot.

Miért fontos ez neked mint vállalkozónak?

Azért, mert te sem kapod meg a bevételedet az oroszországi vevőidtől és az orosz beszállítóidat sem tudod kifizetni. Ha vannak ilyen kapcsolataid, akkor azok súlyától függően megbillenhet a céged biztonsága.

A fenyegetettség nem új Oroszország számára. 2014-ben történt már hasonló eset. Oroszországnak ezért van SWIFT-alternatívája, de sokkal szűkebb körben használatos. Kína szintén működtet törvényes SWIFT-alternatívát. A rendszer neve CIPS – ez a Cross-Border Interbank Payments System rövidítése. Kérdés, hogy Oroszország képes lesz-e Kínán kívül más országokkal is kapcsolatba lépni a CIPS-en keresztül. Az pedig még egyáltalán nem világos, hogy a CIPS (vagy bármilyen egyéb rendszer) hatékonyan át tudja-e venni a SWIFT szerepét – azaz hogy például te tudsz-e majd átutalni rajta keresztül az orosz partnereidnek, és ők tudnak-e majd fizetni neked.

Mit tehetsz ebben a helyzetben?

Először is keresd fel a bankodat minél hamarabb, és kérj tőlük tájékoztatást arról, hogyan tervezik áthidalni a szankció okozta nehézségeket. Készülj fel rá, hogy eleinte nem fogsz megnyugtató választ kapni tőlük – de a hivatalos kormányzati kommunikáción túl még mindig ők jelentik a legbiztosabb, bennfentes információforrást. Ha ezen a héten nem tudnak segíteni, hívd őket a jövő héten és a következő héten is. Ha a saját bankodnál nem jutsz előbbre, próbálkozz más bankoknál is.

A másik lehetőség, hogy a vevő vagy beszállító partnereddel veszed fel a kapcsolatot. Ha a te bankodnak nincs is ötlete, talán az övének van. Dugjátok össze a fejeteket, elvégre mindkettőtök érdeke, hogy csökkentsétek a veszteségeket. Mivel egyelőre nem az összes orosz bankot érinti a tiltás, a partnered nyithat bankszámlát egy olyan orosz banknál, amely még hozzáfér a SWIFT-hez.

Az oroszok akcióit elítélő nyugati világ célja, hogy ne lehessen egykönnyen kivédeni ezeket a szankciókat, ezért valószínűleg nem lesz egyszerű dolgod, ha életben akarod tartani az orosz kapcsolataidat. Ha a konfliktus tovább mérgesedik vagy elhúzódik, érdemes felkészülnöd arra is, hogy orosz partnereid egy részét el is veszítheted.

  

  1. Ha hitelt kell felvenned, válaszd a fix kamatozásút

Új eszközt szeretnél hitelből finanszírozni, és épp szerződéskötés előtt állsz a bankoddal? Kiszámíthatatlan időkben a fix kamatozású hitel jobb választás, mint a változó kamatozású. Igaz, hogy végül minden kedvezőbben alakulhat, mint a pénzügyi szakemberek gondolják, és egy változó kamatozású hitellel jobban jártál volna. De az ellenkezője éppúgy megtörténhet: a kamatok a vártnál is nagyobb mértékben növekedhetnek – miközben te egy fix kamatozású hitel előre rögzített, alacsonyabb kamatát fizeted, amivel rengeteget spórolhatsz. Bizonytalan gazdasági helyzetben jobb biztosra menni, és előre maximalizálni a várható költségeidet, mint reménykedni, hogy nem következik be egy jelentősebb kamatemelkedés.

Ha jelenleg van változó kamatozású hiteled, akkor kérdezd meg a bankodat, hogy milyen feltételek mellett tudnád fix kamatozásúra változtatni. Ez a háborús helyzettől függetlenül is megfontolandó – az egyre nehezebben megjósolható infláció is elegendő okot ad rá. Korábban egy teljes cikket szenteltem annak a kérdésnek, hogy magasabb inflációs környezetben milyen lépéseket érdemes megtenni. 

 

  1. Gondold át a devizakockázataidat

Már a háború kitörésének másnapján arra ébredtünk, hogy jelentősen gyengült a forint. Ha sokat importálsz, és nincs természetes kockázatfedezést nyújtó exportbevételed (azaz az árfolyamveszteséget kiegyenlítő árfolyamnyereséged), akkor a forint gyengülése növeli a költségeidet és a bizonytalanságot.

