A hatékony vállalkozók 10 tulajdonsága
Sokoldalúság = üzleti siker

Mi kell ahhoz, hogy valaki sikeres vállalkozóvá váljon? Mi volt Steve Jobs titka? Mi a titka Mark Zuckerbergnek? Vagy Oprah Winfreynek? Bennem vajon megvannak ezek a tulajdonságok? És kellenek-e egyáltalán, ha nem világcéget akarok építeni, csak tisztességes megélhetést szeretnék teremteni magamnak és a családomnak?

pexels-miguel-_-padri_n-1061133.jpg

Ha kezdő vállalkozó vagy, esetleg vállalkozás indításán töröd a fejed, és hasonló kérdésekkel küzdesz, van egy jó hírem: nem kell kivételesen szerencsés csillagzat alatt születned ahhoz, hogy megvalósítsd életed nagy álmát, és hosszú távon is stabilan és nyereségesen működtesd a vállalkozásodat. Bizonyos tulajdonságok ugyanakkor kifejezetten előnyösek, és megkönnyítik majd a vállalkozói lét amúgy elég rögös útját. Újabb jó hír, hogy ezek a tulajdonságok tanulhatók, fejleszthetők.

Ebben a cikkben tíz ilyen tulajdonságot és képességet fogunk áttekinteni. De előbb egy kis játék. Összeállítottam neked egy rövid kvízt amolyan ráhangolódásként a témára. Jegyezd fel a válaszaidat, mert a végén összesítünk!

 

1. Hogyan kezeled az üzleti kockázatokat?

a) Megpróbálom mindenáron minimalizálni őket.

b) Ha adódik egy jó lehetőség elfogadható kockázat mellett, azt bevállalom.

c) A potenciálisan nagyobb haszonért akár magas kockázatot is vállalnék. Például a megtakarításaim egy jelentős részét is fel merném tenni egy ígéretes lehetőségre.

 

2. Ha hozzád vágnának százezer forintot, mire fordítanád?

a) Vennék belőle magamnak valamit, amire régóta vágyom.

b) Betenném egy megtakarítási számlára, kamatozni.

c) Kifizetném belőle a hónap végéig hátralévő számláimat, hogy megkönnyítsem a következő hónap kezdetét.

 

3. Hogyan kezeled az üzleti kudarcokat?

a) A lehető legtávolabbról próbálom elkerülni még a lehetőségüket is.

b) Megvizsgálom a kudarcok okait, és tanulok belőlük.

c) Tudomásul veszem a kudarcot, de hamar továbblépek, új lehetőségeket keresve.

 

4. Mit gondolsz a piackutatásról és az ügyfelek visszajelzéseinek elemzéséről?

a) Szerintem nem olyan fontosak, mint amilyennek beállítják őket. Túl sok időt és energiát emésztenek fel, és kevés olyan tanulsággal szolgálnak, amelyek a gyakorlatban is hasznosíthatók.

b) Tudom, hogy fontosak, de nem ismerem a kutatási és kezelési módszereket.

c) Nagyon fontosnak tartom őket. Rendszeresen figyelemmel kísérem az ügyfelek visszajelzéseit és a piacot, a versenytársak tevékenységét is beleértve.

 

5. Mennyire tudsz hatékonyan kommunikálni másokkal?

a) A kommunikáció nem épp az erősségem.

b) Általában tudok jól kommunikálni, de egyes helyzeteket vagy személyeket nem tudok úgy kezelni, ahogy szerintem kellene.

c) Jól tudok kommunikálni, és hatékonyan tudok együttműködni másokkal.

 

6. Mennyire tartod fontosnak az innovációt és az új ötleteket a vállalkozásodban?

a) Az innováció csak egy divatos fogalom, amivel sokan dobálóznak. Szerintem messze nincs olyan nagy jelentősége.

b) Fontosnak tartom az innovációt, de nincsenek igazán jó ötleteim. Vagy ha vannak is, a megvalósítás csak álom marad.

c) Nagyon fontosnak tartom őket, és rendszeresen keresem az új lehetőségeket, technológiákat, ötleteket a vállalkozásomban.

 

Ha a b) és a c) válaszaid vannak többségben, akkor nagyobb valószínűséggel rendelkezel a sikeres vállalkozásvezetéshez szükséges tulajdonságokkal és képességekkel. Ha többségében az a) válaszokat választottad, akkor esélyes, hogy nem vagy egy született vállalkozó. De ha képes vagy tanulni, fejleszteni magadat, esetleg átértékelni a véleményedet annak érdekében, hogy valóra váltsd az álmodat, neked is lehet jól működő vállalkozásod néhány éven belül. Akármilyen eredményt értél is el, ne feledd, hogy ez csak egy játékos teszt, nem tudományos igénnyel készült. A célja, hogy önvizsgálatot tarts és elgondolkodj a vállalkozásvezetéshez kapcsolódó attitűdjeiden. Sokféle vállalkozó létezik, a nyereséges működéshez pedig több út vezet.

Annak ellenére, hogy a sikernek nincs tuti receptje, van néhány fontos tulajdonság és képesség, amelyek megkönnyíthetik a dolgodat. A folytatásban bemutatok belőlük tízet gondolatébresztőnek.

 

Vállalkozó szellem és kockázatvállalási képesség

A sikeres vállalkozók képesek a kockázatok felmérésére és kezelésére. Egyúttal arra is, hogy ügyesen egyensúlyozzanak a biztonságos és a kockázatos döntések között. Továbbá vállalkozóként nem félhetsz a változástól, és nyitottnak kell lenned az új ötletekre is. Az innováció mindig kockázatos. Vajon jó irányba tapogatózol? Jól érzed meg a jövő szelét? Csak egy példa arra, hogy a kiemelkedően tehetséges vállalkozók is beleszaladhatnak költséges tévedésekbe ezen a téren: Mark Zuckerberg, a Facebook (mai nevén Meta) társalapítója és vezérigazgatója egy-két éve elég jelentős kockázatot vállalt azzal, hogy a cégét a metaverzum felé kormányozta. Annyira erős volt a hite abban, hogy ez jelenti a jövőt, hogy még a cég nevét is megváltoztatta. Egyelőre nem úgy tűnik, hogy a jóslata bevált volna, és ezen nagyon sok pénzt veszített. A válságos időkben a Meta részvényének árfolyama is a mélybe zuhant. Ráadásul nagyon úgy tűnik, hogy közben jelentős lépéshátrányba került a mesterséges intelligencia alkalmazása terén – amely az elmúlt hónapokban igencsak felbolygatta a kedélyeket az ágazatban. Zuckerberg profizmusát jelzi, hogy bármennyire makacsul erőltette is a metaverzumbeli fejlesztéseket, idén már képes volt alkalmazkodni a valósághoz: januárban kijelentette, hogy 2023 a hatékonyság éve lesz a vállalatnál – azaz visszafogják a metaverzummal kapcsolatos, hatalmasra duzzadt kiadásokat. A tanulság? Kell tudni kockázatot vállalni, mert anélkül lemaradsz a versenytársaidtól, de hideg fejjel kell mérlegelned, és fel kell ismerned, ha rossz lóra tettél.

 

Határozottság

A sikeres vállalkozók határozottak. Ez a tulajdonság nagyon jól jön, mert a siker érdekében azonnal cselekedned kell, ha úgy érzed, hogy valami nem működik. A gyors reakció és döntéshozatal segítik elkerülni – vagy legalább csökkenteni – a károkat. Az előző példát folytatva: sokak szerint Zuckerbergnek jóval korábban fel kellett volna adnia a nyilvánvalóan túlzó terveit a metaverzummal kapcsolatban.

Gyakran maga az tevékenységi kör vagy a rugalmasabb üzleti modell igényli a gyorsaságot. Például egy közösségimédia-ügynökség nem lehet lassú, mert egy folyton változó területen működnek, ahol az új ötletek tiszavirágéletűek.

Az is előfordulhat, hogy egy fontos iparági vagy makrogazdasági hírre kell gyorsan reagálni. Nincs idő totojázni, százszor megrágni a döntést, mert a konkurencia ugrásra készen vár, és lecsap a lehetőségre, amíg te lamentálsz.