(Semmi baj, ha ezeket a fogalmakat nem ismered pontosan. Ha a téma érinti az vállalkozásodat, vagy csak szeretnél magabiztosabb pénzügyi tudással rendelkezni, keress meg nyugodtan, mert a konzultációimon a pénzügyi fogalmakat is elmagyarázom neked, közérthetően.)

A jó hír, hogy létezik megoldás az árfolyamkockázat fedezésére. Ha sokmilliós fizetendő számláid vannak külföldi devizákban, és nincs meg ez a bizonyos természetes kockázatfedezés, akkor érdemes erről a pénzügyi eszközről megkérdezned a bankodat. Ez is egy banki pénzügyi szolgáltatás, aminek megkérik az árát. Könnyen lehet, hogy a magasabb díja miatt számodra nem kifizetendő, de egy próbát megér.

Érdemes egy tapasztalt gazdasági tanácsadóval megbeszélned a céged működését, és feltárnotok az összes kockázatot és problémát, amelyre a jelen krízisben megoldást kellene találnod. Ilyen szolgáltatást én is nyújtok az ügyfeleimnek. Ezzel is teszel azért, hogy a vállalkozásod hosszú távon fennmaradjon és eredményesen működjön.

  

  1. Figyelj a költségeidre

Ez az egyik folyton ismételgetett mantrám. Elmondom most is. A költségeidet jobban tudod kontrollálni, mint a bevételeidet. Az üzemanyagárak szüntelen növekedése miatt tovább drágulnak a szállítási szolgáltatások és a saját céged által végzett szállítások költségei is. Ez újabb lendületet az inflációnak, mivel szinte minden vállalkozásra hatást gyakorol.

Ha tudsz, szerződj helyi üzleti partnerekkel. Ezáltal csökkenek a szállítási költségeid, és az ESG-kritériumoknak is jobban megfelelsz, amit akár a marketingüzeneteidben is hangsúlyozhatsz. Ha érdekel, hogy mik azok az ESG-kritériumok, olvasd el ezt az írásomat. 

Ismered a vállalkozásod költségszerkezetét? Ha nem, itt az ideje elmerülni a számokban. Az elemzés sok ügyfelemnek vált már hasznára. Vannak köztük olyanok, akik évtizedek óta működtetik a cégeiket, de csak most, az én ösztönzésemre szántak erre először időt. Fogták is a fejüket, amikor ráébredtek, hogy több tudatossággal, odafigyeléssel még nyereségesebben működhettek volna. De jobb későn, mint soha – nekik is ezt mondom, és neked is. Szabadulj meg a felesleges kiadásoktól, amint lehet, mert amikor a jövőbeli kockázatok növekednek, jobb a szokottnál is óvatosabbnak lenni.

 

+ TIPP: Segítsd a krízistől sújtott rászorulókat. Mind a magyar kormány, mind a segélyszervezetek dicséretes gyorsan reagáltak a helyzetre. Az Index cikkében és a 24.hu cikkében több segítségnyújtási lehetőséget is felsorolnak. Én már támogattam ezt a fontos ügyet, és téged is erre buzdítalak – néhány ezer forint is sokat számít.

 

Ha érdekelnek az ukrán-orosz konfliktus téged is érintő gazdasági következményei, a blogom mellett kövesd a @hofernoemi.hu Instagram-oldalamat is, ahol gyorsabban kaphatsz tájékoztatást a friss fejleményekről.

Remélem, a leírtakkal sikerül hozzájárulnom vállalkozásod sikeréhez. Ezek a tanácsok általánosságban értendők. Az, hogy a te vállalkozásodra miként alkalmazhatók, függ a vállalkozásod konkrét, általam nem ismert helyzetétől.

Szeretnél gyakorlati segítséget kapni, hogy vállalkozásod jobban működjön és sikeresebbé válhasson? Gazdasági, pénzügyi, üzleti problémád megoldásával kapcsolatban lenne kérdésed hozzám? Látogass el a hofernoemi.hu oldalra, ahol részletesebben is megismerheted a szolgáltatásaimat, és írhatsz nekem. De akár itt, a blogom Kapcsolat oldalán található elérhetőségemen is megkereshetsz.

Jogi szakokleveles közgazdászként és nemzetközi adószakértőként, 20 éves gazdasági felsővezetői tapasztalattal a hátam mögött kis és nagy cégeknek kínálok gazdasági, pénzügyi, üzletviteli tanácsadást. Néhány éve a Forbes magazin a 20 legbefolyásosabb nő közé sorolt az üzleti életben.

süti beállítások módosítása