A pénzügyi környezet is roppant gyorsan változik, legyen szó akár az adózási feltételekről, akár a kamatlábakról. Magyarországon az utóbbi években a vállalkozásokat érintő jogszabályok többször is módosultak, ami döntéskényszerbe hozta a vállalkozásokat. Ahhoz, hogy ilyen helyzetekből jól jöhess ki, a határozottságon kívül még egy fontos dologra lesz szükséged: információra. Ezért is jó, ha van egy megbízható üzleti és gazdasági tanácsadó partnered, akire mindig számíthatsz. Keress fel itt, ha szeretnéd biztonságosabban intézni a céged ügyeit és megfontoltabban tervezni például a várható osztalékot, spórolni az adón, vagy a lehető legtöbbet kihozni a jogszabályi lehetőségekből.

 

Tervezési és a végrehajtási képesség

A sikeres vállalkozók a tervezésre és a megvalósításra egyaránt nagy gondot fordítanak. Tervezés nélkül a cselekvés irányavesztett, kapkodó, céltalan. Cselekvés nélkül a tervezés pedig nem több puszta álmodozásnál. Az asztalfiókban landoló tervek nem termelnek profitot.

A tervezési folyamat segít abban, hogy előre lásd a lehetőségeket és az akadályokat. A végrehajtás során megvalósítod az elképzeléseidet, alkalmazkodva a valóság sokszor váratlan helyzeteihez, emiatt sokszor eltérve a tervtől. De ez így van jól. A jó terv rugalmas, teret ad a manőverezésnek.

A vállalkozások többsége terv nélkül indul, és emiatt rendszerint el is bukik. Ritka az olyan vállalkozófenomén, aki éveken át sikeresen tud improvizálni. Jobban jársz, ha részletes pénzügyi tervet készítesz, amelyben sorra veszed a várható bevételeket és kiadásokat. Az üzleti terv fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni – ezért számos cikkemben foglalkoztam vele. Például ebben is.

 

Kitartás és elszántság

Az üzleti életben minden vállalkozó szembesül kudarcokkal és akadályokkal. Te sem leszel kivétel, ezért fontos, hogy kitartó és elszánt légy. Ne add fel könnyen! Minél inkább megtalálod a megfelelő megoldásokat a nehéz helyzetekben is, annál biztosabb leszel abban, hogy jó úton jársz. Persze, van az a helyzet, amikor érdemes észrevenni, hogy valószínűleg azért buktál el hatodszorra is, mert nem ez a megfelelő irány. Valami mást kellene kipróbálnod. Például, ha kiskereskedőként harminc százalékkal növelted az áraidat január elején, de a kutya se vett tőled szinte semmit négy hónapja, akkor nagyon gyorsan vizsgáld felül az árképzési módszeredet. Ha profin szeretnéd csinálni, keress meg. Előtte elolvashatod ezt a cikkemet a témáról. 

 

Kiváló kommunikáció

Ez a tulajdonság a magánéletben is fontos, de a sikeres vállalkozáshoz egyenesen elengedhetetlen. A kiváló kommunikációs képesség magában foglalja a korrekt közlést írásban és szóban, a tárgyalási és érvelési készséget, a figyelem és megértés képességét is. A kommunikáció kulcsfontosságú az üzleti életben. Lehetővé teszi, hogy hatékonyan működj együtt a partnereiddel, az ügyfeleiddel és a munkatársaiddal. Azaz a lehető legkevesebb félreértés és elfecsérelt idő gátolja a vállalkozásod fejlődését.

 

Rugalmasság és ellenálló képesség

A vállalkozók egyre gyakrabban találkozhattak a reziliencia (azaz a rugalmas ellenálló képesség) fogalmával az utóbbi néhány évben. Közhely, de igaz, hogy a világunk egyre gyorsuló ütemben változik, a trendek egyre rövidebb életűek. Ahhoz, hogy sikeres lehess az üzleti életben, rugalmasnak kell lenned.

Vállalkozóként számos kihívással és nehézséggel is szembesülsz. Olyanokkal, mint az üzleti kudarcok, a pénzügyi nehézségek, a piaci változások, az erős piaci verseny. Egy reziliens vállalkozó képes jól kezelni ezeket a nehézségeket. Gyorsan alkalmazkodik, és megtalálja a megoldást a problémákra. A reziliens vállalkozók kitartóak, fókuszáltak és bátrak, és nem adják fel könnyen.

Ha vállalkozóként nem rendelkezel ellenálló képességgel, akkor könnyen elveszítheted az önbizalmadat és a motivációdat. Ami oda vezethet, hogy végül feladhatod az álmaidat.

 

TIPP: Ha rendszeresen szeretnél közérthető, gyakorlati pénzügyi, gazdasági tippeket, ötleteket olvasni, kövesd a @hofernoemi.hu Instagram-oldalamat is gazdasági ismereteid bővítéséhez és a vállalkozásod fejlesztéséhez. Ott elmondhatod a véleményedet is, egyre izgalmasabb és aktívabb beszélgetések alakulnak ki a blogcikkeim témáiban is.

 

Pénzügyi tudatosság

Az üzleti életben a pénzügyi tudatosság rendkívül fontos. Nemcsak a céged tevékenységének szakterületén kell jártasnak lenned, hanem a pénzügyekkel is jó, ha megbarátkozol. Ez a fő tanácsadói területem, ezért pontosan látom, hogy fókuszált tanulással mennyi eredmény érhető el. Ahhoz, hogy sikeres vállalkozó légy, értened kell a pénzügyi kimutatásokat, a főbb pénzügyi fogalmakat és mutatókat. Tudnod kell értelmezni egy főkönyvi kimutatást és kisebb számításokat, elemzéseket is. Ez a tudás jelentősen segít az üzleti döntések meghozatalában és az üzleti folyamataid hatékonyabb irányításában.

Ha úgy érzed, hogy még az alapokat sem tudod, vagy ha szeretnéd még jobban megérteni a pénzügyi tervezést és elemzést, kérj segítséget egy pénzügyi tanácsadótól. A tanácsadó segíthet üzleti tervet készíteni, amely remek kiindulópont a tanuláshoz a saját vállalkozásodon keresztül. Ha a saját problémáidon gyakorolva tanulsz, garantáltan nem lesz se unalmas, se száraz, se elméleti az anyag. Én minden ügyfelemmel így dolgozom: a saját vállalkozásuk helyzetét elemezve, lépésről lépésre haladva, közérthetően adom át nekik a pénzügyi tudatossághoz szükséges ismereteket.

 

Előrelátás

Az üzleti életben előre kell tervezni. Tudnod kell, hová tartasz, és hogyan jutsz el oda. Az előrelátó gondolkodással felkészülhetsz az esetleges nehézségekre, így időben és átgondoltabban tudsz reagálni a változásokra. Az üzleti és azon belül a pénzügyi tervezés is segít abban, hogy felkészülj a valószínűsíthető helyzetekre, figyelembe véve a legpesszimistább végkifejleteket is. Ezért is készítek egyre több ügyfelemmel vészforgatókönyvet az olyan krízishelyezetekre, amelyek a gazdasági válságok időszakában gyakoriak. Higgadt fejjel, több idővel rendelkezve mindenki jobb megoldásokat talál ki, mint sarokba szorítva, egy kilátástalan szituációban.

 

Ügyfélközpontúság

Fókuszálj az ügyfeleid igényeire, és igyekezz a lehető legjobban kiszolgálni őket. Ez magában foglalja az ügyfelek problémáinak megértését, az igényeik és az elvárásaik felmérését. A termékeidet és a szolgáltatásaidat az ügyfelekről szerzett információk fényében kell kialakítanod.

Kísérd figyelemmel az ügyfeleid szokásainak változását. Gazdasági válságokban jelentősen módosulhatnak, még ha csak átmenetileg is. Tudod, miért szeretik az ügyfeleid a termékeidet? Mikor kérdezted meg tőlük utoljára? Kommunikálj velük minél gyakrabban. A visszajelzéseik alapján finomhangolhatod a működésedet, sőt egy-egy érdekes ügyféligény akár olyan innovációnak is alapja lehet, amely meghatározza a vállalkozásod jövőbeli irányát, sikerét.

 

Csapatirányítási képesség

A sikeres vállalkozókra jellemző, hogy jól tudnak együttműködni másokkal. A kollaboráció lehetővé teszi az erőforrások hatékonyabb kihasználását, a kreatív ötletek megosztását, valamint a feladatok hatékonyabb elosztását.

Ha az egyszemélyes vállalkozásodat szeretnéd fejleszteni, előbb-utóbb másokat is be kell vonnod a munkába. Neked kell megszervezned a folyamatokat a céljaid érdekében, és úgy kell motiválnod a csapatodat, hogy a te céljaid az ő céljaikká is váljanak. Van olyan vezető, akinek ez ösztönösen jól megy, de sokan küzdenek az alkalmazottak lelkesedésének hiányával.

A jó csapatirányítás a megfelelő munkatársak kiválasztásával kezdődik. Fordíts nagy gondot arra, hogy tapasztalt vagy tanulásra, fejlődésre éhes, a hivatásukat szerető kollégákat gyűjts magad köré. Belőlük sokkal könnyebb ütőképes csapatot kovácsolnod. Tanuld meg fenntartani a lelkesedésüket, és legyen az a célod, hogy életük legjobb munkahelyén dolgozzanak. Meglátod, meghálálják.

A csapatmunka mederben tartásához szükséges a konfliktusok hatékony kezelésének képessége is. A jó vezető képes az üzleti célt szem előtt tartani akkor is, amikor a beosztottjait elragadják az érzelmek. Az ilyen helyzetekben a már említett jó kommunikációs képesség és határozottság mellett az empátia is a segítségedre lehet.

 

Minél több képességet sajátítasz el a fentiek közül, annál könnyebb lesz az életed vállalkozóként. Gondold át, melyik tulajdonság az erősséged, hol lennél képes a fejlődésre. Az sem baj, ha tudod, hogy egyes területeken sosem leszel igazán jó. Az is érték, ha tisztában vagy a hiányosságaiddal – és megpróbálod mások segítségével pótolni őket.

Ha kedved van még egy kicsit játszani, akár le is osztályozhatod magad mind a tíz területen. Az önvizsgálat segít, hogy reálisan lásd önmagadat és a céljaidat. Használd ezt a cikket arra, hogy megfogalmazz néhány olyan személyiségfejlesztési lépést, amelyeket akár már a következő hetekben, hónapokban megtehetsz. Például fejlesztheted az ügyfél-központúságodat egy elégedettségi kérdőív összeállításával, kiküldésével és a visszajelzések elemzésével. Vagy erősítheted a pénzügyi tudatosságodat az üzleti terved felülvizsgálatával és aktualizálásával.

 

Remélem, a leírtakkal sikerül elősegítenem a vállalkozásod sikerét. Ezek a tanácsok általánosságban értendők. Az, hogy a te vállalkozásodra miként alkalmazhatók, függ a vállalkozásod konkrét, általam nem ismert helyzetétől.

Kövesd a blogomat, és olvass bele a régebbi írásaimba is. Évek óta, kétheti rendszerességgel publikálok a vállalkozásokat segítő cikkeket – lassan egy könyvre való hasznos információt osztottam meg. Kezdd itt a tanulást, és ha valamelyik téma részletesebben is érdekel, keress meg bátran!

Szeretnél gyakorlati segítséget kapni, hogy a vállalkozásod jobban működjön és sikeresebbé válhasson? Gazdasági, pénzügyi, üzleti problémád megoldásával kapcsolatban lenne kérdésed hozzám? Látogass el a www.hofernoemi.hu oldalra, ahol részletesebben is megismerheted a szolgáltatásaimat, és írhatsz nekem. De akár itt, a blogom Kapcsolat oldalán található elérhetőségemen is megkereshetsz.

Jogi szakokleveles közgazdászként és okleveles nemzetközi adószakértőként, 22 éves gazdasági felsővezetői tapasztalattal a hátam mögött kis és nagy cégeknek kínálok gazdasági, pénzügyi, üzletviteli tanácsadást. Néhány éve a Forbes magazin a 20 legbefolyásosabb nő közé sorolt az üzleti életben.

 

süti beállítások módosítása